Slobodan Puhalac dobio preduzeće na poklon:Firma Gas-res nema nikakvog posla, ali ima milionski budžet

Istražujemo

Firma Gas-res nema nikakvog posla, ali ima milionski budžet

Firma Gas-res nema nikakvog posla, ali ima milionski budžet

Vlada Republike Srpske (RS) krajem januara donijela je odluku o osnivanju preduzeća „Gas-res“ sa sjedištem u Banjaluci, čiji bi glavni posao, navodno, trebalo da bude priprema i nadzor izgradnje dionice međunarodnog gasovoda Južni tok kroz RS. Čudan potez, tim prije što se još sa sigurnošću ne zna da li će Republika Srpska uopšte dobiti krak gasovoda, jer nije izvjesno ni da li će ruski Južni tok prolaziti i kroz Srbiju.

KO JE TAJ NESPOSOBNJAKOVIĆ DŽOMBIĆ

Priča o tome da je „Gas-res“ formiran da bi „pripremio i nadzirao izgradnju gasovoda kroz RS“, entitetskoj vladi poslužila je samo kao dobar alibi da osnuje stranačko preduzeće i u njega na direktorskom mjestu uhljebi Slobodana Puhalca, bivšeg ministra privrede, energetike i razvoja RS i nekadašnjeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Puhalac, koji je u najnovijoj stranačkoj kombinatorici ostao bez funkcije, godinama je bio jedan od najvećih donatora i finansijera SNSD-a.

Prema izvorima iz ove stranke, u vrijeme kada je SNSD bio opozicija, ta partija je dobrim dijelom finansirana iz firme „Poljo export“, čije je vlasnik bio upravo Puhalac. Firma je u međuvremenu propala, Puhalac je ostao bez ministarske pozicije, a prema izvorima iz SNSD-a, on je posebno bio rezigniran činjenicom da je Aleksandar Džombić (kojeg smatra pozerom i nesposobnjakovićem) imenovan za premijera RS. Puhalac je smatrao da je mjesto predsjednika entitetske vlade trebalo da pripadne njemu, a ne Džombiću.

Da bi ga smirili i isplatili mu stare dugove, u vrhu SNSD-a odlučili su se da mu povjere upravljanje novoosnovanom firmom „Gas-res“, čiji osnivački kapital iznosi pozamašnih 1,5 miliona maraka, što je jedan od najvećih osnivačkih uloga do sada. Bivši ministar može da bude zadovoljan – zasjeo je u direktorsku fotelju i vodi firmu koja, za početak, raspolaže pozamašnim novcem. Nikome iz vlasti nije zasmetalo to što je Puhalac vremešan (ima 71 godinu), zbog čega bi, po svim važećim propisima, odavno trebalo da uživa mirovunu.

Prema vladinoj odluci, koja je objavljena u Službenom glasniku RS, novoosnovana firma „Gas-res“ će se, osim neizvjesnim pripremama i nadzorom izgradnje gasovoda kroz RS, baviti distribucijom gasovodnog goriva cjevovodima, posredovati u trgovini gorivom, pružati savjetodavne usluge i (što je veoma indikativno) baviće se spoljnom trgovinom.

BUĐENJE USPOMENA

Djelatnost firme u tolikoj mjeri je raznovrsna da opravdano izaziva sumnju u stvarne namjere njenog osnivanja. „Gas – ras“ sa kapitalom od 1,5 milion maraka vrlo lako u dogledno vrijeme može postati najveći uvoznik goriva, cigareta, alkohola i drugih visokoakciznih roba u RS. Kako se radi o državnoj firmi, vladajuća garnitura novcem firme moći će da raspolaže kao svojim, da recimo podmiruje lične potrebe ili puni stranačke račune SNSD-a, pred nadolazeće opštinske izbore.

Priča o osnivanju firme „Gas-ras“ neodoljivo podsjeća na onu poslijeratnu, kada je Srpska demokratska stranka (SDS) formirala preduzeća „Centrex“ i „Selekt-impeks“, preko kojih je za potrebe stranke i tadašnjeg političkog vrha RS nelegalno uvozila cigarete i alkohol. Svi dokumenti oko poslovanja ove dvije firme bili su pod oznakom „državna tajna“, a u njima su se nalazili dokazi o organizovanom kriminalu iza kojeg su stajali tadašnji čelni ljudi SDS-a i RS. Ovim firmama neposredno su rukovodili visoki funkcioneri iz policije i tadašnje Državne bezbjednosti RS, a trgovalo se cigaretama, alkoholom, građevinskim materijalom, pri čemu je osvarivana ogromna dobit.

(zurnal.info)