ŽRIJEB LIGE PRVAKA:Favoriti se već godinama znaju

Istražujemo

ŽRIJEB LIGE PRVAKA: Favoriti se već godinama znaju

Nema se tu što posebno isticati. Netko uvijek uskoči iz drugog plana, ali kako smo svjedoci iz sezonu u sezonu domet takvih momčadi je četvrtfinale, eventualno polufinale.

Favoriti se već godinama znaju

SKUPINA A: Benfica, Manchester United, Basel, CSKA

United se u Ligu prvaka plasirao preko Europa lige. Time je postao peti engleski klub u ovosezonskom izdanju Lige prvaka. I onda je dobio skupinu kakvu je samo mogao poželjeti. Sve su to iznimno dobre momčadi, ali United se na prvu doima kao neupitan favorit. Njegovi suparnici se imaju potući za drugo, odnosno treće mjesto u skupini. Mourinho je imao sreće. Skupina se doima odličnom za zagrijavanje pred knock – out rundu.

SKUPINA B: Bayern, PSG, Anderlecht, Celtic

Celtic se vratio. Negdašnji europski prvak ipak ne može biti sretan ždrijebom. Bayern i PSG su, baš kao u rasporedu jakosnih skupina pred izvlačenje, oni koji bi trebali proći ovu skupinu bez puno problema. Brendan Rodgers nije naivan tip. Naivnost mu je pojeo Liverpool. Sad radi odličan posao sa Celticom. Ali to će mu biti dovoljno tek da bude tvrd orah favoritima i da pobjedama protiv Anderlechta obezbjedi barem Europa ligu na proljeće. Celticu će, vjerujem, i to, ovaj put, biti dovoljno za vidanje europskih rana.

SKUPINA C: Chelsea, Atletico, Roma, Qarabag

Šuška se da se Roman Abramovič i dlaje ponaša kao bahati balkanski nogometni boss. Ne odgovara mu težak karakter Antionia Contea pa se govori da je sjajni Thomas Tuchel vjerojatni nasljednik  Italijana. To znači mijenjanje kompletne filozofije igre i to u najgorem mogućem trenutku. Sezona je već počela i Tuchel će, ako se rečena smjena dogodi, morati raditi u hodu s igračkim kadrom koji je složio Antonio Conte. To ne obećava ništa dobro za momčad sa Stamford Bridgea. Atletico i Roma su velika prijetnja njihovim euro ambicijama. Qarabag je već plasmanom u Ligu prvaka napravio i više nego su mogli sanjati.

SKUPINA D: Juventus, Barcelona, Olympiacos, Sporting

Jedna skupina koja bi se mogla nazvati skupinom smrti. Juve i Barca su svake sezone kandidati za odlazak do kraja. Barca je poljuljana, ali i dalje je njihova sjena ogromna. Ako Juve uspije Bonuccija zamjeniti Howedesom, bit će to ljeto bez strašnih gubitaka u igračkom smislu. Ali Sporting i Olympiacos neće biti lagani protivnici. Gledao sam Olympiacos u dvije utakmice protiv Rijeke. Njihov igrački, individualni potencijal daleko nadilazi momčadski. Nisam siguran da će Besnik Hasi uspjeti to posložiti kako treba. Ako mu uspije, Olympiacos potencijalno može biti prijatno iznenađenje.

SKUPINA E: Spartak, Sevilla, Liverpool, Maribor

Srce mi je na mjestu. Liverpool je ponovno tamo gdje treba biti. Svaka čast Spartaku, ali Sevilla i Liverpool su prvi favoriti ove skupine. Maribor može uživati u plasmanu i otkinuti koji bod protivnicima. Bit će lijepo u „Ljudskom vrtu“. Kako će izgledati Sevilla nije mi baš jasno. Nema Jorgea Sampaolija. Klub je na prekretnici jer je sportski direktor već drugu sezonu u Romi, a o Ramonu Monchiju je ovisila kompletna filozofija kluba. Liverpool je odradio skroman prijelazni rok i ovisiti će opet najviše o Juergenu Kloppu i njegovom ludilu, sposobnosti da ono što ima, stavi u funkciju igre kakvu želi. Prošle sezone su najbolji bili protiv najjačih. To je dobar znak za Ligu prvaka.

SKUPINA F: Šahtar, Manchester City, Napoli, Feyenord

City se doima neupitnim favoritom ove skupine makar početak sezone ne obećava. Guardiola opet nešto kemija, eksperimentira, jer je prošle sezone shvatio da Premiership ima sasvim drugačiju dimenziju od Bundeslige i La Lige. Pep je po prvi put u situaciji da uči i mijenja. S njim uči i momčad i to u klubu koji nikako da stvori jasan identitet na terenu. Očekivanja su velika i skupina je po mjeri da Guardiola i momčad Cityija nađu svoj novi put. Glavni konkurent bit će im Napoli. Šahtar bez Lucescua je neka nova momčad, drugačiji klub. A bivši europski prvak Feyenord čini se kao potpuni outsider, makar sigurno nisu bezazleni i netko će De Kuypu slomiti zube.

SKUPINA G: Monaco, Porto, Besiktas, Red Bull Leipzig

Ovo je sigurno najneatraktivnija skupina. Ali je zato, ako mene pitate, potpuno ujednačena. Ovdje ćemo gledati vjerojatno najluđe utakmice. Monaco je ponešto izmijenio momčad, ali i dalje će to biti mlada, potentna, napadački orijentirana momčad. Porto je uvijek nekako tu. Sposobni su za svašta i ništa. Besiktas je prvak Turske i momčad koja obećava ukoliko ih ne pojede južnjački sindrom pa se više budu činili kao razuzdana banda u kojoj pojedinačne sujete nadilaze momčadski duh. A Red Bull Leipzig je, jebiga, njemačka momčad. I sigurno prošle sezone nisu slučajno postigli sjajne rezultate u okolnostima kada nitko nije računao na njih. To im je bila olakotna okolnost. Više ne mogu računati na to da će ih bilo tko gledati kao bezveznjakoviće. Sada ćemo vidjeti koliko zapravo mogu.

SKUPINA H: Real, Borussia, Tottenham, Apoel

Još jedna skupina smrti. I to zato što će Real napraviti nogometni masakr ovdje. Kraljevski klub je neupitno najbolja momčad današnjice. Vjerujem da će to dokazati i u ovoj skupini. Borussia je opet u tranziciji. Nema više Thomasa Tuchela. Ali njihova filozofija tek će se neznatno promjeniti. Gledat ćemo sigurno sjajan nogomet s njihove strane. Vjerujem da će i Tottenham igrati samo onako kako zna, napadački. Kako bi se potukli s Realom manjka im iskustva, ali njihovi će ogledi s Borussijom sigurno biti poslastica. Tu će se rješavati i pitanje drugog mjesta u skupini. Apoel može uživati, igrati opušteno, pa štogod izvuku bit će sretni.

Ništa novog na Balkanu

Favoriti se već godinama znaju. Nema se tu što posebno isticati. Netko uvijek uskoči iz drugog plana ali kako smo svjedoci iz sezonu u sezonu domet takvih momčadi je četvrtfinale, eventualno polufinale. Od klubova iz tzv. regije jedino je Maribor uspio doći do najveće pozornice. Racionalan i pošten pristup uz malo sreće u ždrijebu je bio njihov recept. Rijeka je s malo više hrabrosti i sportske ambicije od strane uprave možda mogla eliminirati Olympiacos, ali joj je na koncu ostala utješna nagrada, skupina Europa lige. Tu objekitvno mogu biti ravnopravni sa svima. Zvezda i Partizan su se također domogli skupina Europa lige. Baš kao i Rijeka tu se mogu nadati boljim rezultatima nego u Ligi prvaka. No, najveća priča je sigurno skopski Vardar. Unatoč potresima u klubu Vardar je eliminirao veliki Fenerbache. Time je potvrdio mjesto u Europa ligi. Dinamo je potpuno podbacio protiv Skenderbeua. Bilo je to skoro pa klasično letargično izdanje Modrih. Dovoljno za dva remija i okretanje isključivo domaćem prvenstvu. Osijek nije uspio. Prosuli su svoje šanse u Gradskom vrtu. Malo nesreće i malo više neiskustva, to je bilo to. Hajduk je odigrao veliku utakmicu protiv Evertona. Tragikomično je bilo vidjeti gol kojim je Everton izjednačio. Tako ispadaju balkanski klubovi. I onda još promaše najstrožu kaznu. Dobro poznat scenarij. Dovoljno za odmahivanje glavom.

BH klubovi nas barem nisu sekirali do kraja. Oni, vodeći računa o našem mentalnom zdravlju, nisu dobacili ni do šanse za Euro pozornicu. Ali tako to ide u zemlji gdje se svatko zabavio sam o sebi. Sportski uspjeh ovisi o interesu društva. Tamo gdje društva nema izostaje i sportski uspjeh te ovisi isključivo o nadahnuću pojedinca ili slučaju da nam se poklopi dobra generacija. Ali to je dugačka tužna priča o našoj nesposobnosti da se organiziramo u nešto iole funkcionalno. Svakako je vrijeme brendova pa i u europskom sportu. Njima ćemo se okrenuti i ove sezone i tako bježati od sivila koje nas okružuje.

(zurnal.info)