Zbog posla sa italijanskim partnerima:Dvanaest sporova i deset godina borbe sa pravosuđem

Istražujemo

Zbog posla sa italijanskim partnerima: Dvanaest sporova i deset godina borbe sa pravosuđem

Federalna uprava policije je 30. 8. 2022. godine  podnijela Krivičnu prijavu protiv 11 osoba, zbog osnovane sumnje u počinjenje više krivičnih djela, nakon što ih je prijavio Amir Makić, vlasnik firme Vrganj promet iz Bužima

Dvanaest sporova i deset godina borbe sa pravosuđem
Amir Makić

Deset godina firma Vrganj promet koja se bavi sakupljanjem, preradom i prometom šumskih plodova i njen vlasnik Amir Makić, vode borbu sa pravosudnim sistemom u BiH kako bi nadoknadili materijalnu štetu izgubljenu u brojnim sudskim postupcima. Radi se o čak 12 predmeta, a nakon decenije borbe Amir Makić domaći pravosudni sistem naziva kriminaliziranim i korumpiranim a postupke advokata, sudija, sudskih vještaka nezakonitim. U toj borbi stigao je i do Vrhovnog suda Federacije BiH i Ustavnog suda BiH. Nakon desetogodišnjih sudskih sporova Makić odlučuje da ovu grupu prijavi Federalnoj upravi policije.

Federalna uprava policije je 30. 8. 2022. godine  podnijela Krivičnu prijavu protiv 11 osoba, zbog osnovane sumnje u počinjenje više krivičnih djela. Po mjesnoj nadležnosti, ova prijava dostavljena je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. U avgustu 2023. Tužilaštvo je donijelo naredbu o neprovođenju istrage jer prijavljeno djelo nije krivično. Makić je nakon toga uložio pritužbu Uredu glavnog tužioca Zeničkog tužilaštva ali je odbijena kao neosnovana. Nakon toga se obratio Federalnom tužilaštvu, ali je i ono odbilo pritužbu. Makić se obratio Ustavnom sudu početkom marta i sada čeka njihovo izjašnjenje.

Među prijavljenima je i Institut za međunarodnu ekonomsku saradnju – ICEI. Sjedište institutta je u Milanu, a u Odluci o osnivanju i radu predstavništva stranih lica u BiH definisano je da predstavništvo ne može zaključiti ugvore uime osnivača, te da nema status pravnog lica. Predstavništvo u BiH ipak je zaključilo ugovor sa Vrganj promet. Prijavljeni su i  zakonski zastupnik ICEI-ja Davor Štancl, sudski vještak Jasminko Dervišević iz Bihaća, sutkinja Vlatka Ivaniš, Udruženje građana Una iz Bihaća, Paola Lucchesi (ICEI i Udruženje građana Una), advokati iz Bihaća Jasmin Abdagić, Almir Smajić, Hasan Veladžić, sudija Kantonalnog suda u Bihaću Muhamed Cimirotić i sutkinja istog suda Fata Nadarević

Prijavljeni ICEI (br. 1), Davor Štancl (2), Jasminko Dervišević (3), Vlatka Ivaniš (4) 
Prijavljeni Udruženje Una (5), Paola Lucchesi (6), Jasmin Abdagić (7), Almir Smajić (8)
Prijavljeni Hasan Veladžić (9), Muhamed Cimirotić (10), Fata Nadarević (11)

Sudski sporovi počeli su mnogo prije gore navedene prijave. Sve je počelo kada je prije desetak godina Institut za međunarodnu ekonomsku saradnju iz Italije (ICEI) zaključio ugovor sa Vrganj promet u oblasti kupoprodaje malina/drugog jagodičastog ili bobičastog voća. ICEI je kreditirao proizvođače koji su svoje proizvode trebali nakon berbe dostaviti Vrganj prometu. U jednom trenutku dio dobavljača to nije učinio, ali je ICEI Vrganj prometu ispostavio fakturu na iznos nešto viši od 73 hiljade KM. ICEI je tužio Vrganj promet i tražena suma sa kamatama iznosila je oko 118 hiljada KM. Nakon izgubljenog sudskog procesa, Vrganj promet platio je navedeni iznos, ali Amir Makić smatra da je sudski postupak pokazao korumpiranost pravosudnog sistema i za to prilaže i obimnu dokumentaciju.

Iako je ICEI tvrdio da je roba isporučena ali da Vrganj promet nije platio za nju, tokom sudskog postupka nije predočena nijedna otpremnica, dokaz o isporučenoj ili primljenoj robi, ili bilo kakav dokument sa potpisom ovlaštene osobe Vrganj prometa. Faktura za robu navodno izdatu u decembru 2013. ispostavljena je tek u maju 2014. Po Zakonu o PDV-u faktura se mora izdati do kraja mjeseca u kojem je roba navodno predata. 

Sudski vještak Jasminko Dervišević iz Bihaća analizirao je poslovanje i isporuku od 2011. do 2013, sačinjavanjem tabela za koje Makić tvrdi da su pogrešno interpretirane:
- Laž je to što je sutkinja navela da je vještak utvrdio da je malina zaista isporučena na osnovu sačinjenih tabela. Vještak je na ročištu za glavnu raspravu rekao da ne postoji nijedan dokaz o tome – kaže Amir Makić za Žurnal i dodaje:

- U tabeli u kojoj je navodno utvrđeno da je roba isporučena nema nikakvih detalja, nema količine robe, tabele ugovora, ostalih podataka. U zapisniku, koji je vodila sutkinja, navedeno je I pitanje vještaku: Da li ste imali ijedan dokaz vezano za tabelu 3 da su sve osobe isporučile malinu tuženom? Na to je vještak odgovorio: Nisam imao uvid, niti sam dobio od tužitelja ili tuženog, niti postoji u spisu sudske dokumentacije da su navedeni kooperanti predali maline u 2013. Osim toga, od 97 kooperanata, sutkinja je pozvala osam ljudi, od kojih je saslušana samo jedna osoba. 

Ovo su samo neki od navoda zbog kojih je Makić smatrao da je suđenje bilo nepravično i sa pogrešno utvrđenim činjenicama. Predmet je vodila sutkinja Vlatka Ivaniš. Žali se Kantonalnom sudu USK, ali je njegova žalba odbijena. Nakon toga, i Vrhovnom sudu FBiH, a nakon revizije koja je trajala dvije godine, sud utvrđuje da se nema pravo žaliti na pogrešno utvrđeno činjenično stanje. 
Njegov tadašnji advokat Haris Rizvanović prvo šalje nekompletnu dokumentaciju Ustavnom sudu, a zatim probija rok za dopunu apelacije koju je Ustavni sud dao više od dvije sedmice:
- Kada sam  ga pitao zašto je to uradio, rekao mi je da je njemu ramazan i da ga ne uznemiravam


Iako je račun Instituta ugašen u maju 2018, te Institut prestaje sa radom u 2018., novac je od Vrganj promet naplaćen u osmom mjesecu 2020. Paralelno sa tom, kreće i druga tužba prema Vrganj promet, identična po dokumentaciji, u kojoj se priznaju i dijelovi presude izrečene u ranijem predmetu. Jedna od nelogičnosti koju iznosi Makić su tri fakture na osnovu kojih se  traži skoro 150 hiljada KM, a na kojima nema potrebnih stavki, kao ni dokumentacije o primljenoj robi. Ove dvije tužbe “čekale” su na red četiri godine, a nakon što je prva presuđena u korist ICEI-a, odmah je pokrenuta i druga. Sutkinja Vlatka Ivaniš, koja je vodila prvi predmet prelazi u Kantonalni sud i drugi predmet u slučaju Vrganj prometa dolazi ponovo njoj.

U međuvremenu, Makić je tužio deset kooperanata koji, i pored ugovora koji su imali, nisu isporučili robu Vrganj prometu. Advokat koji je vodio ove slučajeve u dva slučaja javio mu je da je ročište otkazano, iako to nije bilo tačno, i Vrganj promet je izgubio ta dva spora. Isti advokat u drugoj tužbi protiv Vrganj prometa javio je da je ročište otkazano, ali kada je Makić ipak došao na sud ispostavilo se da to nije tačno, nakon čega mu otkazuje punomoć. Tu se ne iscrpljuje spisak nelogičnosti i odnosa pravosudnih institucija i advokata za koje Makić tvrdi da su nezakonite i koruptivne. Sada mu preostaje još da sačeka odluku Ustavnog suda, nakon koje je, kaže, spreman ići i pred Međunarodni sud pravde u Strazburu kako bi zaštitio svoja prava i imovinu.

(zurnal.info)