TRAGOM PRESUDE BEČKOG SUDA:Evropska unija nelegalno gradi pritvorske jedinice u BiH

Istražujemo

TRAGOM PRESUDE BEČKOG SUDA: Evropska unija nelegalno gradi pritvorske jedinice u BiH

EU može nelegalno graditi pritvorske jedinice u BiH. To je jedini zaključak nakon ozbiljnog izostanka rekacija kako domaćih tako i evropskih institucija. Zvaničnici Europske unije u BiH ali ni u Briselu nisu se udostojili da odgovore na upite o nelegalnoj gradnji pritvorske jedinice u kampu Lipa u Bihaću, nakon objave presude suda u Beču. U presudi je navedeno da je izgradnja pritvorske jedinice u kampu Lipa nelegalna i bez pravnog osnova . Nadležna tužilaštva u BiH, a ni u EU, ne bave se ovim pitanjem

Evropska unija nelegalno gradi pritvorske jedinice u BiH
foto: zurnal.info

Bez građevinske dozvole, pravnog osnova i bez uključivanja kantonalne vlasti, Europska unija finansirala je i izgradila pritvorsku jedinicu za migrante u sklopu kampa Lipa u Bihaću. Ukratko je ovo zaključak presude Trgovačkog suda u Beču.

Ove informacije javnost u BiH ne bi ni saznala da austrijska organizacija ICMPD, preko koje je išla izgradnja pritvorske jedinice, nije tužila nevladinu organizaciju SOS Balkanroute zbog upoređivanja ove pritvorske jedinice sa Guantanamom. Osim toga, u presudi je navedeno i da je vanjska granica EU, odnosno hrvatska granica, zona bez vladavine prava kada su u pitanju migranti. Ove informacije, dijelom, nisu ništa novo, ali zvanične institucije godinama uspješno ignorišu iživljavanje hrvatske policije nad migrantima. Zvaničnici Europske unije u BiH a i u Briselu odlučili su da ignorišu i upite o nelegalnoj gradnji pritvorske jedinice u kampu Lipa u Bihaću. Iako je informacija o tome objavljena prije mjesec dana niko od nadležnih nije zainteresovan.

Vezano za nelegalnu gradnju pritvorske jedinice u kampu „Lipa“ nije evidentiran niti jedan predmet”, naveli su u odgovoru na Žurnalov upit iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Ured evropskog javnog tužioca nije bio ništa konkretniji. Na pitanje Žurnala da li će se oni baviti slučajem nelegalne gradnje s obzirom da je finansirana iz EU fondova, naveli su da oni ne komentarišu istrage koje su u toku, niti javno potvrđujemo na kojim slučajevima radimo kako time ne bi ugrozili eventualni postupci koji su u toku i njihov ishod”. Iz Ureda europskog tužioca još su naveli da su nedavno potpisali sporazum o saradnji sa Tužilaštvom BiH “ s ciljem da se olakša saradnja i razmjena informacija kako bi se obezbijedila efikasna istraga i krivično gonjenje”.  

Evropska glavna tužiteljica Laura Codruța Kövesi i glavni tužilac Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić

Sudeći po dosadašnjoj praksi Tužilaštva BiH, sasvim je izvjesno da ni ovaj slučaj neće imati nikakvih sankcija.   

Za komentarisanje nelegalne gradnje koju su finansirali nisu bili raspoloženi ni iz Delegacije Europske unije u BiH. Umjesto odgovora na pitanja uputili su nas da kontaktiramo glasnogovornicu Europske unije za susjedstvo i proširenje Anu Pisonero-Hernandez. Na pitanje Žurnala kako je moguće da Europska unija finansira nelegalnu gradnju te šta će uraditi po tom pitanju, Pisonero-Hernandez nije željela komentarisati. Nakon skoro mjesec dana od našeg upita i podsjetnika na isti dobili smo kratak odgovor.

-Uputili bismo vas na strane na koje se odnosi presuda. Prihvatnim centrom upravljaju nadležni organi u BiH, navela je Pisonero-Hernandez.

Informacije o djelovanju EU u BiH nismo dobili od Delegacije u Sarajevu ali ni iz Brisela.

Kako su bez građevinske dozvole i pravne osnove za zadržavanje migranta iz Europske unije finansirali i sagradili pritvorsku jedinicu u kampu Lipa, nisu nam odgovorili ni iz Ureda evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyia.

Olivér Várhelyi i Selmo Cikotić

Upravo je Várhelyi krajem prošle godine, prilikom službene posjete BiH, najavio izgradnju i finansiranje pritvorske jedinice za migrante. 

BiH dobila milion eura za deportovanje i pritvaranje migranataZA ZAUSTAVLJANJE PROLASKA PREMA EUBiH dobila milion eura za deportovanje i pritvaranje migranata

Podsjetimo, izgradnja pritvorske jedinici u kampu Lipa najavljena je krajem prošle godine prilikom posjete evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyia. Nakon sastanka sa tadašnjim ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, Várhelyi je jasno rekao čemu će služiti pritvorska jedinica te da će njenu izgradnju finansirati EU.

“Objekte za zadržavanje u Lipi i regionu moramo držati pod kontrolom, što znači da lažni tražioci azila moraju biti pritvoreni dok se ne vrate u zemlju porijekla”, reći će krajem prošle godine Várhelyi.

Izgradnja pritvorske jedinice za migrante najavljena je krajem prošle godineZAŠTO JE VLAST USK IZNENAĐENAIzgradnja pritvorske jedinice za migrante najavljena je krajem prošle godine

U isto vrijeme, iz Kancelarije Europske unije u BiH ubjeđivali su javnost da će pritvorska jedinica “obezbijediti sigurnost i visoke standarde za osobe koje bi u tom prostoru trebalo da borave zadržane do 72 sata, dok čekaju da budu prebačene u Imigracioni centar u Lukavici".

Koliko su visoki standardi koje je EU obezbijedila prilikom gradnje pritvorske jedinice kampa Lipa u Bihaću pokazala je i presuda Trgovačkog suda u Beču.

Bez građevinske dozvole, bez znanja lokalne vlasti i bez pravnog osnova za zadržavanje migranata Europska unija finansirala je i izgradila pritvorsku jedinicu u kampu Lipa ukratko je sažetak presude.

Podsjetimo, Međunarodni centar za razvoj migracione politike (ICMPD), organizacija koju je EU zadužila za gradnju pritvorske jedinice, na sudu nije mogla dokazati da posjeduje građevinsku dozvolu za izgradnju pritvora niti da ima pravne osnove za zadržavanje migranata. Ova organizacija tužila je pred bečkim Trgovačkim sudom nevladinu organizaciju "SOS Balkanroute" zbog njihovih objava u austrijskim medijima da je pritvorska jedinica koju grade u BiH austrijski Guantanamo. Polovinom godine Trgovački sud u Beču odbio je tužbu a informacije iz presude objavljene su početkom novembra. 

(zurnal.info)