Slijedi li potpuna blokada vlasti u BiH:DUŠANKA MAJKIĆ: "Mi ćemo prosuditi kad je vreme da dođemo u Sarajevo, ako takvo vreme ikad dođe!"
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DUŠANKA MAJKIĆ: "Mi ćemo prosuditi kad je vreme da dođemo u Sarajevo, ako takvo vreme ikad dođe!"

Zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine koji bi eventualno bojkotirali sjednice i ne bi dolazili u Sarajevo, nedodirljivi su. Nema propisa po kojem bi im zbog nedolaska mogao biti oduzet mandat

DUŠANKA MAJKIĆ: "Mi ćemo prosuditi kad je vreme da dođemo u Sarajevo, ako takvo vreme ikad dođe!"

Ako bi zastupnici u Parlamentu BiH koji dolaze iz Republike Srpske zaista odlučili da više ne prisustvuju sjednicama u Sarajevu, nema propisa po kojem zbog toga mogu biti kažnjeni!

Kad bi se na domaće propise oslonili, malo je načina da bude spriječena eventualna blokada funkcioniranja državne zakonodavne vlasti, a takva je reakcija srpskih zastupnika vrlo izvjesna. Jer većina ih smatra da su ih demonstranti prošle sedmice planski "zarobili" u zgradi Parlamenta kako bi demonstrirali pritisak zvaničnog Sarajeva na sve što dolazi iz Republike Srpske.

Nekoliko hiljada građana nije dozvolilo zastupnicima, ministrima, i uposlenicima zajedničkih institucija da napuste zgradu do sitnih jutarnjih sati narednog dana, a jedini njihov zahtjev bio je usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Ovaj je problem, odnosno priča o bebi Belmini Ibrišević, sudeći po reakcijama građana ovih dana, bila i "kap koja je prelila čašu", pa osim rješavanja problema s izdavanjem matičnih brojeva, građani sada traže odgovornije ponašanje vlasti uopće, jer su za posao koji treba da rade i odlično plaćeni.

Međutim, na nevjerovatnu sinergiju demonstranata u borbi za prava djece na identitet, iz Republike Srpske bi moglo da bude uzvraćeno potpunom blokadom vlasti.

Jednake poruke pristigle su i sa sastanka Koordinacije dužnosnika HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine, da do daljnjeg, zbog sigurnosnih razloga, neće sudjelovati u radu izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u BiH.

SRPSKI ZASTUPNICI DO DALJNJEG NE DOLAZE U SARAJEVO

Još za trajanja protesta u prošli četvrtak neki su srpski zastupnici proteste u Sarajevu tumačili kao atak na njihovu ličnu sigurnost, odnosno atak na Republiku Srpsku, te iskoristili priliku da kažu kako se u Sarajevu ne osjećaju sigurnima.  

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić za Žurnal kaže da će do kraja ove sedmice znati kakav će stav zastupnici iz Republike Srpske zauzeti prema daljnjem radu u Parlamentu BiH, odnosno, znat će šta će o tome odlučiti Narodna Skupština.

- Samo tražimo da nam se omogući nesmetan rad, bez ikakvih pritisaka, zarobljavanja u zgradi Parlamenta, i da nam se ne nameće politika Sarajeva, kaže zastupnica Majkić.

Upitana kakve garancije očekuje, od koga, i šta može promijeniti takav stav, zastupnica Majkić je bila izričita:

- Mi ćemo sami prosuditi kad je vreme da dođemo u Sarajevo, ako takvo vreme dođe!.

Izjava za Žurnal na fonu je i prošlosedmične izjave zastupnice SNSD-a, kada je kazala da nakon dešavanja u Parlamentu ništa više neće biti isto.

Možda je u pitanju slučajnost, ali osim Dušanke Majkić, ni oni ranije "najsusretljiviji" prema medijima ne javljaju se na telefonski poziv iz Sarajeva.

Jedan od naših sagovornika zamolio nas je čak da ga uopće ne spominjemo, jer kako tvrdi, nema nikakvih informacija o tome kako će njegova, odnosno druge stranke iz Republike Srpske odlučiti o daljnjem sudjelovanju o radu u Parlamentu BiH.

Alekandra Pandurević iz SDS-a je još za trajanja prošlosedmičnih protesta bila najgorljiviji zastupnik teze da je okupljanje demonstranata ispred zgrade atak na zastupnike iz Republike Srpske.

Kazala je da u skorije vrijeme sigurno neće biti uslova za bezbjedan odlazak u Sarajevo i njihov nesmetan nastavak rada.

- Da li će poslanici iz Federacije biti spremni da eventualno dođu u Istočno Sarajevo ili Banjaluku ne znam, ali mi njima možemo garantovati bezbjednost i da se niko od građana neće okupljati tamo gdje se održavaju sjednice Parlamenta da bi demonstrirao, istakla je Pandurević.

Naglasivši da ovo nije pitanje pozicije ili opozicije, najavila je da će zastupnici iz Republike Srpske uskoro donijeti zajednički stav u vezi s daljim radom u institucijama BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik traži da se sjednice najviših zakonodavnih i izvršnih organa vlasti BiH organiziraju izvan Sarajeva. Uz to je poručio da će se u ovom bh entitetu oglušiti o bilo kakva rješenja Zakona o jedinstvenom matičnom broju ukoliko ih nametne visoki predstavnik Valentin Incko.

I dok srpski zastupnici čekaju stav iz svojih "političkih stožera", odnosno iz Narodne skupštine RS-a, pitanje je da li je problem privremene naravi ili do isteka mandata zastupnici, ali jednako tako i predstavnici izvršne vlasti, mogu bojkotirati zvanično Sarajevo bez ikakvih posljedica.

Zajednička administrativna komisija Parlamenta BiH, koja regulira prava i obaveze zastupnika može ih novčano kazniti, može im smanjiti platu ako je riječ o zastupnicima koji su profesionalizirali svoj status, a ako nisu u radnom odnosu, mogu im ukinuti novčani dodatak za odvojeni život, za putne troškove...

BEVANDA ĆE SJEDNICU VIJEĆA MINISTARA VJEROVATNO ZAKAZATI U MOSTARU

Sudeći prema sadržaju Poslovnika o radu Predstavničkog i Doma naroda državnog Parlamenta, izuzev ako predsjedavajući domova ne iniciraju neki novi način, za sada nema načina da se zastupnici kazne.

- Ovo je situacija koja niti jednim propisom nije definisana, jer jednostavno nikad nismo ni pretpostavili da se može dogoditi. Međutim, mogao bi se naći način da oni koji ne bi dolazili na sjednice budu kažnjeni, ali zavisi od toga kako će se situacija razvijati. Zavisi od toga hoće li takvim zastupnicima predsjedavajući doma uvažiti obrazloženje za nedolazak, jer po Poslovniku o radu zastupnici mogu izostati sa sjednice ako imaju valjan razlog za to. Da li će neki napisati da se osjećaju nesigurno u Sarajevu, i da li će im takvo obrazloženje biti uvaženo, vidjet ćemo, kazao je za Žurnal Adnan Bašić iz SBB-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke administrativne komisije Parlamenta BiH.

- Vidjet ćemo kako ćemo riješiti ovu situaciju ali nema govora o tome da se neki zastupnici obraćaju kolegama nekim linkovskim vezama. To je smiješno, kaže Bašić.

Centralna izborna komisija BiH (CIK), kazala nam je Maksida Pirić, ima nadležnost oduzeti mandat zastupnicima samo u slučajevima preciziranim Izbornim zakonom: ako zastupnik podnese ostavku, ako je preminuo, ako mu je izrečena pravosnažna sudska presuda kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže, ako mu je oduzeta poslovna sposobnost, ako je izabran ili imenovan na funkciju čije je vršenje nespojivo sa funkcijom izabranog člana određenog organa, ako odjavi prebivalište sa područja izborne jedinice u kojoj je upisan u Centralni birački spisak da glasa i u kojoj je izabran, ili ako iz razloga utvrđenih zakonom izgubi pravo da bude biran.   

- U ovom slučaju o kojem govorimo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nema nadležnost. Ukoliko ima mogućnosti za sankcije zastupnicima koji ne rade u skladu sa zakonom, treba ih potražiti u Poslovnicima o radu domova državnog Parlamenta, kazala je Pirić.

U Poslovnicima o radu oba doma Parlamenta BiH, u dijelu gdje su precizirane obaveze zastupnika, odnosno delegata, kaže se samo da su obavezni poštivati Ustav i interese građana.

Predviđena je mogućnost da zastupnik podnese ostavku ali o mogućnosti da zbog nepoštivanja obaveza ostane bez mandata, nema ni slova.

Na mostarskom sastanku Koordinacije dužnosnika HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH, razgovarano je isključivo o sigurnosnim uvjetima za normalno funkcioniranje svih tijela vlasti i njenih uposlenika, a od agencija zaduženih za provedbu zakona zatraženo je da naprave detaljnu analizu, utvrde propuste tokom protesta i sankcioniraju odgovorne.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, navodno će narednu sjednicu državne vlade zakazati u Mostaru.

(zurnal.info)