:DONALD TUSK NOVI PREDSJEDAVAJUĆI EVROPSKOG VIJEĆA: Nova ekipa je spremna
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

DONALD TUSK NOVI PREDSJEDAVAJUĆI EVROPSKOG VIJEĆA: Nova ekipa je spremna

Nominacija Donalda Tuska pokazatelj je položaja Poljske u Evropi. Evropski politički lideri jednoglasno su podržali kandidaturu Tuska, jer žele novo i energično vodstvo Evropskog vijeća

DONALD TUSK NOVI PREDSJEDAVAJUĆI EVROPSKOG VIJEĆA: Nova ekipa je spremna
FOTO: W. Dabkowski, PAP

- Poljsko naslijeđe i njegovo iskustvo mogu postati važan izvor energije koju Evropska unija treba i trebat će u budućnosti više nego ikad, kazao je poljski premijer Donald Tusk nakon što je izabran za novog predsjedavajućeg Evropskog vijeća. Funkciju je preuzeo 1. decembra.
- U Brisel dolazim iz zemlje koja duboko vjeruje u smisao ujedinjene Evrope. 80% mojih zemljaka duboko vjeruje u smisao Evropske unije i ne traži alternativu, istakao je Tusk.
- Moramo svakog dana tražiti odgovore na pitanja – zbog sukoba u Ukrajini, zbog situacije u Siriji i Libiji – ko smo mi, kako možemo zajednički odgovoriti na ove izazove, kazao je premijer.
Novi šef Evropskog vijeća premijer je države koja se najbolje od svih članica EU nosila s globalnom krizom. Poljska je jedina članica Zajednice koja nije bila u recesiji od 2008. do 2011., te se na nju inače gleda kao na primjer ekonomskog uspjeha.
- Pomoći ćemo Ukrajini, pomoći ćemo našim susjedima na jugu, tek onda kada budemo znali dostići zajednički, jedinstveni ugao gledanja na stvari. Moramo zajednički biti hrabri i odgovorni. Kreativnost i zdrav razum moraju djelovati zajedno, naročito u pogledu dramatičnih izazova u susjedstvu Evropske unije, istakao je premijer Tusk.
Nominacija Donalda Tuska pokazatelj je položaja Poljske u Evropi. Evropski politički lideri jednoglasno su podržali kandidaturu Tuska, jer žele novo i energično vodstvo Evropskog vijeća.
- Moje iskustvo premijera poljske vlade pokazuje da je moguće povezati dva izazova: fiskalnu disciplinu i ekonomski rast. U posljednjih sedam godina, otkako sam premijer poljske vlade, akumulirani rast je blizu 20 % a održana je istovremeno finansijska disciplina, kazao je Tusk. Dodao je će Unija uspješno tražiti put da uskladi ova dva cilja.
- Ulažem dobru volju, malo mašte, zanimljivo istočnoevropsko iskustvo i prije svega veliku vjeru u to da Evropa ima smisao i da će imati smisao, istakao je.
- Nova ekipa je spremna, kazao je Herman Van Rompuy o novom šefu Evropskog vijeća i šefici unijske diplomatije Federiri Mogherini. Dodao je da oboje imaju veliku podršku Evropskog vijeća.
- Donald Tusk je državnik za Evropu, istakao je i dodao da pred njegovim nasljednikom stoje veliki izazovi.
- Poljska je danas napravila veliki uspjeh, tako je predsjednik Bronisław Komorowski komentirao izbor Donalda Tuska.
- To nije samo veliki priznanje Poljskoj, ali i povećanje poljskih mogućnosti, kazao je predsjednik.
- Na međunarodnoj areni smo osvojili ne samo ugledno nego i važno mjesto predsjedavajućeg Vijeća, što nije samo veliko priznanje poljskim dostignućima u Evropi, i na Zapadu, nego to donosi i povećanje poljskih mogućnosti, kazao je Komorowski.