Patologija Sebije Izetbegović:Federalne inspekcije u službi doktora Talirevića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Patologija Sebije Izetbegović: Federalne inspekcije u službi doktora Talirevića

Inspektore je zanimala samo dokumentacija u vezi sa uslugama patohistologije koje pruža fakultet. A evo zbog čega

Federalne inspekcije u službi doktora Talirevića
Emir Talirević ispred Federalne uprave za inspekcijske poslove; FOTO: zurnal.info

Tek što je tenderska komisija Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš otvorila ponude za dodjelu usluga patohistologije, na Medicinski fakultet u Sarajevu upala je federalna inspekcija. Inspektore je zanimala samo dokumentacija u vezi sa uslugama patohistologije koje pruža taj fakultet. A evo zbog čega.
    
Prema zapisniku o otvaranju ponuda za usluge patohistologije za Opću bolnicu Sarajevo, od 11. 4. 2016. godine, najbolji ponuđač je Medicinski fakultet Sarajevo sa ponudom vrijednom 385 hiljada maraka. Drugi na listi, sa ponudom skupljom za 95 hiljada maraka, bila je Privatna zdravstvena ustanova Moja klinika Sarajevo, čiji je vlasnik Emir Talirević. Upravo ove činjenice  bile su presudne da Federalna uprava za inspekcijske poslove pošalje svoje inspektore na Medicinski fakultet.

Naime, prema zapisniku o zaprimanju ponuda, Medicinski fakultet svoju povoljniju ponudu dostavio je 11. 4. 2016. godine u 10 sati i 45 minuta. Petnaest minuta kasnije, na Medicinski fakultet ulaze federalni inspektori sa zahtjevom da im se predoče svi ugovori iz oblasti patohistologije koje je Fakultet potpisao sa zdravstvenim ustanovama iz Federacije BiH. Međutim, inspektori su uzalud došli. Sva dokumentacija bila je uredna, što je konstatovano i u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, završenom 11. 4. 2016. godine u 14. sati.

Nakon toga, nastaje problem. Prema izvorima Žurnala, prvi čovjek Federalnih inspekcija Anis Ajdinović nije bio zadovoljan urađenim poslom, te je od svojih inspektora tražio da promijene nalaz kako bi se stvorili uslovi za pečaćenje Odjela patologije na Medicinskom fakultetu. Na hitni sastanak u Upravu inspekcija pozvani su predstavnici Medicinskog fakulteta i predstavnici Moje klinike, odnosno doktor Emir Talirević. A plan je da se privremenim zatvaranjem patologije na Medicini, omogući doktoru Talireviću da nastavi sa pružanjem usluga patohistologije u Općoj bolnici.

Inače, doktor Talirević, sklapajući ugovor sa bivšom direktoricom Opće bolnice Sebijom Izetbegović, svoju privatnu kliniku smjestio je upravo u prostorije ove javne zdravstvene ustanove. Nakon što je postao podstanar u bolnici kojom je rukovodila Izetbegovićeva, Talirević od iste bolnice počinje dobijati poslove patohistologije. 

Tokom 2014. godine Emir Talirević i Sebija Izetbegović sklopili su ugovor prema kojem je Opća bolnica Abdulah Nakaš za usluge patohistologije platila Mojoj klinici više od pola miliona maraka. Godinu kasnije, ovo dvoje direktora ugovorili su isti posao vrijedan 430 hiljada maraka. Nakon isteka ovog ugovora, nova uprava  Opće bolnice Abdulah Nakaš raspisala je tender za dodjelu usluga patohistologije u 2016. godini, na koji su se javili Medicinski fakultet i Talirevićeva “Moja klinika”.

Klinički centar Sarajevo sa Sebijom Izetbegović na čelu nije se prijavio na ovaj tender, iako i oni pružaju usluge patohistologije. Podsjećamo, Moja klinika u martu ove godine dobila je poslove patohistologije u Zeničko-dobojskom kantonu, jer je druga ponuda dostavljena sa danom zakašnjenja. Zakašnjelu ponudu poslao je Klinički centar Sarajevo kojim rukovodi Sebija Izetbegović. 

(zurnal.info)