Prointer u Teheranu:Društveno-odgovorni biznis porodice Dodik
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Prointer u Teheranu: Društveno-odgovorni biznis porodice Dodik

Posao u političkom Sarajevu povjeren je Bojani Škrobić - Omerović, direktorici “Prointer ITSS d.o.o. Sarajevo”. Menadžerki koja je tokom svoje karijere blisko sarađivala sa Gordanom Memijom, direktorom “Foto Arta”, firme koja se direktno povezuje sa sumnjivim transakcijama pranja novca jednog od najvećih kartela u Evropi “Tito&Dino”.

Društveno-odgovorni biznis porodice Dodik

Otkud “Prointer” u Teheranu?

Pa, čudni su putevi internetskog biznisa. Nakon Beograda i Banjaluke, došao je red da se skupa igračka za sina razmetnoga ozvaniči u mrskom Sarajevu ili Teheranu, kako ga tata Dodik od milja zove.

Posao u političkom Sarajevu povjeren je Bojani Škrobić - Omerović, direktorici “Prointer ITSS d.o.o. Sarajevo”. Menadžerki koja je tokom svoje karijere blisko sarađivala sa Gordanom Memijom, direktorom “Foto Arta”, firme koja se direktno povezuje sa sumnjivim transakcijama pranja novca jednog od najvećih kartela u Evropi “Tito&Dino”.

Zaista su čudni putevi biznisa.

“’Prointer’ je i do sada kvalitetom i znanjem pokazao kako može da zadovolji sve zahtjeve krajnjih korisnika. Zato će i sa kompanijom u Sarajevu sa svojim svjetskim partnerima kreirati rješenja kojima će se vjerovati, rješenja koja zaista znače bolju budućnost za naše društvo”, kazala je ovih dana u Sarajevu Škrobić Omerović.

“Saradnik u toj firmi”, priznaće 18. jula pred narodnim poslanicima u Republici Srpskoj Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, je njegov sin – Igor Dodik.  

Sada cijela Bosne i Hercegovina čeka da junior iz vrhovne porodice posao pokrene i na prostoru, tati mu mrske, “teheranske” Federacije BiH.

“PROINTER” VEĆ DVIJE GODINE U SARAJEVU

Sarajevski ogranak firme, koja na tenderima u RS dobija ugovore vrijedne milione narodnih maraka, iako menadžment to ovih dana želi da predstavi drugačije, postoji još od oktobra 2017. godine.   

Kapital su 31. oktobra te godine uložili banjalučki “Prointer” i „Palomonte limited“ sa Kipra, osnovan 23. novembra 2016. Na čelu federalnog “Prointera” našao se Edin Idrizović, kojem ovlašćenja nisu bila ograničena.

 

U ovom momentu u osnivačkoj strukturi firme više nema kiparske firme, stoji samo ime banjalučke matice. Kao adresa je naveden “Sarajevo City Center” u centru Sarajeva i ime Bojane Škrobić Omerović, kojoj su ovlašćenja ograničena. Firma je do kraja prošle godine mirovala i pribilježila minus od oko 15.000 KM.

Sada je vrijeme za “bolje dane”!

Za “teheransko” tržište brižno osmišljena marketinška kampanja prikazuje “Prointer” kao, prvenstveno, društveno-odgovornu firmu. Da bi mladi išli u korak s vremenom, moraju da imaju najkvalitetniju IT opremu. To ima, ko drugi, nego “Prointer”, koji je ovog mjeseca sarajevskoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” poklonio 10.000 KM vrijednu računarsku opremu.

Inače, banjalučka firma osnovana je 2015. godine, a u žižu je dospjela nakon tendera Fonda zdravstvenog osiguranja RS za izradu jedinstvenog informacionog sistema. Planom javnih nabavki zdravstva za 2017. godinu bilo je predviđeno da se za posao isporuke „hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS“ utroši 17,4 miliona KM (bez PDV-a), ali je Upravni odbor Fonda u januaru donio odluku u kojoj je precizirano da se kod nabavke mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava na 23,2 miliona KM (bez PDV-a). Zbog prašine u javnosti, posao prepušta firmi “MMSCODE” u vlasništvu Dodikovog prijatelja Slavka Bojića i tajkuna Mladena Milanovića Kaje.

Desetine tenderskih ugovora nanizali su i ove godine, a sada su svoje snage, prema svjedočenju vlasnika i direktora kompanije „Planet soft“ Vedrana Jarića, usmjerili na IT sistem “Šuma RS”. On je nedavno tvrdio da je cijena od 17 miliona maraka prenaduvana, a uslovi u tenderu namješteni upravo „Prointeru“. Zbog toga se žalio Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, a potom i postao nedostupan za novinarska pitanja.

Bilo kako bilo, banjalučki “Prointer” je od osnivanja, za samo četiri godine, prihodovao nevjerovatnih 46.192.249 KM. Samo prošle godine prikazan je prihod od 22.793.211 KM.

OTKUD MEMIJA? 

Zanimljivo, sarajevskog direktora Idrizovića naslijedila je Škrobić Omerović, koja je 18. juna 2015, zajedno sa Edinom Mehićem uložila ukupno 2.000 KM da bi otvorila firmu “Networks INT”. Na sastancima sa vlastodršcima “koji podržavaju razvoj”, kao predstavnik firme, sa ovim dvojcem, pojavljivao se i Gordan Memija, vlasnik “Foto Arta”.

 

Kako je Žurnal nedavno dokumentovao, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavila je upravo Memiju, Alema Hodovića, Adnana Harbinju, Nedeljka Eleka i još deset osoba zbog organizovanog kriminala i pranja novca. Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo izvještaj SIPA-e podnesen je 13. aprila 2016. godine. Nakon toga, spis preuzima Tužilaštvo BiH i dokumenti se nalaze kod državnog tužioca Olega Čavke.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Memija, Hodović i Harbinja umiješani su u organizovani kriminal i pranje novca i povezani sa jednim od najvećih narko kartela na svijetu kojim iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin. Memija i Hodović su demantovali ove navode, ali su u svojim reakcijama priznali da su imali kontakte sa članovima kartela “Tito i Dino” koji, prema dokumentima holandskog tužilaštva iz Brede, u Evropu iz Južne Amerike uvoze tone kokaina.

ODA KONAKOVIĆU 

To svakako ne smeta prijateljstvu pa na Facebook profilu Škrobić Omerović i sada je izdvojena fotografija na kojoj je upravo sa prijateljem Memijom.

Krenemo li u ne tako davnu uspješnu prošlost direktorice još uspješnijeg “Prointera” doći ćemo do intervjua iz 2016. u kojem navodi da je ličnost godine, prema njenom skromnom mišljenju, Elmedin Dino Konaković, tadašnji istaknuti SDA premijer Kantona Sarajevo.

“Definitivno to je mladi premijer Kantona Sarajevo Elemedin Konaković. Vlada kantona na čelu sa premijerom Konakovićem, koji je ove godine posebnu pažnju stavio na podršku razvoja biznis ideja kod mladih, čak i kroz nekoliko projekata u sklopu našeg poduzetničkog i inovacijskog centra, najbolji su pokazatelji volje, želje i otvorenosti premijera za nove priče uspjeha. U proteklih godinu dana toliko je pozitivnih primjera podrške projektima i pričama od opšteg interesa za razvoj područja grada Sarajeva, da je prosto nemoguće gospodinu Konakoviću ne dati ovu titulu”, zaključila je.

Konaković, o čijem je kriminalu Žurnal opširno pisao, je inače Memijin kum…

(zurnal.info)