IZBORNI DAN NA PODRUČJU FBIH:Fizički napadi, pritisci na birače, unošenje ispunjenih glasačkih listića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

IZBORNI DAN NA PODRUČJU FBIH: Fizički napadi, pritisci na birače, unošenje ispunjenih glasačkih listića

Za razliku od Republike Srpske izborni dan u Federaciji BiH protekao je malo mirnije. Prijavljena su samo dva slučaja fizičkog napada na predsjednike biračkih odbora. Birači su se žalili policiji da se vrši pritisak na njih. Na biračka mjesta pokušano je unošenje unaprijed popunjeni glasački listići. U Livnu je prijećeno iznošenjem glasačkih listića. Ponovo na biračkim spiskovima umrle osobe

Fizički napadi, pritisci na birače, unošenje ispunjenih glasačkih listića
foto: Adi Kebo (zurnal.info)

U Mostaru na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Humilišani došlo je do fizičkog napada na predsjednika biračkog odbora od strane tri muškarca. Jedna osoba uhapšena. U Velikoj Kladuši fizički je napadnut predsjednik biračkog odbora od  strane jednog glasača. Ovaj incident je okarakterisan kao kršenje javnog reda i mira.

Gradskom izbornom odboru u Livnu uloženo je šest prigovora na proces glasanja, a u jednom slučaju je, čak, zabilježen i prekid u glasanju.

Na izbornom mjestu Bila došlo je do incidenta kada su zamjenik predsjednika biračkog odbora u OŠ Bila i njegova kćerka prijetili iznošenjem glasačkih listića sa izbornog mjesta. Izvori Žurnala iz Livna navode da se radi o bratu i bratićni kandidatkinje HDZ-a za Predsjedništvo BiH Borjane Krišo.

U Vitezu i Živinicama policiji su prijavljeni pristisci na birače i da su na biračkim mjestima unaprijed stavljeni štambilji i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano. 

Ni na biračkim mjestima Centar Sarajevo i Pelagićevo članovi biračkog odbora zaduženi za izdavanje glasačkih listića nisu stavljali otisak štambilja na glasačke listiće.

Građani su opet prijavljivali da su na spiskovima pronašli imena umrle rodbine.

U Sanskom Mostu, u mjestu Modra, posmatrač je prijavio predsjednika biračkog odbora da je prije otvaranja biračkog mjesta unio više ispunjenih glasačkih listića. Incident je prijavljen Tužilaštvo USK.

Predsjednik prespavao pa izbori kasnili

Na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici Ciglane u Sarajevu predsjednik Biračkog odbora je prespavao. Zbog toga je otvaranje biračkog mjesta kasnilo više od sat vremena.

"Kasnili smo sa otvaranjem sat i 20 minuta. Razlog je što je predsjednik Biračkog odbora prespavao. Bukvalno smo morali obavijestiti policiju da nema predsjednika, pa su oni otišli na njegovu adresu. Došao je, šta će čovjek, radi noćnu smjenu i prespavao je", potvrdili su u Opšinskoj izbornoj komisiji Centar.

 

Na dva biračka mjesta u Goraždu, u Srednjoj tehničkoj školi i na Trgu branilaca Goražda, su iz tehničkih razloga zabilježena kašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta.

U Zenici ni 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta nije bio poznat konačan spisak biračkih odbora, zbog problema s odustajanjem predsjednika i članova biračkih odbora. Na četiri biračka mjesta nije došao po jedan član biračkih odbora a na jednom izbornom mjestu je došlo do zamjene izbornog materijala te je počela aktivnost na njegovom izmještanju.

U Zenici je zabilježeno i nedozvoljeno fotografisanje glasačkih listića.

Podsjetimo, ranije su iz Centralne izborne komisije BiH naveli da su zadovoljni kako je prošao izborni dan, navodeći da se radi o historijskim izborima jer je bilo preko pet hiljada biračkih mjesta sa preko 60 hiljada posmatrača.

Iz Koalicije pod lupom naveli su da su u toku izbornog dana reagovali na ukupno 83 teže izborne nepravilnosti, uloženo je 16 primjedbi u Zapisnike o radu biračkih odbora. Najveći broj ovih nepravilnosti odnosi se na one uočene u procesu glasanja (pomoć pri glasanju, nagovaranje na glasanje, porodično glasanje, pomaganje pri glasanju bez prateće dokumentacije) i pritiske na birače (stranački aktivisti u i oko biračkog mjesta agituju za političke stranke).

Građani su Koaliciji „Pod lupom“ uputili 90 prijava a prednjače 33 prijave o umrlim licima na biračkom spisku, zatim 14 prijava o pritiscima na birače u blizini biračkog mjesta, 10 slučajeva o nepoštivanju nove procedure o stavljanju otiska štambilja i potpisivanja glasačkih listića, po četiri prijave građana o kupovini glasova, kršenju izborne šutnje i glasanja u ime drugih

(zurnal.info)