Ko je čiji gazda:Federalni premijer i ministar obmanama skrivaju memorandum sa Shellom

Istražujemo

Federalni premijer i ministar obmanama skrivaju memorandum sa Shellom

Federalni premijer i ministar obmanama skrivaju memorandum sa Shellom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine po svaku cijenu želi sakriti memorandum koga su nedavno potpisali sa naftnom kompanijom Shell o digitalizaciji podataka o količinama nafte u našoj zemlji. Magazin Žurnal je zvaničnim putem tražio da dobije na uvid potpisani memorandum ali u zakonskom roku nismo dobili odgovor. Memorandum je tražio i Transparency International ali ni oni još uvijek nisu dobili nikakav zvaničan odgovor.

 

Za sve se pita Shell

timthumbErdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, bio je spreman za pitanja o tajnosti memoranduma pa je za Žurnal rekao kako memorandum ne smiju objaviti jer se sa tim ne slaže Shell. Jedini primjerak ovog važnog dogovora za građane Federacije nalazi se u kabinetu premijera Nermina Nikšića.
Mi nemamo primjerak. Memorandum se nalazi u Vladi. Shell je tražio da zbog politizacije ne objavljujemo memorandum i na to imaju pravo – rekao je Trhulj za Žurnal pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Ovaj Zakon zaista omogućava kompanijama sa kojima zvanične institucije potpisuju ugovore ili memorandume da traži tajnost ali samo u rijetkim slučajevima kada to nije u interesu javnosti. Taj se dio zakona ponajviše odnosi na vojne ili obavještajne podatke koji bi mogli ugroziti sigurnost. Čak i u takvim slučajevima provodi se takozvani test javnog interesa. U ovom slučaju, potvrdio je Trhulj, takav test nije proveden.
- Nismo radili test jer Zakon daje mogućnost trećoj strani da traži zaštitu podataka. U memorandumu se nalazi klauzula o tajnosti podataka – kaže Trhulj.

Ministar Trhulj je rekao da je Vlada odlučila, u dogovoru sa Shellom, dati na uvid memorandum Transparency Internationalu uz dogovor o zaštiti podataka.
- Pitali smo Shell i oni se slažu da damo Transparencyju memorandum na uvid pa neka oni ocijene da li je sve zakonito. Ukoliko nešto nije po zakonu neka podnesu krivičnu prijavu – objasnio nam je Trhulj.

 

Pomalo čudno

Kada smo Ivanu Korajliću, glasnogovornicu Transparencyja u BiH, pitali da li su već dobili memorandum, ona nam je iznenađeno rekla kako ova organizacija nema nikakav dogovor sa Vladom, te da još uvijek nisu dobili nikakav odgovor od njih.
- Niti smo dobili odgovor niti smo nešto dogovorili. Mi smo tražili kopiju memoranduma a ne provjeru zakonitosti. To je smiješno – kaže Korajlić za Žurnal i dodaje da bi takvo rješenje bilo suprotno sa onim što je ova organizacije željela postići: To je malo čudno. Mi smo tražili da taj proces bude transparentan. Memorandum je od javnog interesa i on mora biti javan. Zanimljivo je kako zvaničnici na informacije gledaju kao na svoje a ne na javne.

Ivana_KorajlicTrhulja smo pitali i da li je moguće da magazin Žurnal dobije na uvid memorandum.
- Po istom principu kao i sa Transparencyjem pitat ćemo Shell da li se slažu sa tim – objasnio nam je Trhulj što bi u prevodu zančilo da Shell a ne izabrana Vlada odlučuje šta je u interesu javnosti.

Premijer Nikšić je nakon potpisivanja memoranduma bio škrt na informacijama o dogovorenom poslu. Uz nekoliko rečenica hvale o prednostima koje saradnja sa Shellom nudi, Nikšić je uz osmijeh rekao kako “sve piše u memorandumu”. Osim njega, ministra Trhulj i predstavnika Shella niko još nije vidio niti slova od memoranduma. Trhulj tajnovitost pravda strahom da Vlada ne izgubi bitnog partnera.
- Živimo u sredini i vremenu da se sve ispolitizuje, i najbolje i najgore. Shell bi zbog toga mogao raskinuti ugovor – smatra Trhulj.

Korajlićeva ima sasvim drugačije mišljenje o dogovoru kojim se Vlada hvalila kao jednom od svojih najvećih uspjeha.
- Rečeno je da Vlada nema nikakvih troškova – zašto onda to ne objaviti. Ako se već promoviralo kao pozitivno zašto se time ne pohvaliti. Vjerovatno postoji natuknica nekih budućih dogovora i troškova za budžet pa se zbog toga ne može objaviti – kaže Korajlić i dodaje kako će njena organizacija i dalje tražiti da se memorandum objavi u potpunosti.

Tokom razgovora za Žurnal Trhulj je rekao kako je spreman da krivično odgovara ukoliko bilo što u memorandumu ili tokom njegovog mandata bude nezakonito. Vlada u kojoj je ministar sve radi po propisima, objasnio nam je Trhulj. Jedan od propisa već je zanemaren – Žurnal nikada nije dobio odgovor na zvaničan zahtjev što je Vlada po Zakonu o slobodi pristupa informacijama bila dužna uraditi. Po istom Zakonu, Vlada je sada dužna dostaviti tražene informacije jer u zakonskom roku nije odgovorila da se podaci ne mogu objaviti.

(zurnal.info)