Tragom Službenih glasnika:Džombićevo „umivanje“ Dodikovih odluka

Istražujemo

Džombićevo „umivanje“ Dodikovih odluka

Džombićevo „umivanje“ Dodikovih odluka

Službeni glasnici Republike Srpske potvrđuju da u finansijama ovog entiteta vlada pravi haos. Oni su i svjedočanstva koja precizno pokazuju da se narodnim parama raspolaže van svake logike, te da trenutna vlast smatra da ih niko nikada neće upitati zbog čega razbacuju novac. Krenimo redom...

DODIKOVE ODLUKE

U Službenom glasniku RS broj 87, datiranom 19.09.2008. godine, objavljena je Odluka Vlade RS o odobrenju isplate sredstava sa računa posebnih namjena.

„Odobrava se isplata novčanih sredstava JP Putevi Republike Srpske u iznosu od 25.000.000 KM“, navodi se u Odluci koju je potpisao tadašnji premijer Milorad Dodik. Odluka je donesena na sjednici Vlade RS održanoj 4. septembra 2008. godine (Broj: 04/1-012-2169/08).

U Odluci se uopšte ne precizira u koje namjene će se ova sredstva utrošiti, niti se navodi do kada su „Putevi RS“ dužni vratiti pare, a moraju to učiniti, jer su sredstva uzeta sa eskro računa.

U Službenom glasniku RS broj 99, datiranom 06.10.2010. godine, objavljena je Odluka o finansiranju izabranog projekta „Odobravanje sredstava u postupku eksproprijacije nepokretnosti na trasi autoputa Banjaluka-Doboj, čiji je predlagač Ministarstvo saobraćaja i veza, a nosilac Javno preduzeće Autoputevi Republike Srpske“.

„Procijenjena vrijednost projekta iznosi 35 miliona KM“, navodi se u Odluci, koju je također potpisao Dodik. Odluka je donesena na sjednici Vlade RS održanoj 13. septembra 2010. godine (Broj: 04/1-1844/10).

U Službenom glasniku RS broj 88, datiranom 21.09.2012. godine, objavljena je Odluka o izmjeni odluke o finansiranju izabranog projekta.

“U Odluci o finansiranju izabranog projekta, broj: 04/1-1844/10, od 13. septembra 2010. godine (Sužbeni glasnik RS broj 99/10), u tački 1 umjesto riječi: “na trasi autoputa Banjaluka-Doboj“ treba da stoje riječi: “na trasi autoputa Gradiška – Banjaluka“; u tački II umjesto riječi: “iznosi 35 miliona KM“, treba da stoje riječi: “iznosi 25 miliona KM“; u tački III umjesto riječi: “u cjelosti“, treba da stoje riječi: „u iznosu od 25 miliona KM“; mijenja se tekst tačke IV i glasi: „Sredstvima iz tačke III ove Odluke namiruju se sredstva na eskro račun – sredstva od privatizacije državnog kapitala, osim sredstava od privatizacije Telekoma Srpske, koja su na ime obezbjeđenja novčanih sredstava u postupku eksproprijacije nepokretnosti na trasi autoputa Gradiška – Banjaluka isplaćena po Odluci Vlade RS broj: 04/1-012-2169/08, od 4. Septembra 2008. godine (Službeni glasnik RS, broj 87/08)“.

DŽOMBIĆEVO UMIVANJE

Ovu odluku potpisao je aktuelni premijer Aleksandar Džombić, a donesena je na sjednici Vlade RS održanoj 04.septembra 2012. Godine (Broj: 04/1-2537/12).

Odlukom koju je donijela Džombićeva vlada, pokušavaju se naknadno pokriti svi nedostaci ranije dvije Odluke, koje je donio Dodikov kabinet. Učinjeno je to na tako rogobatan način, da sve djeluje kao guranje prljavih stvari nogama pod tepih, i to u panici.

Kada se pažljivo analizira Odluka donesena septembra ove godine, uočljivo je da za eksproprijaciju nepokretnosti na trasi autoputa Banjaluka-Doboj nije bilo potrebno 35 miliona KM, koliko je za te namjene odobrila Dodikova Vlada još 2010. Godine. Zbog toga se 25 miliona, Džombićevom odlukom, prebacuje na troškove za izgradnju autoputa Banjaluka-Gradiška.

Očito je da se firmi „Integral-inženjering“, koja je izvođač radova na autoputu Banjaluka-Gradiška“, na ovaj način isplaćuje novac za radove koje još nije završio i koji su mu već ranije plaćeni. Tu nema dileme.

Ništa drugo nema smisla, pogotovo što se mijenja odluka stara 2 godine. Ostaje nejasno iz kojih para je onda plaćena eksproprijacija Doboj – Banjaluka?! Uopšte se ne pojašnjava šta je sa ostatkom od deset miliona KM za eksproprijaciju, te da li su ta sredstva utrošena ili ne.

Nije ovdje kraj svojevrsnom finansijskom ludilu, kojim obiluje Odluka Džombićeve Vlade. Njom se precizira: „Sredstvima iz tačke III ove Odluke namiruju se sredstva na eskro račun – sredstva od privatizacije državnog kapitala, osim sredstava od privatizacije Telekoma Srpske, koja su na ime obezbjeđenja novčanih sredstava u postupku eksproprijacije nepokretnosti na trasi autoputa Gradiška – Banjaluka isplaćena po Odluci Vlade RS broj: 04/1-012-2169/08, od 4. Septembra 2008. godine (Službeni glasnik RS, broj 87/08)“.

Znači, ovaj dio Odluke odnosi se na odluku Dodikovog kabineta donesenu 2008. Godine, a kojom je „Putevima RS“ odobreno 25 miliona KM, s tim što se tada, a ni sada, nije znalo u koje svrhe taj novac treba biti utrošen. Iz ove Džombićeve Odluke da se naslutiti da je možda utrošen za eksproprijaciju nepokretnosti na trasi ceste Banjaluka-Gradiška, ali se ni uz pomoć gatara ne može spoznati koliko je novca u te namjene isplaćeno.

Uz to, u Džombićevoj odluci izričito se navodi da će se ovim sredstvima (uzetih od projekta eksproprijacije na trasi Banja Luka - Doboj) namiriti sredstva na eskro računu, koja su isplaćena Putevima RS, „osim sredstava od privatizacije Telekoma Srpske“. Pri tom se uopšte ne navodi koliko je sredstava od privatizacije Telekoma Srpske u ovih 25 miliona KM, niti se ta sredstva pominju u Odluci iz 2008. godine. Možda je svih 25 miliona od privatizacije Telekoma, pa se na eskro račun neće vratiti ništa, te je ovdje riječ o pukoj papirnatoj gimnastici, čiji je jedini cilj prikriti krčmljenje narodnog novca.

Uz to, treba primijetiti da je 35 miliona KM dobilo JP “Autoputevi RS” 2010. godine, da im je 2012. godine oduzeto 25 miliona KM, od kojih se (opet 2012. godine) vraća dio duga od 25 miliona KM što ih je JP “Putevi RS” isplatila Vlada RS 2008. godine, a da niko pojma nema koliki je to iznos.

“Žurnal” je kontaktirao nekoliko finansijskih stručnjaka u nadi da će oni moći razmrsiti konce svih ovih odluka, ali nikome od njih to nije pošlo za rukom. Nakon svega, jedino je sigurno da ovih para nema i da su odavno spiskane.

(zurnal.info)