:FENOMEN WIKILEAKS (2): Julian Paul Assange - sramežljivi “zviždač” novi najmoćniji čovjek na svijetu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

FENOMEN WIKILEAKS (2): Julian Paul Assange - sramežljivi “zviždač” novi najmoćniji čovjek na svijetu

FENOMEN WIKILEAKS (2): Julian Paul Assange - sramežljivi “zviždač” novi najmoćniji čovjek na svijetu
Najpoznatiji svjetski “zviždač” informacija Julian Paul Assange ove je godine postao najmoćnija osoba na svijetu. Tajne informacije koje objavljuje njegova stranica WikiLeaks mogle bi stvoriti više diplomatskih skandala nego ikada prije. Žurnal donosi profil ovog sramežljivog zaljubljenika u matematiku i kompjutere, volontera koji objavljuje tajne i milione vrijedne informacije i bjegunca kome prijete godine robije zbog navodnog silovanja

4515586555_626ea0620d_z

Julian Paul Assange najutjecajnija je osoba godine! Osnivač internet fenomena WikiLeaks vodi na poznatoj Timeovoj listi najutjecajnijih osoba za 2010. godinu. Assange je iza sebe ostavio američkog predsjednika Barracka Obamu te niz drugih predsjednika najmoćnijih država svijeta, milijardera i drugih poznatih ličnosti.

Blijedoliki haker i matematičar mogao bi, ipak, uz naslovnicu Timea dobiti i godine robije zbog navodnog silovanja u Švedskoj. Svjetski mediji i analitičari ne mogu se oteti utisku da bi iza ove optužnice mogle stajati brojne obavještajne agencije u namjeri da zaustave dalje objavljivanje povjerljivih informacija. Zaljubljenik u matematiku i sin vlasnika putujućeg teatra danas je svjetski bjegunac i internet teroristička prijetnja obavještajnim agencijama. Lutanje mu još od djetinjstva nije bilo strano.

 

Inteligentni znatiželjnik

4895091458_50403db0feAssange je rođen 1971. godine u Australiji. Kada je imao osam godina, njegova majka se razvela od njegovog oca i udala za muzičara i člana New Age grupe koju je predvodila joga učiteljica Anne Hamilton-Byrne. Brak je potrajao svega tri godine i Assange se sa majkom i polubratom skrivao narednih pet godina, kada je i pobjegao od kuće. Njegove selidbe su bile česte kao i promjene škola – navodno ih je bilo 37! Dio školovanja proveo je u školama sa ostalom djecom a dio u privatnoj kućnoj školi. U arhivama je zabilježen kao student dvaju australijskih univerziteta, ali je na kraju ostao bez ijedne diplome mada se nezvanično mogu pronaći podaci o njegovom studiranju na najmanje šest univerziteta. Spominje se da je najviše volio biti samouk, čitati o nauci i matematici a navodno je studirao i filozofiju.

Sve to nije bilo u tijesnoj vezi sa kompjuterima. Ipak, Assange je krajem osamdesetih postao poznati haker grupe International Subversives sa pseudonimom Mendax. Zbog upada u mreže australijskih univerziteta i kanadskog Nortela, australijska policija ga je uhapsila u njegovom domu 1991. godine. Na suđenju naredne godine kažnjen je zbog 24 tačke sa preko dvije hiljade australijskih dolara.

“Ne postoje dokazi da je postojalo bilo šta osim inteligentne radoznalosti i zadovoljstva da možete – kako da se izrazim – surfati kroz ove kompjutere”, rekao je sudija prije nego što je Assangea pustio na slobodu.

Ispred sudnice mu je postalo jasno da njegova djevojka, sa kojom je živio posljednje dvije godine i imao dijete, neće doći po njega i da je zauvijek otišla i odvela njegovog sina.

Biografija Juliana Paula Assangea puna je rupa i istraživači širom svijeta se muče popunjavanjem praznina, ponekad i od nekoliko godina. Od rastanka sa djevojkom, Assangeova biografija se nastavlja 1994. godine u Melbourneu, gdje je bio programer. Godinu poslije je objavljena knjiga Podzemlje: Priče o hakiranju, ludilo i opsesija elektronskim granicama koju je pomogao napisati. Zaslužan je i sa razvijanje naprednih kriptografija i razvoj otvorenog i besplatnog operacionog sistema Linux. U posljednjoj godini milenija Assange je registrirao internet domenu leaks.org, navodno bez jasne namjere šta da radi sa njom.

“Ali tada nisam radio ništa sa njom”, izjavio je Assange.

Vizionar i silovatelj

4917298753_114a77fa8bTek je 2006. godine pokrenut WikiLeaks, internet stranica koja bi trebala promijeniti svijet poništavajući granice tajnosti diplomatije i obavještajaca. Mediji ga nazivaju osnivačem ove stranice ali on za sebe najčešće govori da je glavni urednik čija je odluka o objavljivanju dokumenata odlučujuća. Informacije vrijedne milione dolara Assange objavljuje besplatno na stranici čiji su svi autori volonteri bez naknade. Čini se da je Assange, uz sve svoje zasluge, godinama zaradio i dozu prepotencije.

“WikiLeaks je objavio više povjerljivih dokumenata nego svi svjetski mediji zajedno. To nije nešto što bih rekao da bih pohvalio nas – radije da vam pokažem stanje drugih medija. Kako to da tim od pet ljudi uspije objaviti više tajnih informacija, na tom nivou, nego svi svjetski mediji zajedno? To je sramotno”, izjavio je Assange, kog je danas teško vidjeti uživo.

Njegovo kretanje češće je nego ikada ranije i moramo mu vjerovati kada kaže da se ne radi o paranoji, iako njegovo posljednje pojavljivanje izgleda tačno tako. Prije nekoliko dana se novinarima javio videolinkom iz Jordana sa nepoznate adrese.

“Jordan nije najbolje mjesto za biti ako vam je CIA za petama”, izjavio je Assange, za koga novinari nagađaju da najčešće boravi u Velikoj Britaniji, kada nije u Keniji, Tanzaniji ili Australiji. Sam priznaje da u posljednje vrijeme provodi najviše vremena na aerodromima.

CIA bi za Assangea mogla biti još i najmanja prijetnja. Pokušaji cenzure kineske vlade ili tajlandske policijske hunte mogli bi biti još opasniji. U ovaj spisak je teško uklopiti Scijentološku crkvu iako su i oni pokušali zaustaviti Assangea.

Ovog hakera, aktivistu, bivšeg sigurnosnog konsultanta i istraživača danas najčešće nazivaju vizionarom poslije kojeg budućnost neće biti ista.

“Zamislite svijet gdje kompanije i vlade prave planove koje javnost voli, otkrivaju ih radije nego da ih prikrivaju i prijete zaposlenicima. Zvuči prilično dobro, zar ne?”, Assangeove su često citirane riječi.

Većina organizacija i stručnjaka još uvijek ne može zauzeti jasan stav o Assangeovom radu. Za to vrijeme Amnesty International ga je nagradio medijskom nagradom za otkrivanje ubistava bez suđenja u Keniji; list Economist dao mu je Index on Censorship nagradu a magazin Utne Readar ga proglasio jednim od 25 vizionara koji mijenjaju naš svijet.

Stečeni ugled nije pokvarila ni tužba za silovanje protiv Assangea u Švedskoj. Ljetos je pokrenuta otvorena istraga za silovanje u švedskom gradu Enkoping za vrijeme seminara 14. augusta i seksualno uznemiravanje u Stockholmu dva dana poslije. Samo 24 sata poslije nalog za hapšenje je povučen jer nije postojalo dovoljno dokaza za hapšenje ali je istraga i dalje nastavljena. Assange smatra da je cijeli slučaj namješten kako bi ga se prepalo. Najavio je i da će tražiti azil u Švicarskoj ali mu je Švicarsko vijeće za izbjeglice već nezvanično poručilo da od toga neće biti ništa. Podršku mu je otkazala i domovina Australija. Tamošnji državni advokat Robert McClelland izjavio je da neće štititi Assangea kada stigne nalog za njegovo hapšenje, a Interpol je danas izdao crvenu potjernicu.

Još uvijek nije pokrenuta niti jedna zvanična istraga protiv zvaničnika čije je sramne poteze Assange otkrio u svojim izvještajima.

(zurnal.info)