Izvoznicima u Hrvatsku prijeti kolaps:Evropski inspektori zabranili bosanskohercegovačku hranu

Istražujemo

Evropski inspektori zabranili bosanskohercegovačku hranu

Evropski inspektori zabranili bosanskohercegovačku hranu

S razlogom domaći izvoznici strepe za svoje poslove nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Jer, Hrvatska je naš najveći trgovinski partner. Potvrđuju to analize Vanjskotrgovinske komore BiH po kojima je u 2010. godini trgovinska razmjena s Hrvatskom iznosila nevjerovatnih 3,13 milijardi maraka.

Sistem kontrole u BiH isuviše komplikovan

Izvozili smo mlijeko, jaja, povrće, voće, ali jednako tako, naša je zemlja uspješno izvozila u Hrvatsku metale i građevinske materijale.

Međutim, vjeruje se kako će poljoprivrednici i stočari biti najviše pogođeni napretkom Hrvatske na evropskom putu, i to veoma skoro, jer već od polovine ove godine Hrvatska mora početi da usklađuje svoju legislativu s evropskom.

cobanov Hrvatska je već početkom 2012. godine uvela ograničenja za naše izvoznike agroindustrijskih proizvoda, a i za ostale prehrambene proizvode naša zemlja ima veoma malo vremena, a valja urediti kompletan sistem kvaliteta hrane, zaštite potrošača, odnosno kontrole zdravlja životinja po standardima EU. Trenutnu situaciju najbolje ilustrira dio zabilješke inspektora FVO-a (Food and Veterinary office, kancelarija Evropske komisije za kontrolu hrane i zdravlja životinja) iz Dablina, nakon što su vršili određene kontrole u BiH. Dio izvještaja FVO-a, citirao nam je Darko Čobanov, v.d. direktora Ureda za veterinarstvo BiH.

- Strukturalna nespremnost sistema službene kontrole hrane i hrane za životinje u Bosni i Hercegovini ne pruža zadovoljavajuću garanciju da efikasno i efektivno može osigurati standarde zaštite potrošača jednake onima u EU.

I sve dok izvještaj FVO-a ne bude pozitivniji, nema izvoza hrane iz BiH u Hrvatsku, odnosno na tržište zemalja Evropske unije!

VOĆE I POVRĆE: Od 1. januara je potpuno prestao izvoz u Hrvatsku

voceSpas za domaće izvoznike agroindustrijskih proizvoda je hitno potpisivanje bilateralnog sporazuma BiH s Hrvatskom. Jer je  već od 1. januara 2012. Hrvatska  počela primjenjivati novi Pravilnik o uvozu voća i povrća. Direkcija za poljoprivredni i fitosanitarni nadzor RH je 20. decembra 2011. godine obavijestila Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH da je počela provjere usklađenosti uvoznih pošiljki voća i povrća sa marketing standardima, u skladu sa istoimenom Uredbom.

Od početka godine, zelena salata, paradajz, paprike, breskve, kruške, jabuke, grožđe, narandže, mandarine, kivi, jagoda, banane i limun, prolaze posebnu kontrolu a Hrvatska za uvoz ovih proizvoda prihvata samo EU certifikat o usklađenosti ili OECD certifikat. Validnim certifikatom Hrvatska smatra samo onaj koji je izdala zemlja izvoznica. A Bosne i Hercegovine uopće nema na spisku zemalja čije certifikate priznaju!

MESO PERADI I JAJA: Zabranjeno dok ne dođu inspektori

jajaUred za veterinarstvo BiH je u novembru 2011. godine podnio FVO-u zahtjev za dolazak njihovih inspektora za kvalitet mesa peradi i konzumnih jaja.

Inspektori su u našoj zemlji boravili od 31. januara do 8. februara ove godine.

- Inspektori imaju rok četiri tjedna da nam dostave draft, neku vrstu preliminarnog izvještaja a potom mi imamo 25 dana rok da dostavimo naše komentare na izvještaj. Ne možemo sa sigurnošću reći kada se može očekivati konačna ocjena inspektora FVO-a, kaže za Žurnal Darko Čobanov, v.d. direktora Ureda za veterinarstvo BiH.

Podsjetićemo samo da je proces odobravanja Bosni i Hercegovini izvoza ribe trajao više od tri godine.

MLIJEKO: Zabranjeno u susjedstvu

mlijekoMlijeko i mliječni proizvodi su visoko na ljestvici proizvoda koji se iz BiH izvoze u Hrvatsku. Procjenjuje se da je riječ o oko 50 miliona maraka godišnje.

Ured za veterinarstvo BiH je još prošle godine, kada su slali zahtjev FVO-u za kontrolu mesa peradi i konzumnih jaja, poslao i zahtjev za kontrolu mlijeka i mliječnih proizvoda. Obaviješteni su, međutim, kako je za Žurnal rekao v.d. direktora Ureda Čobanov, da BiH nije uvrštena na listu plana kontrole inspektora FVO-a u ovoj godini.

To znači da o izvozu ove grupe proizvoda u Hrvatsku za sada nema ni govora.

 

ŽIVOTINJE: Inspektori nisu ni pozvani

meso_copyIzvoz živih životinja na tržište Hrvatske bit će nemoguć od 1. januara 2013. godine. Alternativa za domaće izvoznike je pronalazak drugog tržišta, dakle, preostale zemlje potpisnice CEFTA-e (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini), odnosno ubrzani pregovori s EU oko osiguranja Bosni i Hercegovini statusa zemlje koja može izvoziti ove proizvode.

Kao glavni prioritet za osiguranje izvoza ove grupe proizvoda na hrvatsko ali i uopće na EU tržište, Čobanov smatra iskorjenjivanje bolesti životinja.

- Inspektorima je veoma bitno zdravlje životinja u zemlji koja želi izvoziti na evropsko tržište, kaže Čobanov.

Ured za veterinarstvo BiH ove godine ne očekuje dolazak inspektora FVO-a, jer zahtjev nije ni poslat. Trenutno se radi na otklanjanju nedostataka zbog kojih bi BiH mogla dobiti negativan izvještaj inspektora.

ŠTA ČEKA GRAĐEVINARE Po certifikate u Hrvatsku

Građevinski materijali su među prvih dvadeset proizvoda koji se najviše izvoze u Hrvatsku. S druge strane, certifikat institucija akreditiranih za ocjenu standarda, u BiH imaju jedino Tvornica kreča Doboj i Tvornica cementa Kakanj. Već od sredine 2012., Hrvatska mora da počne usklađivati svoju legislativu s legislativom EU, tako da je preostalo veoma malo vremena da domaće kompanije pribave potrebne dozvole.

cement_copy- Kada smo počeli izvoz cementa u Hrvatsku, odmah smo od njihovog IGH-a, Instituta za kvalitet građevinskih materijala i proizvoda, a koji izdaje certifikate po EU standardima, dobili potrebne dozvole, tako da ulazak Hrvatske u EU nama ne predstavlja nikakvu promjenu. U međuvremenu je BiH usvojila slične procedure, pa tuzlanski GIT, također može izdavati određene EU certifikate. Međutim, mi se bavimo izvozom cementa, i ne znam koliko je situacija uređena za druge vrste proizvoda, kazao je tehnički direktor Tvornice cementa Kakanj, Izudin Neimarlija.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, prema procjenama analitičara Vanjskotrgovinske komore BiH, očekuje se znatan pad poslova domaćih kompanija (Širbegović, Hering, Mucić&Co, Grupex) koje u Hrvatsku uz svoje usluge, izvoze i određene građevinske materijala ( domaće ili uvozne) koje ugrađuju.

(zurnal.info)