Visoko obrazovanje žurnalista:Dva kabineta Aleksandra Bogdanića

Istražujemo

Dva kabineta Aleksandra Bogdanića

Dva kabineta Aleksandra Bogdanića

 

Dok na banjalučkom Zavodu za zapošljavanje u redu čeka hiljade nezaposlenih, među kojima mnoštvo visokoobrazovanih, čak i nekoliko magistara, povlašteni pojedinci zarađuju nekoliko plata. Takvih slučajeva je mnogo, a naročito su prisutni u visokom obrazovanju Republike Srpske. Poslednji u nizu, koji je dodatno uzburkao mutne vode banjalučkog Univerziteta, je slučaj šefa odsjeka Žurnalistike na Fakultetu političkih nauka.

PRIVATNI I DRŽAVNI PROFESOR

Rukovodilac studijskog programa “Novinarstva i komunikologije” na FPN u Banjaluci je Aleksandar Bogdanić. Ništa ne bi bilo neobično da Bogdanić ujedno nije i vanredni profesor na Komunikološkom koledžu u Banjaluci, čiji je vlasnik. Prethodno su na banjalučkom Univerzitetu bez angažmana ostali mnogi ugledni profesori iz Srbije, jer se nastojala prekinuti praksa da jedan profesor predaje na više fakulteta ili univerziteta.

Ne može se reći da Bogdanić nije kvalifikovan za posao koji obavlja, jer na sajtu njegovog privatnog fakulteta piše da posjeduje nekoliko diploma iz Sarajeva, Beograda, te jednog Univerziteta u SAD-u. Njegove reference nisu sporne, ali je sporno to što vlasnik privatnog koledža upravlja jednim Odsjekom na državnom fakultetu. Studenti novinarstva svjedoče da po potpise profesora Bogdanića često odlaze na njegov privatni koledž. Uz to, na Odsjeku žurnalistika na državnom fakultetu Bogdanić je kao asistenta zaposlio diplomca sa svog privatnog fakulteta. O svemu ovome predstavnici studenata po navici ćute. Ćutanje se nekim od bivših studentskih zvaničnika isplatilo, jer su mnogi od njih posle završenog studija udomljeni u najvažnijim republičkim institucijama.

Za sada o slučaju rukovodioca programa novinarstava ćute i u Ministarstvu prosvjete i kluture RS. Ministar Anton Kasipović kaže da nije upoznat sa ovim slučajem i odgovornost prebacuje na Univerzitet, pravdajući se autonomijom koju ta institucija ima.

To je stvar koju treba riješavati Univerzitet u okviru svoje nadležnosti. To je pitanje autonomije Univerziteta. Sasvim je jasno da angažman na javnom i privatnom univerzitetu može postojati uz saglasnost svog poslodavca. Ja ne znam za tu situaciju, mislim da je na potezu Univerzitet da to na najbolji način riješi, kazao je Kasipović.

TALENTIRANA SESTRA

Aleksandar Bogdanić, po svemu sudeći, ima saglasnost poslodavca, odnosno banjalučkog Univerziteta, da istovremeno ima privatni fakultet i bude rukovodilac na državnom fakultetu. To, međutim, nismo uspjeli zvanično da potvrdimo. Nekoliko poziva u rektorat i na Fakultet političkih nauka nije urodilo plodom.

Na Fakultetu političkih nauka niko nam nije smio reći, pa ni asistent kojeg je sa svog fakulteta na državni prevukao Bogdanić, da li je Aleksandar Bogdanić još vlasnik Komunikološkog koledža. To nam je nezvanično potvrdila nekolicina profesora sa Bogdanićevog fakulteta, na kojem je takođe jako teško dobiti bilo kakvu zvaničnu informaciju.

Komunikološki koledž u Banjaluci na platnom spisku ima sedamnaest predavača. Medju njima je i rodjena sestra profesora Bogdanića, Biljana Bogdanić, koja je na tom fakultetu studij upisala u četrdesetoj godini, završila ga, a potom i doktorirala!? Doduše, ona još nema dupli angažman i na FPN. Komunikološki koledž u Banjaluci poznat je i po tome što ga pohađaju djeca nekih od poznatih političara u Republici Srpskoj.

(zurnal.info)