Studenti Fakulteta političkih nauka ogorčeni na predsjednika RS:Dodikove “diplomate” na tromjesečnom kursu izučavaju tajne međunarodne politike

Istražujemo

Dodikove “diplomate” na tromjesečnom kursu izučavaju tajne međunarodne politike

Dodikove “diplomate” na tromjesečnom kursu izučavaju tajne međunarodne politike

Dvadesetak svršenih i sadašnjih studenata Fakulteta političkih nauka protestiralo je ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Banjaluci zato što je na njihovom fakultetu organizovana Diplomatska akademija, koju će pohađati javni službenici, ali ne i studenti tog fakulteta.

Cilj našeg okupljanja je da pokažemo predsjedniku RS Miloradu Dodiku da i mi postojimo, da smo jedinstveni i da želimo da nas se više afirmiše u narednom periodu, rekao je organizator protesta, diplomirani politikolog Neven Đenadija.

DODIK ZAOBILAZI STUDENTE

Diplomatska akademija zamišljena je kao tromjesečni specijalistički kurs koji će pohađati službenici državnih ustanova i službi Republike Srpske koji su inače angažovani na poslovima međunarodne saradnje. Polaznici akademije su uglavnom službenici u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Lično nas je iziritiralo to što se ova diplomatska akademija ne organizuje za naše studente, nego je organizuje naš fakultet za zaposlene u javnom sektoru koji trebaju da završe ovaj kurs i da se tretiraju u službi kao profesionalci iz međunarodnih odnosa i da obavljaju razne diplomatske aktivnosti i učestvuju u diplomatskim misijama, a iste teme mi obrađujemo na Master studiju iz međunarodnih odnosa. FPN treba da bude nosilac Univerziteta i nada Republike Srpske za neka bolja vremena, a ne povremeni kurs za doškolovavanje, smatra Đenadija.

On takođe tvrdi da „nije u redu to što predsjednik Milorad Dodik dolazi na FPN, a ne obraća se studentima, već radnicima javne administracije“ .

Tražimo da se predsjednik obrati i studentima ili da izađe u susret našim zahtjevima. To jeste dobra inicijativa, ali je pogrešan način da se prođe pored nas studenata i da nam se niko ne obrati u vezi s tim, istakao je Đenadija, najavljujući da će ići na „blokadu Univerziteta“ ako Dodik ne primi njihove zahtjeve.

Upitan da li smatra da li su studenti FPN-a diskriminisani u odnosu na javne službenike koji će biti polaznici Diplomatske akademije, on je naveo da su dobili obećanje da će biti organizovana politička i diplomatska akademija za studente fakulteta.

Navodeći da je na FPN u Banjaluci od otvaranja fakulteta do danas diplomiralo tridesetak studenata, a da niko od još nije našao posao, Đenadija je naveo da oni ne traže da se svi zaposle, ali da žele problem nemogućnosti pronalaženja posla diplomiranim politikolozima predstaviti kao bitan.

Hoćemo da predsjednik podrži naš zahtjev da studenti sa najboljim prosjekom ostanu na fakultetu, kao i da podrži organizovanje jedne ovakve akademije, ali za studente, naveo je on. Đenadija je dalje rekao da će Dodiku biti predloženo da podrži inicijativu za osnivanje Omladinske banke RS, putem koje bi se podsticalo zapošljavanje studenata posle završenog fakultata, kao i da pokrene inicijativu za osnovanje Omladinskog razvojno-istraživačkog fonda RS.

NIKO NEĆE POLITOLOGE

On se slaže da su korucija i nepotizam veliki problemi Univerziteta, ali da je nemogućnost zapošljavanja gorući problem diplomiranih politikologa. Đenadija je naveo da je od osnivanja FPN-a u Banjoj Luci studije završilo 30 studenata, ali da niko od njih nije uspeo da nađe posao.

Od 1500 pripravnika traže jednog politikologa u Prijedoru i možda jednog u Banjluci. Obilazio sam razna ministarstva, tražio posao, ali odgovor je uvijek bio isti - da posla nema. Ovo radimo i zbog generacija koje dolaze i koje se naći u istoj situaciji i zbog nas koji već godinu dana bespomoćno kucamo na vrata i vučemo za rukave zbog posla, naglasio je Đenadija.

Predsjednik RS Milorad Dodik je prilikom pokretanja smjera političkih nauka obećao pomoć pri zapošljavanju, međutim sve je ostalo na tome. Studenti su pisali Dodiku, tražili odgovore, ali ih nikada nisu dobili. Niko od studenata FPN-a čak nije dobio pozivnicu da kao gost prisustvuje otvaranju Diplomatske akademije. Diplomatija i posao čekaju odabrane, poput Aleksandra Špirića, sina ministra finansija BiH Nikole Špirića, koji je sa dvadeset i nešto godina postao sekretar Ambasade BiH u Beogradu.

(zurnal.info)