Bitka za naplatu putarine:Dvije rampe na tri kilometra

Istražujemo

Dvije rampe na tri kilometra

Dvije rampe na tri kilometra

Naplata putarina na nezavršenom autoputu Banjaluka - Gradiška još nije počela, a već se razmatra rušenje prve naplatne rampe, koja nije ni završena do kraja. Djeluje nevjerovatno, ali je činjenica da je (prema provjerenim saznanjima “Žurnala”) odlučeno da se naplatna rampa, izgrađena kod tržnog centra “Robot”, na brzoj cesti Banjaluka-Klašnice (koja je sastavni dio autoputa Banjaluka-Gradiška), sruši.

NOĆNO RUŠENJE

Tako će u vodu biti bačeno više od dva miliona maraka, koliko je utrošeno u izgradnju ovog objekta, koji, eto, nije imao priliku da bude “svečano otvoren”, već će, kako stvari stoje, biti srušen preko noći. U JP “Putevi RS”, koje gazduje brzom cestom izbjegli su da direktno odgovore na naše pitanje: Da li je tačno da će JP "Putevi RS" ukloniti naplatnu rampu na brzoj cesti Banjaluka-Klašnice kod Tržnog centra "Robot"?
“JP Putevi RS nema informaciju da će se uklanjati naplatne kućice na M16, Banjaluka-Gradiška”, saopšteno nam je iz ove institucije.

Gdje je kvaka? Pa u činjenici da mi nismo pitali šta će biti sa naplatnim kućicama na autoputu, već na brzoj cesti. Autoputem gazduje firma “Autoputevi RS”, dok nad brzom cestom ingerencije imaju “Putevi RS”. Ove dvije firme, svaka za sebe, odlučile su da naplaćuju putarinu, pa je tako na nekih tridesetak kilometara nezavršenog autoputa trebalo na dva mjesta plaćati ovu dažbinu.

Zbog toga su “Putevi RS” i izgradili naplatnu rampu na brzoj cesti kod tržnog centra “Robot”, kako bi naplaćivali putarinu od Banjaluke (Prijedorska petlja) do Klašnica, što je nekih desetak kilometara, dok “Autoputevi” treba da izgrade naplatnu rampu na dijelu autoputa od Klašnica do Gradiške (cca 25 km), gdje bi i oni ubirali svoju putarinu. Ta naplatna kućica planirana je da se pravi između dva tunela na autoputu, svega tri kilometra dalje od ove već izgrađene.

Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS", i Nedeljko Knežević, direktor JP "Putevi RS", mjesecima nisu mogli da se dogovore o tome koje će od ova dva preduzeća vršiti naplatu, pa se čak predlagalo i formiranje treće firme.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, ranije je tvrdio da zajednička naplata putarine neće imati njegovu saglasnost. "To su dva odvojena sistema i dva pravna subjekta. Svaki mora da ubire svoje prihode i odgovara za izvor prihoda kao i za svoje troškove", kazao je Čubrilović.

Ove ministrove riječi pale su u vodu, jer su konačno odgovorni uvidjeli da je potpuno besmisleno da na svega tri kilometra iste ceste budu izgrađene dvije naplatne rampe. Stoga će se rušiti već izgrađena, a na autoputu će se praviti nova, što graniči sa ludilom, ali nakon svega što se dešavalo (i još dešava) oko izgradnje autoputa “Banjaluka-Gradiška”, ništa ne treba iznenaditi.

NIJE 35 NEGO 50

U JP “Putevi RS” potpuno su ignorisali naše pitanje koliko je koštala izgradnja naplatne rampe i objekata oko nje?
“Kompletan projekat pod nazivom Rekonstrukcija i modernizacija magistralnog puta M16, Banjaluka-Gradiška, na dionici Prijedorska petlja –Klašnice, radi povećanja bezbjednosti saobraćaja košta 35 miliona KM sa PDV-om”, odgovoreno nam je iz “Puteva”, premda ih to nismo ni pitali.

Uzgred, ukupno je plaćeno 50 miliona KM za rekonstrukciju, tako da ni ovaj odgovor nije tačan.

Rampu je projektovala firma Projekt iz Banja Luke (vlasnik Miroslav Vujatović, veliki tajkun koji djeluje iz sjene), koja je vršila i nadzor tokom izvođenja radova, a sve je direktno ugovarano sa “Putevima RS”. Izvođač radova bila je firma “Niskogradnja” iz Laktaša. Sami objekti, instalacije i betonski kolovoz koštaju najmanje 2 miliona KM i sve će to sada otići u prah.

Logično je bilo da naplatna rampa bude na autoputu (između dva tunela) ali ni tamo to nije predviđeno projektom, tako da će njena izgradnja značajno povećati cijene radova.

Međutim, svi su navikli na astronomske cifre koje su “uložene” u ovaj autoput, o čemu svjedoči i podatak da je Integral inženjering (firma Slobodana Stankovića), koji je izvođač radova, za dionice od Mahovljana do Gradiške sklopio aneks ugovora na oko 20% ukupne vrijednosti (oko 20 miliona Evra) sa Autoputevima RS, kao razliku u cijeni zbog dužine trajanja radova. Taj aneks ne smiju pokazati EBRD i EIB koji su finansirali osnovne ugovore, jer razlog za njega ne postoji. Čak suprotno - zbog dužeg trajanja radova trebali bi “Autoputevi” naplatiti penale od “Integrala”.

(zurnal.info)