Smrt Kim Jong-Ila:"Dragi vođa" s čeličnom pesnicom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

"Dragi vođa" s čeličnom pesnicom

Većinu resursa Kim je ulagao u vojsku. To je radio i dok je zemljom vladala dugogodišnja glad. Zahvaljujući izgladnjivanju naroda i ulaganju u vojsku, Kim Jong-Il je izgradio petu najveću vojsku na svijetu

"Dragi vođa" s čeličnom pesnicom

"Dragi vođa", kako su ga zvali u Koreji, proveo je više od 15 godina na vlasti. Vladao je zemljom koja je bila prijetnja cijelom svijetu zbog svog nuklearnog programa.

Bio je veliki gurman, volio cigare i konjak. Već se sada zna da će Kim Jon-Ila nasljediti njegov treći sin, Kim Jong-un. Kim će biti sahranjen 28. decembra, dok će dan žalosti u Sjevernoj Koreji biti do 29. decembra. Kineska televizija objavila je snimke uplakanih građana Sjeverne Koreje. Južna Koreja je u ovom momentu u stanju pripravnosti, a dionice na seulskoj berzi su pale.

Kim Jong-il je na vlast došao 1994. nakon smrti njegovog oca Kim Il-Sunga ili Velikog vođe. Njegov otac je bio na čelu Sjeverne Koreje otkad je Korejsko poluostrvo podijeljeno nakon Korejskog rata. Dok je Kim Il-Sung imao titulu "Vječnog predsjednika", Kim Jong-il je bio predsjednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, vrhovni komandant Korejske narodne armije i generalni sekretar Radničke partije Koreje.


Većinu resursa Kim je ulagao u vojsku. To je radio i dok je zemljom vladala dugogodišnja glad. Zahvaljujući izgladnjivanju naroda i ulaganju u vojsku, Kim Jong-Il je izgradio petu najveću vojsku na svijetu.

Sjeverna Koreja je razvijala i nuklearno oružje. Prvo testiranje izvršeno je u oktobru 2006., a drugo 2009.

Lideri okolnih zemalja počeli su pregovarati sa Sjevernom Korejom, koja je 2007. potpisala sporazum o nuklearnom razoružanju. Međutim, ovaj proces još uvijek stagnira .

Najveća glad u Sjevernoj Koreji je zavladala '90-ih kada su poplave uništile obradive površine. Građani Sjeverne Koreje masovno su počeli bježati iz zemlje. Svjedočili su o gladi, političkim progonima i kršenjima ljudskih prava, a za sve probleme u svojoj zemlji Kim je uglavnom krivio SAD.

Poput oca je bio centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje, konstantno hvaljen i počastvovan kao heroj. Tačan datum i mjesto rođenja, kao i ostali detalji o njemu, nikada nisu bili konačno određeni. Tvrdi se da je rođen na planini Pektu u sjevernom delu Koreje 16. februara 1942. Međutim, u sovjetskoj evidenciji stoji da je rođen u sibirskom selu Vjatskoe, nedaleko od Habarovska i to 16. februara 1941. To je mjesto gdje je njegov otac bio komandant bataljona 88. Sovjetske brigade, koju su činile izbjeglice iz Kine i Koreje.

Vijest o njegovj smrti obišla je cijeli svijet. Većina lidera u svijetu govori da je ovo prilika za Sjevernu Koreju da krene novim putem, odustane od puta represije i izgladnjivanja naroda. Također, neki od lidera vodećih svjetskih zemalja poručili su da su spremni pomoći ukoliko se Sjeverna Koreja odluči za demokratski put i odustane od svog nuklearnog programa.

Evo kako su neki od svjetskih lidera reagovali na vijest o smrti "Dragog vođe".

Jay Carney, portparol Bijele kuće

Obavješteni smo o smrti Kim Jong Ila, predsjednik je takođe obavješten.
U bliskoj smo vezi sa našim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu. Ostajemo posvećeni stabilnosti na Korejskom poluostrvu, kao i slobodi i bezbjednosti naših saveznika.

Osamu Fujimura, portparol vlade Japana

Izražavamo naše saučešće o iznenadnoj smrti Kim Jong-Ila. Japanska vlada se nada da ovaj neočekivani razvoj situacije neće donijeti bilo kakav negativan uticaj na mir i stabilnost Korejskog poluostrva.

Liu Weimin, portparol Ministarstva inostranih poslova Kine

Šokirani smo vješću da je drug Kim Jong-Ila preminuo. Izražavamo naše duboko saučešće.

Kevin Rudd, australijski ministar spoljnih poslova

Dvije ključne tačke treba naglasiti u ovom važnom trenutku. Prva je da sve vlade, uključujući i vladu Sjeverne Koreje, u ovom trenutku treba da pokaže smirenost i uzdržanost kako u pogledu onoga što radi, tako i svojoj diplomatskoj signalizaciji.

Ovo takođe predstavlja važnu priliku novom rukovodstvu Sjeverne Koreje da se u potpunosti angažuje u međunarodnoj zajednici, unaprijedi svoju privredu, ali i da se kritički postavi prema velikom problemu nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

William Hague, Velikoj Britaniji ministar spoljnih poslova

Narod Sjeverne Koreje je u službenoj žalosti posle smrti Kim Jong-Ila. Shvatamo da je svima teško.
Međutim, ovo bi mogla biti prekretnica za Sjevernu Koreju. Nadamo se da će njihovo novo rukovodstvo priznati angažman međunarodne zajednice, koja nudi najbolje izglede da se poboljša život običnih ljudi Sjeverne Koreje.

Ohrabrujemo Sjevernu Koreju da radi na miru i bezbjednosti u regionu, ali i da preduzmu potrebne korake da se omogući nastavak razgovora o denuklearizaciji od Korejskog poluostrva.

Don Manzullo, predsednik doma američkog Kongresa pododbora za istočnu Aziju

Kim Jong-Ila bio je oličenje zla, diktator najgore vrste koji je vladao svojom zemljom uz pomoć “gvozdene pesnice”. Stalno je nanosio bol i bijedu svom narodu.
Nadamo se da će njegova smrt označiti novo poglavlje za Sjevernu Koreju. Ovo je prilika za Sjevernu Koreju da se izvuče iz svog ciklusa represije i započne novi put ka demokratiji.

(zurnal.info)