Najbolji scenarij Emira Kusturice:Dossier Andrićgrad (3): Jači od zakona i Brucea Willisa
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Dossier Andrićgrad (3): Jači od zakona i Brucea Willisa

U igrokazu na jednom Kustendorfu, Kusturica se obračunao s virtuelnim Bruceom Willisom i pobijedio. U osvajanju Andrićgrada, svom najboljem scenariju do sada, pokazuje da je jači od svakog zakona

Dossier Andrićgrad (3): Jači od zakona i Brucea Willisa
Infantilni igrokaz: Kusturica protiv Willisa

U privrednom društvu Andrićgrad d.o.o Višegrad Vlada ispred Republike Srpske kao osnivača ima 24,50 posto udjela, koliko i opština Višegrad, dok osnivač preduzeća Lotikad.o.o Užice ima udio od 51 posto, a sve na osnovu ugovora zaključenog 15.aprila 2011.godine.
Osnivački ulog firme je 10 hiljada KM, do čega je Kusturičina “Lotika” položila 5100 KM, a opština Višegrad i Vlada RS po 2450 KM.

MISTERIJA VLASNIKA GRADA

Međutim, u odgovoru resornog ministra RS Bakira Ajanovića nigdje se ne spominje da je Kusturica uložio novac u izgradnju “Andrićgrada”, iako njegova firma „Lotika" ima 51 posto vlasništva na osnovu ugovora o osnivanju potpisanog 15. aprila 2011.godine.

Zapanjujući je stav Vlade RS, sadržan u Ajanovićevoj informaciji, koji kaže  da je vlasnička struktura društva određena dogovorom osnivača, a „konačni vlasnički udjeli definisati će se nakon završetka projekta".

To je nemoguće, jer u Ugovoru o osnivanju firme nigdje ni u jednom članu nije pomenuta mogućnost redefinisanja vlasničke strukture, već je kristalno jasno naznačeno da je Kusturica većinski vlasnik Andrićgrada. I sam Kusturica tvrdi da oko vlasničke strukture nema nikakvih dilema.

Apsurd upotpunjuje podatak da “Andrićgrad” duguje opštini Višegrad 299.820, 65 KM na ime neizmirenih obaveza jednokratne rente i uređenja građevinskog zemljišta za objekte u Andrićgradu za koje je izdata građevinska dozvola.

Tragikomično je da je Andrićgrad tražio reprogram tih obaveza i da mu je ova siromašna opština izašla u susret.

NEMA ZAKONA ZA KUSTU

Vlada RS je dodatno pomogla najdražem režiseru. Oni su 2011. godine donijeli odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze izgradnje „Andrićgrada" oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, te istom odlukom obavezala i lokalne zajednice, javna preduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt. (Žurnal je o tome pisao 18.07.2011.)

Vlada je svojom odlukom, objavljenom u Službenom glasniku 29. juna 2011., za izgradnju “Andrićgrada” odobrila 4.425.730,00 konvertibilnih maraka. U istoj odluci navodi se da “u cilju realizacije projekta ‘Andrićgrad’, koji je od republičkog značaja, za nabavku robe i usluga korisnik sredstava nije dužan da primjenjuje pravila i postupke definisane odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH“.

Vlada RS je postupajući na ovaj način novac novac poreskih obveznika prebacila  na račun većinski privatne firme, i dozvolila joj da sa parama radi šta hoće i kako hoće - prema svom nahođenju.

U igrokazu na jednom Kustendorfu, Kusturica se obračunao s virtuelnim Bruceom Willisom i pobijedio. U osvajanju Andrićgrada, svom najboljem scenariju do sada, pokazuje da je jači od svakog zakona.

Radovi na izgradnji “Andrićgrada” u Višegradu, uz buku bagera, zvuke “Karmine Burane” i nazočnost Milorada Dodika i Emira Kusturice, počeli su 28.juna 2011. godine. Takođe, Vlada RS je Emiru Kusturici dala i koncesiju na gradsko građevinsko i vodno zemljište koje bi se koristilo za izgradnju objekata i drugih sadržaja radi realizacije projekta izgradnje naselja "Andrićgrad" u Višegradu. Radi se o ukupnoj površini od 30.913 m².

Posebno pitanje je iz kojih će sredstava Vlada RS i opština Višegrad obezbijediti još 20 miliona KM potrebnih za dovršetak “Andrićgrada”, s obzirom na činjenicu da Kusturica nema namjeru da uloži ni marke. On je uložio ideju, zlatna vrijednu.

VRATITE NAM ZEMLJU

Brojne kontroverze oko izgradnje “Andrićgrada“ dodatno usložnjava istup nasljednika Pašana Hadžića, višegradskog zemljoposjednika, koji su ustvrdili da Emir Kusturica gradi na njihovoj zemlji.

Hadžićevi potomci prije par dana pokazali su dokumentaciju, koja, kako tvrde, dokazuje njihovo vlasničko pravo nad zemljištem na kojem se gradi „Andrićgrad“. Sedamnaest Hadžićevih unuka tvrde da im nije ni na kraj pameti da odustanu od djedovine, te da će iskoristiti sve, zakonom dozvoljene mogućnosti, da “vrate otetu zemlju”.

Advokat Esad Hrvačić, koji će ih zastupati u tužbi protiv Opštine Višegrad, Vlade RS i Kusturice, izjavio je da postoje nesporni dokazi da režiser radi na Hadžićevoj zemlji.
Na dijelu zemljišta koje je bilo izuzeto iz nacionalizacije nasljednici su bili upisani kao vlasnici u zemljišnjim knjigama, a provedena je i ostavinska rasprava”, tvrdi Hrvačić i ističe da je opština Višegrad taj posjed predala Kusturici.
Prema njegovim riječima, Pašićevi nasljednici su “jednostavno izbrisani iz gruntovnih izvadaka”.

"Tu je i više od 20 dunuma nacionalizovane zemlje na kojoj je napravljen Andrićgrad. Znamo da je RS 2006. donijela Zakon o građevinskom zemljištu, gdje je izvršila denacionalizaciju. Sva zemlja na kojoj je sagrađen Andrićgrad je zapravo bila predmet tog Zakona”, pojasnio je on i izrazio očekivanje da će čelnici Višegrada praviti opstrukcije po ovom pitanju.

Unuk bogatog zemljoposjednika Muhamed Pršeš je kazao da je Andrićgrad osnova za pokretanje ostalih postupaka za vraćanje oko 5.000 dunuma zemlje koja je bila u vlasništvu njegovog djeda.

Nasljednici su istakli da im novac nije motiv za radnje koje preduzimaju, već da žele svoju imovinu.

"Emir Kusturica je umjetnik, ali nema pravo uzeti nečiju imovinu. To je naša djedovina i imamo pravo na tu zemlju", zaključio je Pršeš.

(zurnal.info)