Milioni dobiti godinama stoje na računu:ELEKTROPRENOS BIH: U ponedjeljak odluka o raspodjeli dobiti

Novosti

ELEKTROPRENOS BIH: U ponedjeljak odluka o raspodjeli dobiti

I entitetski predsjednik Milorad Dodik ponovio je u subotu da se neosnovano kritikuju entiteti koji će kao akcionari podijeliti dobit od "Elektroprenosa“

ELEKTROPRENOS BIH: U ponedjeljak odluka o raspodjeli dobiti
FOTO: Ilustracija

Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH“ najavljena je za ponedjeljak, a trebalo bi da bude verifikovana kadrovska struktura te utvrđen način poslovanja i investiranja u toj kompaniji, čiji su suvlasnici oba bh. entiteta, RS i Federacija BiH.

Mato Žarić je na sjednici Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH“, održanoj 18. decembra u Banjoj Luci, izabran za generalnog direktora tog preduzeća za prijenos električne energije u BiH.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je nedavno rekla da je završena procedura izbora i članova Upravnog odbora na strani entiteta kao akcionara, te da ostaje dio posla koji treba da odradi Vijeće ministara BiH, nakon čega će biti uspostavljena nova uprava.

- Nakon toga ide se u finalizaciju investicionih planova, a kada se steknu uslovi idemo na pitanje raspodjele dobiti - rekla je Cvijanović, koja žali što nije usvojen zakon o "Elektroprenosu BiH“ te ponavlja da sredstva od dobiti pripadaju entitetima kao suvlasnicima te zajedničke bh. kompanije.

- U pismu Evropske komisije se samo preporučuje da ne dođe do raspodjele sredstva do 2016. i ta preporuka nema nikakav obavezujući karakter - rekla je ona.

I entitetski predsjednik Milorad Dodik ponovio je u subotu da se neosnovano kritikuju entiteti koji će kao akcionari podijeliti dobit od "Elektroprenosa“.

- Akcionari su se dogovorili da uđu u donošenje novog zakona te proces upravljanja sredstvima - rekao je Dodik i napomenuo da će na računima te kompanije ostati još 200 miliona KM za investicije, nakon što akcionari podjele dobit od 100 miliona KM.

(Fena)