Preko penzionerskih leđa:FOND PiO RS: Ne postoji štetan ugovor koji direktor Milić ne bi potpisao

Istražujemo

FOND PiO RS: Ne postoji štetan ugovor koji direktor Milić ne bi potpisao

Fond PIO platio je firmi M&I izradu softvera, koji oni mogu prodati kome god hoće, dok ova važna entitetska institucija nema nikakvo pravo na njegovu distribuciju. Da stvar bude gora, u izradi ovog programskog softvera učestvovali sui uposlenici Fonda

FOND PiO RS: Ne postoji štetan ugovor koji direktor Milić ne bi potpisao

Sve što se može potpisati na štetu Fonda PIO, potpisano je i to od čelnika ove institucije. U pravilu, riječ je o finansijskoj šteti na račun Fonda, odnosno koristi za poslovne partnere te vitalne entitetske organizacije.

Žurnal je već pisao o Ugovoru o nabavci integrisanog informacionog sistema koji je FOND PIO potpisao 08.07.2010. godine sa banjalučkom firmom “M&I sistems”, dokazujući da je taj dokument klasičan primjer teške zloupotrebe ovlaštenja.

KATASTROFALAN UGOVOR

Da podsjetimo, Zoran Mastilo, bivši direktor FOND-a PIO RS, potpisao je sa direktoricom “M&I sistems” Darinkom Banjac Ugovor o nabavci IIS, vrijedan 1.200.000 konvertibilnih maraka. Sve bi to, možda i bilo u redu, da odredbama ugovora nije precizirano da je Fond samo korisnik softvera, ne i njegov vlasnik, te da isključivo pravo raspolaganja sa programskim softverom ima firma M&I, koja je za njegovu izradu plaćena sa 1,2 miliona KM.

Prevedeno na svakodnevni jezik, to znači da je Fond PIO platio M&I izradu softvera, koji oni mogu prodati kome god još hoće, dok ova važna entitetska institucija nema nikakvo pravo na njegovu distribuciju. Da stvar bude gora, u izradi ovog programskog softvera učestvovali sui  uposlenici Fonda, pa se ovakve odredbe čine potpuno suludim.

Sve navedeno, precizirano je članom 14. Ugovora (broj 1382-30/10, svi dokumenti su u posjedu “Žurnala”), kojim se definišu “autorska prava” i koja su u potpunosti ustupljena davaocu usluge, odnosno firmi M&I. I to je u potpunoj suprotnosti sa članom 103. Zakona o autorkim i srodnim pravima BiH.

Za ovako katastrofalne odredbe ugovora po Fond PIO RS odgovornost je, osim na direktoru, i na Odjeljenju za javne nabavke, ugovaranje i investicije Fonda PIO RS. Načelnik Odjeljenja za javne nabavke, ugovaranje i investicije  provjerava pravni sadržaj prijedloga/nacrta ugovora o javnoj nabavci roba, usluga ili radova, a u momentu pripremanja i zaključenja ugovora ovu funkciju je obavljala Sanja Rašević.

Mastilo je smijenjen sa pozicije direktora Fonda PIO 20. jula 2011., tako da je njegov nasljednik Mladen Milić mogao mnogo toga promijeniti, ali ništa od toga. Milić nagrađuje Sanju Rašević i postavlja je na mjesto pomoćnika direktora Fonda za kontrolu obračuna, evidentiranje prihoda, javne nabavke i sistemsku podršku, iako ona nije imala adekvatnu stručnu spremu.  

Ne treba zaboraviti ni činenicu da u vrijeme sklapanja ovog kriminalnog i štetnog ugovora Mastilo jeste bio direktor, ali i da mu je Milić bio desna ruka. Milić ne samo da nije raskinuo štetni ugovor, već ga je nadogradio dodatnim štetnim činjenicama, što je utvrdila i glavna služba za reviziju javnog sektora RS, u svom Izvještaju o poslovanju Fonda PIO za 2011. Godinu. Krenimo redom.

Činjenice

Ugovor o javnoj nabavci usluga izrade integrisanog informacionog sistema  Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, broj 1382-30/10 od 08.07.2010. godine, se odnosi na analizu poslovnih procesa, specifikaciju korisničkih zahtjeva sa opisom problema i opisanim prijedlogom rješenja, dizajniranjem modela podataka, razvojem aplikacija, implementacijom, obukom korisnika, testiranjem, dokumentovanjem i migracijom podataka.

Ugovorom je predviđena izrada ključnih modula i izrada opštih modula integrisanog informacionog sistema. Od opštih modula, između ostalih, ističu se: vođenje ekonomata, računovodstvo i finansije, upravljanje ljudskim resursima, pisarnica, praćenje nabavki, evidencija i praćenje regresnih postupaka i drugi moduli.

Ovim ugovorom (broj 1382-30/10 od 08.07.2010. godine) je utvrđeno da Obuka korisnika iznosi 119.000 KM (sa popustom i obračunatim porezom na dodatu vrijednost), a od toga iznosa na obuku korisnika za modul računovodstvo i finansije je 23.500 KM. Iste usluge su fakturisane od strane M&I Systems d.o.o. 31.01.2011. godine, i iste su plaćene od strane Fonda PIO RS. (Svi dokumenti su u našem posjedu).
 
Ugovor o javnoj nabavci broj 4246-9/11 zaključen dana 23.01.2012. godine. Ovim ugovorom su predviđene: „Dodatne usluge za kojim se ukazala potreba prilikom izrade integrisanog informacionog sistema Fond-a PIO RS, a koje se tehnički i ekonomski ne mogu odvojiti od glavnog Ugovora“.

Ovom ugovoru je prethodila Ponuda davaoca usluga broj 920-2/11 od 27.12.2011. godine. Dodatne usluge su podrazumijevale: integraciju procesa između službi koje rade na aktivnostima regresnih postupaka, integraciju procesa između službi koje rade na aktivnostima sudskih sporova, optimizacije svih opštih modula, dodatne obuke korisnika/radnika i primjena opštih modula u filijalama, izrada DW sistema izvještaja za računovodstvo, finansije i regresne postupke i izmjene na ključnim modulima po osnovu novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ponudom broj 920-2/11 od 27.12.2011. godine je pored ostalog utvrđeno:

- integracija procesa između službi koje rade na aktivnostima u modulu regresnih postupaka, u vrijednosti od 55.000 KM,
- dodatne obuke za korisnike, u vrijednosti od 33.000 KM,
- izrada DW sistema izvještaja za računovodstvo, finansije i regresne postupke, u vrijednosti od 105.000 KM,
- izmjene na ključnim modulima po osnovu novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u vrijednosti od 160.000 KM

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske broj RV043-12, za period 01.01.2011 do 31.12.2011. godine, koji je sačinila

Glavna služba za reviziju Javnog sektora Republike Srpske navodi sljedeće:

“U decembru 2011. godine donijeta je Odluka da se provede postupak o dodjeli Ugovora o nabavci dodatnih usluga na izradi integrisanog informacionog sistema. U januaru 2012. godine zaključen je Ugovor u iznosu od 355.680 KM.

Osnovnim ugovorom o nabavci integrisanog informacionog sistema definisane su funkcionalne cjeline (moduli) kao i pojedinačne cijene na nivou tih modula, a u Ugovoru o dodatnim uslugama, dodatne usluge nisu definisane na nivou modula na koje se odnose, što po našem mišljenju ima za posljedicu smanjenje mogućnosti praćenja izvršenja i plaćanja usluga na nivou funkcionalnih cjelina, utvrđivanje vrijednosti tih cjelina (modula), fleksibilnost kod ugovaranja održavanja i slično.

U obrazloženju prethodno navedene Odluke direktora Fonda navedeno je da se ukazala potreba za dodatnim uslugama koje nisu uključene u osnovni ugovor, a koje su neophodne za kvalitetno okončanje postupka izrade integrisanog informacionog sistema. Po našem mišljenju, u Ugovoru o nabavci dodatnih usluga za nabavku DW - Moduli

Računovodstvo i finansije i Regresni postupci u iznosu 102.592 KM, može se prihvatiti da su te usluge korisne za kreiranje izvještaja iz IIS-a, ali smatramo da nisu neophodne za izvršenje osnovnog ugovora, u smislu čl. 11. stav 4. d, tačka 1. Zakona o javnim nabavkama, te da nisu u skladu sa navedenim zahtjevom ovog zakona.
 
(Član 11. stav 4. d, tačka 1. Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, ističe da “Ugovorni organi izuzetno mogu ugovore dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, u slučaju ugovora o javnim nabavkama usluga i radova:

za dodatne usluge ili radove koji nisu uključeni u prvobitno razmatrani projekat ili u prvobitno zaključeni ugovor ali koji, usljed nepredviđenih okolnosti, postanu neophodni za izvršenje ili izvođenje u njima opisanih usluga, odnosno radova, i kada se takve dodatne usluge ili radovi ne mogu tehnički ili ekonomski odvojiti od glavnog ugovora bez većih nepogodnosti za ugovorni organ.

Međutim, takvi ugovori jedino se mogu zaključiti s dobavljačem kome je dodijeljen glavni ugovor, a ukupna vrijednost ugovora dodijeljenih za dodatne usluge ili radove ne može preći 50% od vrijednosti glavnog ugovora”.)

OTVORENA PITANJA

Nema dileme da su revizori utvrdili nezakonitosti, a nakon svega postavlja za nekoliko pitanja:

-  Zašto se krajem 2011. godine “ukazala” potreba za dodatnim uslugama prilikom izrade integrisanog informacionog sistema? 

-  Otkud je bila potrebna dodatna obuka korisnika za module računovodstvo i finansije kada je osnovnim ugovorom (broj 1382-30/10 od 08.07.2010. godine) fakturisana i plaćena obuka korisnika za ovaj modul? Da li to znači da „davalac usluge“ M&I Systems d.o.o. Banja Luka prvobitno utvrđenim osnovnim ugovorom nije izvršio potpunu obuku korisnika/radnika Fonda?

- Otkud su se “ukazale” potrebe za dodatnim uslugama na modulu regresnih postupaka u vrijednosti od 55.000 KM (ugovor o javnoj nabavci broj 4246-9/11), kada je osnovnim ugovorom (Ugovor broj 1382-30/10 od 08.07.2010. godine – prvi dio projekta i Ugovor broj 1382-41/10 od 04.01.2011. godine – drugi dio projekta) ova usluga već obuhvaćena?
 

- Otkud potreba za dodatnim sistemima izvještaja (DW - za računovodstvo, finansije i regresne postupke), u vrijednosti od 105.000 KM. Zar osnovnim ugovorom nije bilo predviđeno da se u modulu računovodstvo i finansije izrade sistemi izvještaja za potrebe Fonda PIO RS?

Kada se sve sagleda jasno je da je Fond PIO išao potpuno „na ruku“  firmi M&I Systems d.o.o., plaćajući im usluge, koje im je već platio, jer su obuhvaćene osnovnim ugovorom.

Postoji i druga mogućnost, podjednako nezakonita kao i navedena: možda je prvobitno utvrđena niža cijena ponude (koja podrazumijeva nepotpuna i polovična rješenja), a kasnijim zahtjevima, koji se ispoljavaju/pojavljuju, se ispravljaju nedostaci, to onda znači da je prije tendera dogovoren ovakav vid „poslovanja“, što sam tender čini besmislenim, jer je na djelu riječ o tajnom dogovoru naručilac usluge – davalac usluge (između rukovodilaca Fonda PIO RS i menadžera M&I Systems d.o.o.).

Dalje to znači da je davaocu usluge omogućeno da manipuliše sa realizacijom usluga, kako bi svjesno i namjerno bilo upravljano po principu nepotpunih rješenja (koji uvijek imaju neke nedostatke i nedorečenosti), pa se uvijek pojavljuju novi prijedlozi i zahtjevi za dodatnim uslugama i izmjenama (te se tako dostavljaju nove ponude i zaključuju novi dopunski ugovori).
 
Iz izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora, a vezano za dodatne usluge za kojim se ukazala potreba prilikom izrade integrisanog informacionog sistema, može se, bez dileme, zaključiti da su odgovorna lica u Fondu PIO Republike Srpske prekršila odredbe Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, te da je na ovakav način organizovana nabavka usluga izrade integrisanog informacionog sistema u osnovi imala za cilj naknadna izvlačenja finansijskih sredstava iz Fonda PIO!

Može se uočiti još nekoliko činjenica:

- dodatne usluge izrade integrisanog informacionog sistema nastupile su krajem 2011. godine,

- u drugoj polovini 2011. godine je Mladen Milić preuzeo funkciju direktora Fonda, za pomoćnika direktora za javne nabavke imenovana Sanja Rašević, za pomoćnika direktora za finansijske poslove imenovan Zoran Jović (Žurnal je već ranije pisao o zloupotrebama u raspoređivanju ovihlica na rukovodnim radnim mjestima u Fondu PIO RS).

Zaključak je sljedeći, Milić nije nadogradio integrisani informacioni sistem, ali se, bez dileme, ugradio u njega.

(zurnal.indo)