BANJALUKA:Ekstremisti pozivaju na linč LGBT aktivista i novinara
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

BANJALUKA: Ekstremisti pozivaju na linč LGBT aktivista i novinara

Predstavnik prijedorske ekstremističke grupe „Samopoštovanje“ Nikola Dabić i predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske, a po potrebi Rusije, i posmatrač na referendumu za pripajanje ukrajinskih oblasti ovoj zemlji, Danijel Simić najavili su dolazak na sutrašnji događaj Povorke ponosa u Banjaluci. Preko društvenih mreža, etiketirajući i nezavisne novinare, pozivaju na linč.

Ekstremisti pozivaju na linč LGBT aktivista i novinara
Povorka ponosa u Sarajevu (Foto: Adi Kebo/Žurnal)

Predstavnik prijedorske ekstremističke grupe „Samopoštovanje“ Nikola Dabić i predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske i posmatrač na referendumu za pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji Danijel Simić spremni su da se pojave na sutrašnjem događaju Povorke ponosa u DKC Incel u Banjaluci.

Nakon najavljenih izmjena Krivičnog zakonika RS i kriminalizacije klevete, iz Povorke ponosa, neformalnog volonterskog kolektiva koji okuplja aktiviste i aktivistkinje iz cijele BiH, istakli su da solidarno stoje uz novinarke i novinare. Dabić je na mreži Facebook napisao:

„Pogledajte ta imena ispod i nazive njihovih organizacija. Bila bi zaista šteta da se veća grupa ljudi sutra pojavi na mjestima ovih događaja i oteža ili sabotira njihov program. Jako bi mi bilo žao da se to desi u 18 časova, u galeriji 'Vagon'“.

U daljoj korespodenciji sa istomišljenicima spominjan je i suzavac kao i da nezavisne novinare i aktiviste iz Povorke ponosa „školuju isti zapadni gov**ri“,  a potom je novinar Simić upitao:

„Hoćemo li ići?“

Dabić je rekao da planira dolazak.

Vjetar u leđa ekstremistima juče je dao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je „pozvao nadležne da zabrane aktivnosti Povorke ponosa u Banjaluci“. Pridružio mu se gradonačelnik Draško Stanivuković uz napomenu da narod „teži patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima te podsjetio da zna šta je naša vjera i identitet naroda“.

Iz Povorke ponosa ističu da događaj neće otkazati.

„Postoji velika podrška naših saboraca i saborkinja iz cijele RS za ovaj događaj i zbog toga ne osjećamo strah. Sve smo prijavili nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova i sve vrijeme smo na vezi sa policijom. U Banjaluci se ne osjećamo nesigurno, Banjaluka je naš grad, kao što je naša i cijela Bosna i Hercegovina. LGBTI osobe su živjele, žive i živjeće na području RS i zajednica u Banjaluci i ostatku RS postoji i djeluje više od 15 godina, a sama Povorka ponosa je prošle godine tri puta dolazila u Banjaluku. Dakle, niko iz Sarajeva ne dolazi u Banjaluku da nekome nešto nametne, kako se to pokušava plasirati kroz medije“, rekla je za Žurnal novinarka i članica Organizacionog odbora Povorke Vanja Šunjić.

Za subotu je, ističe, predviđena projekcija filma „Pride“ i panel diskusija sa aktivistima i aktivistkinjama, novinarima i novinarkama iz Banjaluke, kao i članovima i članicama OO Povorka ponosa.

„Niko od organizatora ni u jednom trenutku nije spomenuo protestnu šetnju kako su to iz konteksta izvukli predsjednik RS Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i udruženja građana koja su iskazala zabrinutost i uputila otvoreno pismo. Naročito plaše i ponižavaju udruženja građana koja promoviraju tradiciju i religiju, a onda, krijući se iza toga, pozivaju na nasilje, a nasilje i poziv na nasilje su kaznena djela i nisu u skladu sa moralnim i religijskim normama. Već danima i predsjednik Udruženja novinara RS Danijel Simić svojim medijskim istupima poziva na linč novinara i slobodnomislećih građa, a učestvuje i u komentarima i raspravama na društvenim mrežama u kojima se u subotu poziva na nasilje. Bez obzira što je prijavljen krovnoj bh. organizaciji za zaštitu novinara, još niko nije reagovao“, zaključila je Šunjić.

Podsjećamo, Žurnal je juče objavio da 13 udruženja, među kojima je većina onih otvoreno proruske orijentacije: „Jadovno 1941 Banjaluka“, „Srpsko-ruski most“, fondacija “Mir Božiji”, Srbsko sabranje “Baštionik”, Društvo prijatelja manastira Hilandra, Udruženje građana SNP - Izbor je naš, humanitarna organizacija „Božur RS“,“Beli anđeo”, Kolo srpskih sestara, Centar za edukaciju, omladinu i sport, Udruženje porodica sa četvoro i više djece, Humanitarno udruženje žena "Duga" i Krajiški kulturni centar Sveti Sava obratili su se pismom Dodiku, Stanivukoviću i premijeru RS Radovanu Viškoviću, kako bi zabranili događaj.

U krajnje uznemirjućem dopisu gorepobrojanih „zaštitnika vrijednosti“ piše:

„Ove najave dolaze od organizacija sa sjedištem u Sarajevu, kao i organizacija iz Banjaluke, finansiranih iz budžeta stranih agentura, tj. vladinih i nevladinih organizacija. Pod maskom borbe za ljudska prava i demokratiju, ove organizacije se zalažu za degradiranje tradicionalnih, hrišćanskih, istinskih, ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, moralnih normi i zdravih temelja na kojima počiva svako društvo.“

Zabranu traže kako bi „spriječili neželjene posljedice“ po sve njih.

U DKC Incel, za subotu, 18. marta, od 18 sati najavljeno je prikazivanje filma „Pride“, a nakon toga i diskusija na temu savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja.

Nacionalisti optužuju strane agenture za uništavanje hrišćanskih vrijednostiLGBT AKTIVISTI U BANJALUCI NA UDARUNacionalisti optužuju strane agenture za uništavanje hrišćanskih vrijednosti

O duboko narušenim ljudskim pravima govoriće urednica E-trafike Vanja Stokić, novinarka portala „Buka“ Maja Isović Dobrijević, novinarka, književnica i članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Vanja Šunjić, kao i Aleksandar Žolja ispred Helsinškog parlamenta građana Banjaluke i Ozren Perduv ispred Pravde za Davida.

(zurnal.info)