Poplave u Krajini se smiruju:Dok se političari prepucavaju, obični građani strahuju za živote i imovinu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

Poplave u Krajini se smiruju: Dok se političari prepucavaju, obični građani strahuju za živote i imovinu

Padavine su prestale i vodostaj Une je u opadanju ili stagnira. Mještani strahuju šta će voda ostaviti iza sebe, a procjenjuju da će štete biti milionske. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u srijedu navečer posjetio utakmicu, a već danas se zaputio prema Krajini kako bi obišao poplavljena područja. I dok su pojedinci zadovoljni reakcijom Vlade FBiH, ipak je više onih koji smatraju da ona nije blagovremena i da bi mogla biti znatno veća

Dok se političari prepucavaju, obični građani strahuju za živote i imovinu
Foto: Elma Velić

Situacija u Unsko-sanskom kantonu od jutros je nešto bolja: padavine su prestale i vodostaj Une je u opadanju ili stagnira. Prema izvještaju Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj je u opadanju na području Kulen Vakufa, Bihaća, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Sanice, a stagnira u Ključu.

Ipak, stanje je i dalje alarmantno. Mještani su zabrinuti šta će voda, kada se u potpunosti povuče, ostaviti iza sebe. Nakon što dođe do povlačenja vode u korita slijedi zbrajanje štete koja će, prema prvim procjenama, biti milionska.

 

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović za Žurnal kaže da je njihova gruba procjena da će samo u Bosanskoj Krupi biti oko milion i po maraka štete.

„Poplavljeno je oko 250 kuća i ako uzmemo da je u svakoj od njih šteta miminum od oko 4.000 KM to je već milion maraka. Bit će još oko 5.000 maraka štete na javnoj infrastrukturi i to je otprilike od oko milion i po maraka štete samo kod nas...“, kaže Halitović.

 

PREBACIVANJE KRIVICE

 

I dok se mještani sa poplavama bore od ponedjeljka, strahujući za svoju imovinu i živote, različiti nivoi vlasti i institucija prebacuju odgovornost s jednih na druge. Pojedini političari su i ove katastrofalne poplave iskoristili za prepucavanja putem društvenih mreža.

U srijedu je premijer USK Mustafa Ružnić kritikovao vlasti u Federaciji BiH, poručujući političarima „da im ne moraju dolaziti u čizmama“. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na svom zvaničnom Facebook profilu je poručio da neće odgovarati na laži i spinove, već će raditi svoj posao.

Stanovnici Krajine razočarani sporom reakcijom Vlade FBiHTreći dan poplava, bez električne energije, grijanja, pitke vodeStanovnici Krajine razočarani sporom reakcijom Vlade FBiH

I tako, nakon što je u srijedu navečer prisustvovao finalnoj utakmici KUP-a BiH, danas se zaputio prema Krajini, kako bi posjetio poplavljena područja.

Premijer Nermin Nikšić se oglasio na zvaničnoj Facebook stranici 

 

„Znate da smo jučer na hitnoj sjednici Vlade odobrili pola miliona maraka interventne pomoći. Naravno da se tu nećemo zaustaviti. Zato smo jutros krenuli u Krajinu. Naši napori neće stati kada večeras krenemo iz Krajine svojim kućama“, stoji, između ostalog, u objavljenom Facebook statusu.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, koji je danima na terenu sa sugrađanima, za Radio Bihać izjavio je da nije trenutak za politička prepucavanja i da on ne bi komentarisao političke odnose između dva premijera koji su se do prije nekoliko godina međusobno podržavali.

Foto: Grad Bihać

 

„Što se tiče negativne komunikacije i prepucavanja putem medija mogu reći da smo u Bihaću od migrantske krize navikli da se političari na višim nivoima samo prepucavaju, a da Bihać ispašta. . Sa mnogim stvarima se i sam ne slažem, posebno kad je u pitanju odnos centra države prema Bihaću i Krajini, ali sad nije trenutak da se svađamo i napadamo nego da radimo svoj posao i komuniciramo kako bi umanjili i bar djelimično sanirali štete građanima i štete na javnoj infrastrukturi", kazao je Sedić.

Osvrnuo se na to da je Vlada FBiH odgovorila na njihov zahtjev i odobrila interventna sredstva Bihaću od 150.000 KM za sanaciju štete.

Da budem iskren, očekivali smo više“, zaključio je na kraju.

 

Halitović: Pomoć korektna, pristojna i pravovremena

 

Da se od Federacije BiH očekivalo mnogo više u razgovoru za Žurnal su izjavili i pojedini mještani Krajine. Njihovo mišljenje ne dijeli gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović koji tvrdi da je pomoć Vlade FBiH korektna, pristojna i pravovremena.

 

„Imali smo sličnu poplavu u decembru prošle godine i od tadašnje Vlade nismo dobili ništa, nisu nas pitali ni kako smo prošli. Sada imamo pomoć Grada Sarajeva, Općine Centar, Travnika, Maglaja... Postoji senzibilnost ljudi koji vode lokalne zajednice“, kaže Halitović, dodavši da je on imao problema sa Federalnom upravom civilne zaštite jer s njima nisu mogli stupiti u kontakt.

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici izdvojili milion KM za poplavljena područja, Vlada FBiH u srijedu je odobrila 500.000 KM pomoći, a Grad Sarajevo je donio odluku o uplati po 20.000 KM za pomoć građanima Bihaća i Bosanske Krupe

Dalje navodi da je njima teško palo ponašanje civilnog i nevladinog sektora, ali da se i oni, nakon kritika, javljaju i nude pomoć.

Podsjetimo da je Vlada USK jučer donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće za gradove Bosansku Krupu, Bihać i Cazin, te općine Sanski Most i Velika Kladuša.

(zurnal.info)