Bosna i Hercegovina:FESTIVAL ULIČNE UMJETNOSTI: Sarajevo na drugi pogled
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Galerija Žurnal

FESTIVAL ULIČNE UMJETNOSTI: Sarajevo na drugi pogled

Festival ulične umjetnosti nudi građanima i posjetiocima Sarajeva svojevrsno art putovanje bazirano na vizuelnoj umjetnosti, muzici, plesu, pokretu, teatru, te umjetnosti grafita i murala.

FESTIVAL ULIČNE UMJETNOSTI: Sarajevo na drugi pogled
FOTO: Adi kebo/zurnal.ba

Tokom protekla dva dana Festivala ulične umjetnosti, čija je tema "Urbane transformacije - Sarajevo na drugi pogled", predstavili su se brojni umjetnici na više od dvadeset lokacija u četiri sarajevske općine. 

- Slikari murala još uvijek rade na lokacijama na Dobrinji i u Radićevoj ulici. Između ostalog istakao bih rad sirijskog umjetnika Tammama Azzama, koji nam je poslao šablone za svoje radove, koje izvodi ekipa naših umjetnika na zidu u Radićevoj ulici – rekao je Kurt. 

U Historijskom muzeju sinoć je upriličena izložba autorica Adise Vatreš Selimović, Naide Begović i Neire Sinanbašić, poznatije kao SHE:YU, u saradnji s harmonikašicom Belmom Šarančić Nahodović. 

Begović i Sinanbašić izrazile su zadovoljstvo na današnjoj pres-konferenciji što je kombinacija izložbe, virtualnog putovanja i koncerta izazvala pozitivne reakcije kod publike, a koja pokazuje sve ono što se danas očekuje od savremene žene. 

Zbog vremenskih prilika performansi i prezentacije pod naslovom „Mjedenica-ulica od posebnog značaja“ biće održani naredne subote. 

- Ovo je važna akcija jer je to dio osvještavanja i mapiranja ulica koje su posebne u Sarajevu, a kroz koje građani rijetko prolaze. Odabrali smo ulicu Mjedenica, u kojoj se nalazi nekoliko važnih mjesta kao što je Vila Stefanija, jedno od arhitektonskih čuda grada, porodična kuća Hamdije Kreševljakovića, te škola za djecu s poteškoćama u razvoju - izjavio je inicijator festivala bh. reditelj Aleš Kurt