Tri direktorska mandata:Doživotni šumar Radenko Laketić

Istražujemo

Tri direktorska mandata: Doživotni šumar Radenko Laketić

I dok socijalisti dolaze i prolaze, konstanta u vrhu ovog javnog preduzeća godinama je SNSD-ov Radenko Laketić, koji je uskako na mjesto vršioca direktora „Šuma Srpske“ kad god je socijalistima trebalo više vremena da nađu novog direktora. I tako tri puta

Doživotni šumar Radenko Laketić
FOTO: sumers.org

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) godinu i po dana nakon što je formirana poslednja Vlada RS, na sve moguće načine nastoji da izigra svoje koalicione partnere iz DNS-a i SP RS i ne prepusti im funkcije koje su im pripale na osnovu potpisanog medjustranačkog sporazuma. Čak i tamo gdje je ispoštovan sporazum, SNSD želi da stvari drži pod kontrolom, podmećući klipove direktorima koji nisu njihovi kadrovi.

ZAKLJUČAVANJE KANCELARIJA

Notoran primjer je stanje u „Šumama Srpske“, u kojima pojedini SNSD-ovi smijenjeni direktori šumskih gazdinstava, ne žele da odstupe sa tih pozicija, mada su ih doveli na rub propasti.

Tako je direktor Šumskog gazdinstva iz Doboja, SNSD-ov Vukašin Suvajac, zaključao službene prostorije i odbio da preda dužnost, dok su smjenu Miloša Bijeljca sa čela gazdinstva u Istočnom Drvaru i imenovanje socijaliste Milorada Gogića, tijelima spriječili radnici. Bijeljčev politički mentor je visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, koji je vedrio i oblačio u Šumskom gazdinstvu u Istočnom Drvaru.

Godinama mjesto direktora „Šuma Srpske“ pripada socijalistima. Prvo je na toj funkciji bio Srđan Ljubojević, koji je uhapšen, a potom osuđen na godinu i po zatvora zbog primanja mita. Nakon njega na čelo „Šuma Srpske“ došao je Jakov Galić, koji je početkom 2003. godine podnio ostavku kada je uvidio da je to javno preduzeće prvenstveno instrument pomoću kojeg vladajuće strukture izvlače novac i da nikome nije stalo da se u kompaniji uspostavi red. Galić je ostavku obrazložio činjenicom da nije prihvaćen njegov program konsolidacije u sređivanju stanja u Šumama.

„Drugi postavljuju direktore gazdinstava, a ja snosim odgovornosti. To ne mogu da prihvatim“, konstatovao je tada Galić i napistio „Šume Srpske“. Nakon formiranja poslednje Vlade RS, direktor „Šuma Srpske“ postao je socijalista Risto Marić.

I dok socijalisti dolaze i prolaze, konstanta u vrhu ovog javnog preduzeća godinama je SNSD-ov Radenko Laketić, koji je uskako na mjesto vršioca direktora „Šuma Srpske“ kad god je socijalistima trebalo više vremena da nađu novog direktora. I tako tri puta.

DOŽIVOTNI ŠUMAR

Laketić sada obavlja funkciju zamjenika direktora „Šume Srpske“ iako ta funkcija nije predviđena Statutom preduzeća, kao ni Zakonom o javnim preduzećima. Laketić uredno prisustvuje sjednicama uprave i Nadzornog odbora i mjesečno prima platu od oko 3.000 KM.

Laketića je na tu fantomsku funkciju instalirao SNSD samo da bi imao uvid u rad direktora Riste Marića. Svaki put kada je bio vršilac direktora Laketić je gasio vatru i navodno spasavao preduzeće od gubitaka. Što nije bila istina. Notorno je da je SNSD plasirao netačne priče o Laketićevoj sposobnosti i umješnosti vođenja preduzeća samo da bi socijalisti odustali od direktorske pozicije i kako bi se pokazalo da su kadrovi SP-a nesposobni, a SNSD-ovi kvalitetni.

Prema Žurnalovim izvorima iz Vlade RS, u vrijeme Laketićevih mandata izvještaji o poslovanju „Šuma Srpske“ su lažirani, a to preduzeće nije, kako se tvrdilo, poslovalo pozitivno, nego je bilo u gubicima.

Riječju, Laketić nije bio sposobniji niti pametniji od ostalih direktora, ali mu je SNSD medijska mašinerija prikačila epitet sposobnog rukovodioca. Laketić sada, nelegalno uhljebljen na mjesto zamjenika direktora sa izvanrednom platom, čeka novu priliku da uskoči u direktorsku fotelju. Pobuna SNSD-ovih direktora pojedinih šumskih gazdinstava mu stvara priliku za to, a njegovoj stranci otvara mogućnost ponovnog potpunog ovladavanja „Šumama Srpšske“. 

(zurnal.info)