Biznis osnivača SNSD-a:Firmi Lanaco dodijeljeno još 6,3 miliona KM od državnih institucija

Istražujemo

Biznis osnivača SNSD-a: Firmi Lanaco dodijeljeno još 6,3 miliona KM od državnih institucija

Za okvirni sporazum koji važi od 28. novembra 2016. do 30. juna ove godine iz javne kase tako će biti dato nevjerovatnih 19.721.086 KM. Posao sa firmom Nebojše Ninića, jednog od osnivača u Republici Srpskoj vladajućeg SNSD-a, završiće Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Firmi Lanaco dodijeljeno još 6,3 miliona KM od državnih institucija

Milioni maraka građana Bosne i Hercegovine i ove godine završiće u rukama poznatih IT tender firmi, jer su nadogradnje i bezbjednost informacionih sistema institucija i licence prioritet nadležnih. 

Na braniku IT otadžbine, uz banjalučki „Prointer“, stoji i firma „Lanaco“ kojoj je već drugog radnog dana ove godine najavljeno prebacivanje nove, posljednje tranše teške 6.321.541 KM na ime iznajmljivanja Microsoft licenci institucijama BiH.

Za okvirni sporazum koji važi od 28. novembra 2016. do 30. juna ove godine iz javne kase tako će biti dato nevjerovatnih 19.721.086 KM. Posao sa firmom Nebojše Ninića, jednog od osnivača u Republici Srpskoj vladajućeg SNSD-a, završiće Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Sve ovo prethodno je 2008. godine, kako je Žurnal već pisao, odobrio Savjet ministara BiH odlukom o saradnji sa kompanijom „Microsoft“. Cilj je bio „bоrba prоtiv kоrištеnjа ilеgаlnоg sоftverа“ u BiH, a ugovori su potpisani na osnovu odgovora iz ankete.

Ministarstvo komunikacija i transporta odgovore je prikupilo iz 47 institucija, međutim za provjeru podataka iz upitnika nije imalo nadležnost. Godinama kasnije institucije su iznajmljivale duple, nepotrebne, licence koje su ostale neiskorištene. Sve ovo državni budžet je koštalo oko 48 miliona maraka.

Prema podacima Savjeta ministara BiH, u 2008. godini institucije su posjedovale devet hiljada računara za koje je postojalo 81 odsto licenciranih operativnih sistema Windows XP i Vista, 73 odsto licenciranih Office paketa verzija 2003/2007 i 92 odsto licenciranih servera.

Bez obzira na ranije ugovore, dojučerašnji ministar Ismir Jusko potpisao je 2016. okvirni sporazum sa konzorcijumom kompanija „Lanaco“, „Sys Company“ iz Sarajeva i „Teamwork“ iz Mostara težak oko 20 miliona KM sa uračunatim PDV-om.

A od Vlade RS - šest miliona KM!

U Ninićeve licence vjeruje i Vlada Republike Srpske koja je polovinom prošle godine „Lanacu“, kao ovlaštenom Microsoft partneru, dodijelila trogodišnji ugovor vrijedan gotovo šest miliona KM.

Odluka je lako donesena jer je jedina pristigla ponuda na martovski tender bila upravo ona „Lanacova“. 

Izvršna vlast u RS proteklih godina dala je milione maraka ovoj firmi za licence, a samo 2017. godine po ovom osnovu je izdvojila 1,87 miliona maraka.

Od 2006. do 2012. godine Vlada je za Microsoft licence izdvojila 6,8 miliona KM, a novac je dijelila i tokom narednih godina. Po posljednjem ugovoru s „Lanacom“, licence su zagarantovane do 2020. godine, ali i milionski odliv budžetskog novca. 

(zurnal.info)