Direktor platio zatvorsku kaznu:Firmi osuđenoj za utaju poreza dodijeljen posao od 22 miliona!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Direktor platio zatvorsku kaznu: Firmi osuđenoj za utaju poreza dodijeljen posao od 22 miliona!

V.d. direktor Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske Nenad Nešić dodijelilo je posao vrijedan 22 miliona maraka firmi Zvornikputevi, koja je prošle godine na Sudu BiH osuđena za utaju poreza

Firmi osuđenoj za utaju poreza dodijeljen posao od 22 miliona!

Prihvata se Preporuka Komisije za javnu nabavku, broj: 02-01-JH-1659/20 od 14.07.2020. godine i Ugovor za javnu nabavku radova "Izvođenje radova održavanja magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima na oblasti održavanja 7 u Republici Srpskoj na period od četiri godine", referenca br. 042/20, dodjeljuje se ponuđaču Zvornikputevi a.d. Zvornik, ponuda broj: 1-03-841/20 od 30.06.2020. godine, za ponuđenu cijenu od 19.197.878,89 KM, bez PDV-a, kao najbolje ocijenjenom ponuđaču“, naveo je v.d. direktor Puteva RS Nenad Nešić u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za održavanje puteva na oblasti 7 u Republici Srpskoj. 

Vrijednost ugovora sa uračunatim PDV-om iznosi 22. 461.518,30 KM!

Komisiji za javne nabavke, kao ni direktoru Nešiću, prilikom dodjele posla vrijednog 22, 4 miliona maraka nije smetala činjenica da je samo prije godinu dana Sud Bosne i Hercegovine firmu Zvornik putevi kao i njenog direktora Jelenka Vasića osudio zbog utaje poreza. Jedini ponuđač na tenderu vrijednom 22,4 miliona maraka bila je firma Zvornikputevi. 


Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača na tenderu vrijednom 22,4 miliona KM

Ovo nije jedini posao koji je ova firma ove godine dobila od Puteva Republike Srpske. Krajem aprila potpisan je ugovor vrijedan 480 hiljada maraka za izgradnju kružnog toka u Vlasenici. I na ovom tenderu Zvornikputevi su bili jedini ponuđač.


 

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju kružnog toka u Vlasenici

Žurnal je ranije opširno pisao o poslovanju ove firme kao i sudskom postupku koji se vodio pred Sudom BiH. U martu 2019. godine, direktor firme Zvornik putevi Jelenko Vasić osuđen je na godinu dana zatvora zbog utaje poreza. Pored zatvorske kazne Vasić je osuđen i na novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM. 

Zatvorsku kaznu Vasić je platio 36,5 hiljada KM i sada je slobodan čovjek. Pored direktora, osuđena je i firma Zvornik putevi zbog utaje poreza. Sud BiH izrekao je ovoj firmi novčanu kaznu od 40.000 KM.

Pravosnažna sudska presuda nije spriječila javna preduzeća i institucije u Republici Srpskoj da firmi Zvornik putevi prošle godine dodijele poslove vrijedne više od 10 miliona maraka. Direktor firme tada je za Žurnal tvrdio da su svi tenderi koje su tada dobili bili raspisani ranije.

"To su bili već raspisani tenderi kada smo mi imali važeće papire i mogli se prijaviti. Mada mi po Zakonu o javnim nabavkama možemo ići na tender jer se tamo traži uslov da nije pravno lice osuđeno za krivično djelo prevare, a prevara je definisana entitetskim zakonom a ne Krivičnim zakonom BiH. Mi smo uputili zahtjev prema Sudu BiH i Agenciji za javne nabavke BiH za tumačenje", kazao je tada Vasić.

Tenderi vrijedni 22,8 miliona maraka, koje je ova firma dobila od Puteva Republike Srpske, raspisani su ove godine tako da je upitno kako je mogla učestvovati na tenderima, iako je osuđena za utaju poreza.

Bez obzira na presudu, firma Zvornik putevi neometano posluje sa entitetskim ali i sa državnim institucijama.

Početkom marta ove godine Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine konzorciju, u kojem je bila i firma Zvornikputevi, dodijelila  je posao izgradnje graničnog prelaza u Bratuncu vrijedan skoro 14 miliona maraka. 

(zurnal.info)