Zašto je pao banjalučki dnevni list:“Fokus” je propao zato što Dodik želi smijeniti Džombića

Istražujemo

“Fokus” je propao zato što Dodik želi smijeniti Džombića

“Fokus” je propao zato što Dodik želi smijeniti Džombića

Propast banjalučkog dnevnog lista „Fokus“ pokazuje šta se dešava kada medijski politički pokrovitelji onemoćaju i počnu da gube uticaj u vlasti. A dešava se sve najgore- od međusobnog iznošenja prljavog veša, pranja ruku od milionskih dugova državi, prebacivanja odgovornosti, svađa, klevetanja, do prijetnji smrću.

ŠARENAC POVLAČI POTPIS

Nakon što je u javnost, sasvim ciljano, puštena vijest da je preduzeće “Press komerc”, izdavač “Fokusa”, prezaduženo njegov direktor Zoran Šarenac saopštio je da podnosi ostavku na tu i sve ostale funkcije u firmi. “Press komerc” je godinama nakupio pozamašan dug: 840 hiljada maraka za neplaćene poreze Poreskoj upravi RS, oko 125 hiljada maraka za neplaćeni pdv, radnicima nisu isplaćene četiri plate, dugovi za socijalno i penziono osiguranje narasli su na oko milion maraka, dok su dugovanja prema štamparijama premašila 150 hiljada maraka. Nemušto obrazlažući svoju ostavku, Šarenac je naveo da se na takav čin odlučio zbog „nezavršene procedure preuzimanja vlasništva nad `Pres komercom`, ali i medijske hajke koja se vodi protiv njega i dnevnog lista `Fokus`“.
„Povlačim potpis sačinjen kod notara, jer smatram da se obaveza preuzimanja ne može provesti i pored povlačenja potpisa o preuzimanju danas podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora `Press komerca`. Molim vlasnika da moje podatke izbriše iz kartona deponovanih potpisa“, navodi se u Šarenčevom saopštenju.

Jasno je da je Šarenac na ovaj način pokušao „oprati ruke“ od silnih dugova i dubioze u koju je upalo preduzeće, čiji je vlasnik postao prije nekoliko mjeseci. Međutim, ono što Šarencu ne ide u prilog je činjenica da je on godinama bio direktor „Press komerca“, te da su za vrijeme njegovog mandata napravljena sva dugovanja.

Milorad Janjetović, vlasnik kompanije “Tamaris”, koja je svojevremeno od Željka Kopanje kupila “Fokus”, tvrdi da je procedura završena i da je vlasnik “Press komerca” Šarenac, o čemu postoji rješenje suda.

“Šarenac je sve vrijeme bio direktor lista ‘Fokus’, procedura preuzimanja je završena, imam rješenje suda o tome, potpisano od strane sudije koji je ranije vodio stečaj”, istakao je Janjetović.

On je naveo da je Šarenac vodio sve poslovne knjige i da je kao direktor bio odgovorno lice, navodeći da bi “trebalo ispitati kako je Šarenac dobijao ovjerene potvrde da ima izmirene sve obaveze prema budžetu kako bi učestvovao na tenderima”, odnosno prijavljivao se na javne pozive za pomoć medijima koju je donirala Vlada RS.

“Poreska uprava RS, Područni centar Banjaluka, poreskom obvezniku ‘Press komerc’ izdao je jedno uvjerenje o izmirenim obavezama u svrhu regulisanja učešća u javnom nadmetanju dana 2. 12. 2010. godine. Prema evidenciji Poreske uprave RS, a što je u pomenutom uvjerenju precizirano, ‘Press komerc’ izmirilo je dospjele obaveze po svim vrstama doprionosa, te porez, za poreski period od 1. marta 2007. do 31. maja 2009. godine”, saopšteno je “Žurnalu” iz Poreske uprave RS.

Sudeći prema ovom odgovoru, jasno je da je „Press komerc“ tražio (i dobio) samo jedno uvjerenje o plaćenim porezima i to za period u kojem su ažurno izmirivali poreske obaveze. ,,Fokusu“ je 2009. godine iz budžeta RS prebačeno 270 000 maraka, a onda u julu 2010. godine, ponovo iz budžeta, stiže nagrada od 360 000 maraka.

Prošle godine za podršku projektu „Razvoj Srpske, reforma PIO” Vlada donira “Fokus” sa novih 200. 000 maraka. Vlada je i ove godine bila pokrovitelj “Fokusove” manifestacije “Izbor najmenadžera”. Prethodnih godina, Ministarstvo finansija bilo je pokrovitelj “Fokusove” nebulozne nagradne igre “Najsrećniji fiskalni račun”. U najmanju ruku je čudno da Ministarstvo finansija, u čijoj nadležnosti je i Poreska uprava, bude pokrovitelj nagradne igre u listu, čiji izdavač godinama nije plaćao poreze.

DŽOMBIĆEVO POVLAČENJE

Nisu, međutim, neplaćeni porezi i ostali dugovi prema državi razlog za eskalaciju slučaja „Fokus“. Pozadina ovog skandala leži u činjenici da je u dobroj mjeri oslabljena pozicija premijera Aleksandra Džombića, Šarenčevog političkog pokrovitelja. Prema saznanjima „Žurnala“, Džombić je već duže vrijeme u jako lošim odnosima sa predsjednikom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji ozbiljno razmišlja da ga smijeni sa premijerske funkcije.

Kao prethodnica, krenulo je medijsko podsjecanje Džombića, koji je donedavno najozbiljnije planirao da izgradi sopstveno medijsko cartvo, koje bi moglo da parira Dodikovoj informativnoj imperiji. Zoran Šarenac trebalo je da postane Džombićev medijski mag, čiji je krajnji cilj trebalo da bude preuzimanje agencije „Srna“, a ako je moguće i ubacivanje njihovog čovjeka na čelo Radio-televzije RS. Zauzavrat je Džombić izdašno nagrađivao Šarenca, što finansijskim donacijama iz Vlade RS, što dobro plaćenim funkcijama, poput mjesta predsjednika Skupštine akcionara Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Osim ovoga, cilj otvaranje slučaja „Fokus“ bilo je i spašavanje Milorada Janjetovića, privatnog preduzetnika, koji je godinama izdašno finansijski pomagao SNSD i njegove najviše funkcionere. Iako nikada nije imao interes da ulaže u medije, po nalogu vrha SNSD-a Janjetović 2006. godine kupuje „Fokus“ od Željka Kopanje za 450 hiljada maraka.

„Fokus“ je u to vrijeme trebalo da bude u okviru Dodikovih medija, zbog čega Janjetović dobija nalog da kupi i Bel televiziju, u koju ulaže pet miliona maraka. Međutim, ni „Fokus“ ni Bel nikada nisu postali kredibilni mediji, a na najvećem gubitku bio je sam Janjetović, kojem vladajući establišment nikada nije namirio novac koji je uložio u te medije.

Kada se Džombić (kao svojevremeno Dodik) polakomio i pomislio da može imati vlastite medije, a Šarenca imenovao za glavnog operativca u tom poslu, Janjetović je vidio šansu da se izvuče iz „Fokusa“, te da svu odgovornost za stvorene dubioze i dugovanja prema državi prebaci na Šarenca, iako je kao vlasnik lista morao znati šta mu direktor radi. U međuvremenu su se i zaposleni u „Fokusu“ podijelili na one koji su za i protiv Šarenca, odnosno Janjetovića, a pominju se i prijetnje smrću, poput one koju je Šarenac navodno uputio fotoreporteru lista Milenku Šukalu.

(zurnal.info)