Hypo vlada:DODIKOVA TEORIJA ZAVJERE: Izetbegović i Bosić napadaju Hypo i Pavlović banku!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DODIKOVA TEORIJA ZAVJERE: Izetbegović i Bosić napadaju Hypo i Pavlović banku!

Pokušaj da se riješe problemi građana koji su podigli kredite u “švajcarcima”, Dodik je pretvorio u svojevrsnu vrstu navodne zavjere SDS-a u koordinaciji sa SDA protiv finansijske stabilnosti RS

DODIKOVA TEORIJA ZAVJERE: Izetbegović i Bosić napadaju Hypo i Pavlović banku!
Miroslav Miladinović cijepa člansku kartu SNSD-a


Vladajuća većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije podržala prijedlogu Zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, koji je predložio Klub poslanika opozicione Srpske demokratske stranke (SDS).

Očekivano, jer je samo par sati prije glasanja predsjednik RS i šef SNSD-a Milorad Dodik poručio da taj zakon neće biti podržan, dajući cijeloj priči ton političke zavjere i SDS-ove izdaje RS i srpskih nacionalnih interesa.

Dodik je naveo kako je u predlaganju ovog zakona “primijećena koordinisana akcija SDA i SDS-a”.

Primjećujemo koordinisanu akciju Bakira Izetbegovića i Mladena Bosića na ovom pitanju i mi to razumijemo kao vrstu destabilizacije, rekao je Dodik.

DODIKOVA TEORIJA ZAVJERE

Pokušaj da se riješe problemi građana koji su podigli kredite u “švajcarcima”, Dodik je pretvorio u svojevrsnu vrstu navodne zavjere SDS-a u koordinaciji sa SDA protiv finansijske stabilnosti RS, pri čemu je, ničim izazvan, u sve upleo i “Pavlović banku”.

Po njemu, SDS je pokrenuo procese tako da se najprije stvore problemi u “Pavlović banci”, a sada i u Hypo banci. Logično je Dodikovo lamantiranje nad sudbinom “Pavlović banke”, jer je i on na meti istrage u vezi sa kreditom od 1,5 miliona maraka koji mu je ta banka dodijelila da kupi Vilu u Beogradu. Ne čudi ni to što Dodik pokušava da zaštiti Hypo banku, s obzirom na to da je, kako su ranije objavljivali mediji, vrh vlasti RS, pa i sam Dodik, ranije imali sporne poslove sa tom bankom.

Kad je već zabrinut za bankarski sektor RS i finansijsku stabilnost entiteta, onda je predsjednik RS trebalo da odgovori da li je zavjera opozicije i to što je propala Bobar banka, što je preko Balkan Investment Banke iz RS izvučeno 1,7 milijardi maraka i što Banku Srpske, koja je nastala iz propale BIB banke, čeka likvidacija.

Dodik je vladajućoj većini, koja je prethodno najavila da će podržati SDS-ov zakon, naložio da u konačnici glasaju protiv zakona. Što se i desilo, uz obrazloženje da zakonsko rješenje nije dobro, da ne treba da se usvaja po hitnom postupku i da će se donijeti zakon koji neće riješiti probleme građana koji su digli kredite u “švajcarcima”, jer neće biti sprovodiv u praksi.

Možda su oni sve u pravu, ali je pitanje šta SNSD i vladajuća većina, koja je u RS deset godina na vlasti, čekala do sada i zašto ranije nisu našli način da riješe to pitanje. Problem korisnika kredita u CHF-u, godinama se zanemaruje, a 23 osobe dosad su sebi oduzele život, dok su ostali na ivici egzistencije. Krediti su tako postavljeni da ih je nemoguće vratiti.

Predstavnici udruženja građana koji imaju kredite u “švajcarcu” optužili su Dodika da ih je “prodao”, a Miroslav Miladinović iz Šamca, jedan od članova tog udruženja, pred novinarima u Narodnoj skupštini je pocjepao člansku kartu SNSD-a.

ENTITET ZADUŽEN 300 MILIONA

Mogući odgovor zašto vrh vlasti nije podržao zakon je u činjenici da su same institucije RS dužne Hypo banci, po osnovu kredita, 246.689.225 KM (Žurnal posjeduje dokumentaciju). Tolika zaduženost bila je je do sredine 2014. godine, a i nakon tog perioda vlasti su se zaduživale, tako da je realan dug premašio 300 miliona KM.

Riječju, vlast u RS je bila svjesna da, ako podrži SDS-ov, prijedlog zakona, može upasti u situaciju da joj ta banka napravi velike probleme. Zato je najviši vrh RS odlučio da obori zakon u parlamentu, a da oni pokušaju dogovor o rješenju tog problema da postignu sa predstavnicima Hypo banke, čiji su vlasnici sada američki fond Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Osim konverzije kredita u konvertibilne marke, prijedlogom zakona se određuje i obračunava plan otplate kredita s fiksnom kamatnom stopom od pet posto na ukupan iznos kredita, kao i obaveza davaoca kredita da izvrši konverziju kredita i utvrdi novi anuitetni plan otplate, počevši od dana zaključenja ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

U predloženom zakonu bila je predviđena i odredba da da na iznos razlike (pretplate) nijedna strana nema pravo na zateznu kamatu, a zakon bi se primjenjivao samo na kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima koji su ugovoreni do stupanja na snagu zakona.

Davalac kredita bi trebalo da sačini aneks ugovora o kreditu sa korisnikom kredita uz zadržavanje postojećih instrumenata obezbjeđenja i utvrdi novi plan njihove otplate, počevš od dana zaključivanja ugovora. Cilj ovog zakona je da bude riješen ovaj problem naših građana. Oni su na ivici egzistencije, a ovaj problem je daleko izraženiji u Republici Srpskoj, nego u Federaciji BiH, rekao je poslanik SDS-a Marinko Božović, obrazlažući u parlamentu predloženi zakona.

Predloženo zakonsko rješenje podržali su i predstavnici udruženja građana koji imaju kredite u švajcarskim francima.
Predsjednik Udruženja građana “Švajcarski franak” Brane Milošević rekao je da predložena rješenja nude i više od očekivanog.

Ide se na dan potpisa ugovora koji je kurs bio švajcarskog franka, pretvara se u konvertibilne marke i fiksna kamata 5 odsto, što je idealno za korisnike kredita. Mi smo bili organizovali neku vrstu protesta, vršeći ustvari pripremu javnosti da nešto treba da se desi. Jer oko 20 ljudi se ubilo zbog švicarskog franka, rekao je Milošević.

Poslanicima u parlamentu RS se obratio i predsjednik Udruženja “Švajcarac” Kemal Duraković, koji je zamolio poslanike da podrže predloženi zakon, upozoravajući da u BiH ima više od 9.000 korisnika kredita u švajcarskim francima i da su oni egzistencijalno ugroženi.

Nakon što je prvo SNSD najavio da će podržati zakon alarmirani su predstavnici Hypo banke, koji su odmah najavili kako “neće preuzeti odgovornost za dramatične posljedice, koje bi mogao da prouzrokuje navedeni zakon”.

Ovaj zakon je i neustavan, a u koliziji je sa brojnim pravima propisanim međunarodnim aktima, rekao je direktor Hypo Alpe Adria banke" Banjaluka Goran Babić.

Odmah su uslijedili sastanci vrha vlasti RS sa predstavnicima Hypo banke (prvo u srijedu naveče, dan prije glasanja, a potom i u četvrtak prije podne). Epilog- Dodik je naredio svojim poslanicima da obore zakon, jer je su on i predstavnici Vlade RS sa predstavnicima banke postigli “kvalitetno rješenje”. Za koje niko ne zna da li će i kada biti ozakonjeno i sprovedeno.

HYPO VLADA I HYPO BANKA

Poslanik SDS Marinko Božović, koji je bio predlagač zakona u ime SDS-a, na kraju je ocijenio da su Dodik i Vlada rješenje tražili samo u pregovorima sa bankom, isključujući predstavnike građana koji imaju problema zbog kredita u “švajcarcima”.

Imamo samo dogovor Hypo vlade sa Hypo bankom, cinično je zaključio Božović.

Zanimljivo je da je Zakon o konverziji kredita u švajcarskom franku u formi nacrta već je usvojen u Parlamentu BiH, ali taj zakon nije donesen u državnom parlamentu, jer je SDS-u zbog optužbi za prenos entitetskih nadležnosti odlučio da ga uputi u parlament RS.

Dodik je nakon sastanka sa predstavnicima Hypo banke rekao da je postignuto rješenje koje bi “bilo bi povoljno za građane u smislu omogućavanja konverzije kredita u KM, pri čemu ne bi stvorilo probleme za Republiku Srpsku”.

Navodeći da vrh RS stoji iza tog rješenja, on je pojasnio da ono podrazumijeva da građani sami odluče da li žele konverziju kredita u KM po fiksnoj kamatnoj stopi od 5,99 odsto, pri čemu bi troškove konverzije snosila banka, a koristilo bi se već postojeće obezbjeđenje kredita.
Sama konverzija, kako je rekao, značila bi mogućnost otpisa kredita u iznosu od 30 posto i produženje roka vraćanja kredita za 100 posto.

To znači da, ako je neko imao kredit na deset godina, ovaj novi kredit bi prolongirao otplatu na 20 godina, kazao je on.

Navodno su definisani rokovi, ali nije pojašnjeno da li se radi o “časnoj riječi” ili pravnom aktu koji bi banku obavezao da poštuje navedene rokove.

Banka će, prema Dodikovim riječima, biti spremna da u roku od deset dana krene sa konverzijom, a da bi do 31. marta dala mogućnost klijentima da dokažu socijalni status kako bi obezbijedili otpis 50 posto kredita, te da bi sva konverzija bila završena do 1. jula ove godine.

Dogovorili smo se da banka za 25 posto klijenata, odnosno fizička lica, jer se sve odnosi na njih, a ne pravna lica, otpiše 50 posto konvertovanog kredita, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi Hypo banka promijenila stav i odustala od ovog načina konverzije, u parlament RS bi bio vraćen prijedlog zakona o konverziji.

Isto ovo banka je nudila i opoziciji, kada je radila na prijedlogu zakona. Opozicija je konsultovala predstavnike udrženja građana koji imaju kredite u “švajcarcima”,a oni su im kratko odgovorili da je to “magla”, a ne put za rješavanje njihovih problema.

Zanimljiv je i način na koji je Dodik pokušao da opravda odustajanje od podrške zakonskom rješenju koje je predložio SDS.

SNSD je ranije rekao da će podržati prijedlog zakona upravo kako bi otvorio razgovore o rješavanju problema, naveo je on.

Opozicija tvrdi da su razlozi drugačiji. Osim ogromnog duga institucija RS prema Hypo banci, opozicioni poslanici su naveli da su od juče radili “vrući telefoni” i da je bilo “zavrtanja ruku”, uz upozorenja da bi se mogli probuditi duhovi iz prošlosti, koji govore o umješanosti vrha vlasti RS u nelegalne poslove sa ranijim vlasnicima Hypo Alpe Adria Banke.

Hypo banka je, opštepoznata je stvar, svojevremeno teško opljačkana u brojnim zemljama Evrope: Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH… Jedan od sistema bio je davanje kredita fiktivnim firmama, bez ikakvog obezbjeđenja, ili, pak, sa kolateralom koji nije bio adekvatan za dati novac.

KATASTROFA ZVANA HYPO

Iz Hypo banaka u BiH (Mostar i Banjaluka) na ovaj način je izvučeno cca 300 miliona KM. Proteklih godina mnogo se govorilo i pisalo o pljački Hypo banke, ali u BiH niko nije odgovarao zbog toga. Pisalo se i o umiješanosti samog Milorada Dodika u sporne poslove sa ranijim strukturama Hypo banke. U međuvremenu je došlo do promjene vlasništva, ali loši plasmani su ostali i Hypo banka ih se riješila tako što je osnovala dvije firme, društva sa ograničenom odgovornošću, kojima su prodali svoja potraživanja. U Banjaluci je osnovana firma “Bora” d.o.o., a u Sarajevu “Heta” d.o.o.

Većina tih loših plasmana data je pod direktnim uticajem politike.

Na kraju storije o “švajcarcu” ponovo smo na početku. Dok je u brojnim državama iz okruženja ovaj problem je riješen, na ovaj ili onaj način, u BiH i njenim entitetima se ne nazire izlazak iz vrzinog kola u kojem stradaju građani koji su digli kredite vezane za švajcarski franak. Njih 23 je u bezizlaznoj situaciji izvršilo samoubistvo. Pitanje za sve vlasti u BiH je: koliko ljudi još treba da digne ruku na sebe da bi oni počeli da djeluju i spriječe dalju propast ovih građana, kojima je “švajcarac” postao noćna mora!???  

(zurnal.info)