Nakon Konakovićeve izjave da ne zaslužuju učešće na tenderima:Firma Gold Mignon dobila više od 30 poslova
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Nakon Konakovićeve izjave da ne zaslužuju učešće na tenderima: Firma Gold Mignon dobila više od 30 poslova

Firma "Gold Mignon" ne zaslužuje da učestvuje na tenderima” izjavio je početkom prošle godine premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Međutim, “čvrsta” riječ premijera pala je u vodu kada su na red došle potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović. Od izjave premijera, Gold Mignon je na Kliničkom centru, koji je i u nadležnosti Kantona Sarajevo, pobjedio u oko 30 tendera vrijednosti više od pola miliona maraka

Firma Gold Mignon dobila više od 30 poslova
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u drugom mjesecu prošle godine bio je kategoričan : firma Gold Mignon ne bi smjela dobijati poslove u Kantonu Sarajevo. Ova je firma polovinom 2015. godine bila pod optužbama da je kao dobavljač hrane uzrokovala trovanje djece u Sarajevskim vrtićima.

“Ta firma ne zaslužuje da učestvuje na tenderima” riječi su premijera od riječi.

A onda je nastao problem. Na jednoj strani bila je principijelnost premijera, a na drugoj potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na čelu sa Sebijom Izetbegović za krpama, ubrusima, deterdžentom, keksom i tregericama za smeće. I premijer je popustio.

TENDER JE NEKADA SUVIŠAN

Od tog drugog mjeseca 2016. godine i Konakovićeve “čvrste” izjave Firma Gold Mignon d.o.o. Sarajevo pobjedila je u oko 30 tendera koje je raspisao Klinički centar. Gold Mignon poslove dobija uglavnom putem otvorenog postupka i direktnih sporazuma.

- Životne namirnice za 12 mjeseci tokom 2017. i 2018. godine - 132.366 KM

- Životne namirnice za 12 mjeseci tokom 2017. i 2018. godine – 126.396 KM

- Sredstava za održavanje higijene za potrebe svih OJ KCUS-a za 2017.godinu – 22.000 KM

- Ponovna nabavka - Sredstva za svakodnevnu higijenu za potrebe svih OJ KCUS-a za 2017.godinu-Deteredžent za pranje suđe - 5000 KM

- Sredstva za higijenu – 116.000 KM

- Sredstva za održavanje higijene – 119.000 KM

- Namirnice – 34.022 KM

- Dječija Hrana 39.000 KM

- Nabavka mliječnih proizvoda, direktni sporazum – 5967 KM

- Nabavka mlijeka i mliječnih proizvoda za 12 mjeseci tokom 2017. i 2018. godine otvoreni postupak vrijednosti 148.515 KM

- Nabavka tečnih sredstava za higijenu – direktni sporazum- 3098 KM

- Nabavka keksa, mlijeka i drugih životnih namirnica za 12 mjeseci tokom 2017. i 2018. godine- otvoreni postupak - 154.871 KM

KRŠENJE ZAKONA ?

Pobrojani su samo neki od oko 30 poslova koje je "Gold Mignon" dobio za Klinički centar nakon izjave premijera Konakovića. U svemu tome može se naći i kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH. Jedan od primjera je posao nabavke gotovih i polugotovih proizvoda koji je Gold Mignon dobio od Kliničkog centra. Posao vrijednosti  6825 KM je sklopljen direktnim sporazumom.

Član 87 Zakona o javnim nabavkama BiH je jasan :

Ugovorni organ provodi postupak direktnog sporazuma za nabavku robe, usluga ili radova čija je procijenjena vrijednost jednaka ili manja od iznosa od 6.000,00 KM”

Klinički centar je između ostalih i u nadležnosti Kantona Sarajevo. Njegovo finansiranje u najvećoj mjeri vrši se preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

PREMIJEROVE “OMILJENE FIRME”

Nije samo Klinički centar prkosio premijeru, nego i “Vodovod i kanalizacija” Kantona Sarajevo, s kojom on ima “posebnu” vezu. Dok stanovnici glavnog grada nemaju vode, iz VIK-a su tražili način kako da zadovolje svoje potrebe za toplim napicima. Krajem desetog mjeseca prošle godine rješenje su pronašli u "Gold Mignonu" koji je pobjedio na tenderu za nabavku toplih napitaka. Posao vrijedan 2.215 maraka.

Osim za VIK, "Gold Mignon" nabavlja hladne i tople napitke i za JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, potom materijal za održavanje čistoće za KJKP Sarajevogas, potrošnu robu za Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kao i mnoge druge.

(zurnal.info)