TV Žurnal i Al Jazeera Balkans najavljuju:Film o usponu i padu Agrokomerca
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

AFERA

TV Žurnal i Al Jazeera Balkans najavljuju: Film o usponu i padu Agrokomerca

Dokumentarni film "Raspad industrije u Bosni i Hercegovini: Agrokomerc" možete pogledati na Al Jazeeri Balkans u nedjelju 26.05.2019. u 19:05., kao i na youtube kanalu Žurnala

Film o usponu i padu Agrokomerca

U nedjelju 26. maja, u 19:05 u programu Al Jazeere Balkans pogledajte drugu epizodu serijala AJB "Raspad industrije u BiH: Agrokomerc", autora Avde Avdića.  Film je urađen u produkciji Centra za razvoj medija i analize.

Od bune do Babe. Od mjenica do dionica. Od nastanka do nestanka. Zašto je nastao Agrokomerc? Kako je zaustavljen egzodus Krajišnika koji su bježali od neimaštine i sankcija zbog Cazinske bune? 

"Jer voda teče, kuda Babo reče", glasila je uzrečica iz tog doba.

Babo je onaj koji je davao sigurnost. Zvao se Fikret Abdić. Tvorac je Agrokomerca, čuda prehrambene industrije. Kompanije koja je zapošljavala 13 hiljada radnika

A onda je izbio požar.

"To je bio razlog da Duško Zgonjanin u Agrokomerc pošalje UDBA-u", kaže Brano Miljuš saradnik Hamdije Pozderca. 

"Tako je počela "Afera 87", složit će se skoro svi sagovornici.

  Meta su bili Pozderci. Radnicima su nuđene Miloševićeve slike, Babo je završio u zatvoru.

"Do toga nije trebalo doći", reći će tri decenije kasnije tadašnji sudija Rifat Konjić.

Hamdija Pozderac je umro. Fikret Abdić je se vratio u Agrokomerc.

"Bio sam predsjednik radničkog savjeta kada smo Fikreta vratili u Agrokomerc", kaže Mirsad Veladžić, kasnije veliki protivnik krajiškog Babe.

Fadil Bihorac duogodišnji je radnik Agrokomerca. Danas je predjsednik Nadzornog odbora te kompanije. 

"Sve je bilo dobro dok Fikret Abdić od farme nije pokušao napraviti državu"

Tako je nastala autonomija - vrijeme kada su Agrokomerčeve hale postale logori, vrijeme kada su radnici postali zatočenici, a Babo - zločinac. 

"Agrokomerc je pomagao agresora", kaže Bihorac.

A onda je došla Armija BiH i vojska nezaposlenih. Od predratnih 13 hiljada radnika Agrokomerca - na poslu je ostalo njih 150. Imovina u inostranstvu je izgubljena, a ona u Krajini - devastirana. Preduzećem formalno upravlja stečajni upravnik - iako stečaj nije pokrenut. Direktor rukovodi, a nije upisan u sudski registar.  Sudovi su nad halama upisivali duple vlasnike i hipoteke na osnovu dugova iz nekog drugog vremena. Direktore je u kancelarije uvodila policija, a odvodila SIPA.

"Nisam kriv", reći će Mujo Milak, bivši direktor Agrokomerca optužen za kriminal u ovoj firmi.

"Koliki je kriminal, trebalo ih je u zatvoru završiti na desetine", kaže Rifat Dolić.

Pravosuđe je opet zakazalo. Agromerc je na izdisaju. Ili možda ne? Nakon petnaest godina, pilići su se vratili u halu Elezovići. 

 U ovom filmu govore: Mujo Milak, bivši direktor Agrokomerca, Fadil Bihorac, član Nadzornog odbora Agrokomerca, Mersad Hamidović, direktor Agrokomerca, Ibrahim Mujić, optuženik iz mjenične afere i saradnik Fikreta Abdića,  Ramo Hirkić, ministar privrede u takozvanoj autonomiji, Rifat Konjić, sudija iz afere Agrokomerc, Esad Šabanagić, novinar iz Velike Kladuše, Zlatko Balić, radnik Agrokomerca, Branislav Tapušković, advokat Hakije Pozderca, Brano Miljuš, saradnik Hamdije Pozderca, Mirsad Veladžić, bivši guverner USK-a i bivši radnik Agrokomerca, Muhamed Škrgić, saradnik Fikreta Abdića i predstavnik dioničara, Zlatko Dizdarević Buco, akademski kipar iz Kladuše i tvorac spomenika Muji Hrnjici, Borislav Pristojković, bivši logoraš i radnik Agrokomerca, Zlatko Beganović, čuvar napuštenih hala. Senad Avdagić, radnik Agrokomerca..

(zurnal.info)