:Film Kenjac ide za Oscara
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Film Kenjac ide za Oscara

Film Kenjac ide za Oscara

Film "Kenjac" redatelja i scenarista Antonija Nuića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu američke filmske Akademije za Oscar u kategoriji najbolji strani film, odlučila je u četvrtak tajnim glasovanjem Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD).

Sedamnaest članova te komisije igrani film "Kenjac", u produkciji "Propeler filma", izabralo je u drugom krugu, priopćio je HDFD.

Radnja filma događa se u ljeto 1995., u vrijeme "Oluje". Boro, kojemu je godina i pol dana ostala do proslave 40. rođendana, sa ženom Jasnom i sinom Lukom nakon sedam godina odlazi u Drinovce, svoje rodno selo u Hercegovini. Želi vidjeti brata koji je s obitelji uspio izići iz Sarajeva. Znao je da je brat ranjen, ali pri prvom susretu nakon više godina otkriva da će brat ostatak života provesti u invalidskim kolicima. Boro se stalno svađa s Jasnom, a s ocem Paškom, kojeg okrivljuje za majčinu smrt, uopće ne razgovara. U dva tjedna kolovoza 1995. Boro će razriješiti višegodišnji sukob s ocem, naučiti biti bolji muž i otac, a u svemu tome će ne malu ulogu odigrati magarac.

Bosanskohercegovački ovogodišnji predstavnik je film "Čuvari noći" Namika Kabila.

(Fena)