Skoro tri godine od početka rada na dokumentu za naučnoistraživački razvoj:Federacija i dalje bez Strategije za razvoj nauke

Istražujemo

Federacija i dalje bez Strategije za razvoj nauke

Federacija i dalje bez Strategije za razvoj nauke

U izvještaju o radu Ministarstva obrazovanja Federacije BiH 2011. revizori su skrenuli pažnju da je za izradu Strategije o razvoju nauke u FBiH tokom 2010. i 2011. godine potrošeno skoro 120 hiljada KM a da Strategija nije usvojena.

Nakon što je bivša ministrica Meliha Alić 2010. godine ocijenila kako se radi o ključnom dokumentu za razvoj nauke i naučno-istraživačkog rada u Federaciji a oformljen i tim eksperata koje je predložio Savjet za nauku Ministarstva, tokom 2010. i 2011, Ministarstvo je na izradu Nacrta Strategije utrošilo skoro 120 hiljada KM ali Nacrt do kraja godine nije upućen Vladi Federacije na razmatranje.

Kako do kraja 2011. Strategija nije upućena u proceduru Savjet za nauku je predložio da se ista, umjesto na period 2011-2021. odnosi na period 2012-2022.

Prije upućivanja na razmatranje Vladi Federacije, od Federalnog ministarstva finansija zatraženo je mišljenje o Nacrtu. U januaru ove godine Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost na Strategiju jer je finansiranje naučno- istraživačke i istraživačko razvojne djelatnosti predviđeno iz Budžeta FBiH po stopi od 1% BDP i ciljem dostizanja 2% 2017.godine. Prema navedenom u 2013. godini potrebno je za ove namjene izdvojiti 107,5 miliona KM, što prema navodima Federalnog ministarstva finansija prevazilazi raspoložive budžetske kapacitete:

- Uzimajući u obzir vrijeme provedeno na izradi Strategije, da ista nije upućena na Vladu FBiH, kao i iznos utrošenih sredstava, ne može se potvrditi efikasnost trošenja sredstava tekućih transfera utrošenih za navedene namjene - navodi se u izvještaju.

U Ministarstvu obrazovanja Federacije BiH kažu kako mišljenje Ministarstva finansija nije obavezujuće te kako je Nacrt Strategije, suprotno tvrdnjama iz Ureda za reviziju, upućen na razmatranje Vladi, koja ga je uputila u parlamentarnu proceduru:

- Odatle je vraćen sa uputama da se preprave neke tehničke stvari i ponovo održi javna rasprava, ali njen sadržaj i način realizacije nisu bili problematični - kaže Jasmin Branković, pomoćnik ministra u Sektoru za nauku i tehnologiju. Branković nije mogao precizirati kada bi Strategija mogla biti odobrena u konačnom obliku, s obzirom na obavezu raspisavanja javnih rasprava:

- U ovoj godini sigurno ne. Kada je riejč o finansijama, ukoliko Parlament odobri dokument, naći će se i sredstva.

U timu eksperata koji je učestvovao u pripremi Nacrta su akademici Božidar Matić, Boris Tihi, Mirsada Hukić, Vlatko Doleček, te Anto Domazet, Izudin Kešetović, Miloš Trifković, Ante Mišković, Sabahudin Ekinović, Darko Petković, Mirko Puljić, Hazim Hrvatović i Mahir Hadžiahmetović.

Dokument bi trebao dati osnovne smjernice za daljni razvoj i ulaganje u ovu oblast u narednom desetogodišnjem periodu. Zbog svih odlaganja, čini se da će i 2012. iz naslova strategije morati biti promijenjena u najmanje 2013.  Rok koje je potreban za izradu i usvajanje Strategije probijen je poodavno, s obzirom da je ministrica Alić početkom 2010. najavila kako se nada da će dokument biti završen i odobren do kraja te, 2010. godine.

(zurnal.info)