Ruski humanitarni centar u Banjaluci:Fondaciju vodi advokat koji je branio Karadžića i crnogorske pučiste

Istražujemo

Ruski humanitarni centar u Banjaluci: Fondaciju vodi advokat koji je branio Karadžića i crnogorske pučiste

Na čelu Upravnog odbora Fondacije „Ruska humanitarna misija“ je advokat Goran Petronijević koji je brani Bratislava Dikića, prvooptuženog za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Petronijević zajedno sa Dikićem i čelnicima Srbske časti i Noćnih vukova iz Niša organizovao anti -NATO proteste.

Fondaciju vodi advokat koji je branio Karadžića i crnogorske pučiste
Petronijević, Dikić, Stojković i Ristić u Nišu

Nakon proruskih humanitaraca u maskirnim uniformama, sa fantomkama i dugim cijevima, red je došao i na autohtone ruske humanitarce. Tako je u utorak ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić potpisao Memorandum o saradnji sa predstavnicima „neprofitne organizacije za podršku humanitarnim programima Ruska humanitarna misija“.

„Ministar Dragan Bogdanić i i direktor Aleksej Polkovnikov potpisali su danas Memorandum o saradnji i realizaciji humanitarnih i dobrotvornih programa u cilju podrške jačanja mira“, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva RS.

Da li to podrazumijeva formiranje humanitarnog centra, sličnom onom u Nišu, vlasti Republike Srpske nisu saopćile. Uglavom, u saopćenju je navedeno da će se se provoditi humanitarne aktivnosti iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

„Potpisivanje Memoranduma o saradnji omogućiće ostvarivanje tehničkih, organizacionih, informacionih, konsultativnih i drugih oblika saradnje, radiće se na zajedničkom organizovanju manifestacija i usluga u cilju realizovanja humanitarnih i dobrotvornih programa“, piše u saopćenju za medije Ministarstva zdravstva RS.

Kao gosti, potpisivanju Memoranduma prisustvovali su Sergej Sevčuk, finansijski direktor „Ruske humanitarne misije“, dr. Branimir Nešić, rukovodilac Regionalnog predstavništva „Ruske humanitarne misije na Balkanu“, Ana Ivljeva, treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH. 

BITNA MI JE ISTINA

No, jedna osoba posebno se izdvaja – advokat Goran Petronijević. On je predsjednik Upravnog odbora Fonda „Ruska humanitarna misija“ sa kojim su vlasti RS-a potpisale Memorandum o saradnji.  Jednostavnom pretragom uvjerit ćete se da je Petronijević dugogodišnji „humanitarni radnik“. Bio je član advokatskog tima Radovana Karadžića, bio je jedan od organizatora anti NATO protesta u Nišu, ali ono što je najbitnije – Petronijević je bio branilac Bratislava Dikića, bivšeg komandanta srbijanske žandarmerije optuženog da je, uz pomoć ruskih obavještajaca, pokušao izvršiti državni udar u Crnoj Gori kako bi spriječio ulazak te zemlje u NATO. Krajem januara Bratislav Dikić, prema pisanju podgoričkih medija, otkazao je punomoć advokatu Petronijeviću, jer je želio priznati krivicu, ali mu je njegov branilac – zabranio.

„Bitna mi je istina, a ne odbrana“, kazao je Bratislav Dikić tokom suđenja zbog optužbi da je pokušao izvesti državni udar u Crnoj Gori.

Advokat Petronijević nedugo nakon toga oglasio se putem ruske agencije Sputnjik.

„Pretili su nam, prisluškivali advokate odbrane, onemogućavali odbranu, tome treba dodati rigidan stav Sudskog veća prema svemu što odbrana predlaže. Jednom rečju, postupak može da se meri sa kafkijanskim, u pravom smislu te reči. Ovo je jedan potpuno nakaradan postupak u neljudskim uslovima u odnosu na odbranu, u odnosu na okrivljene, u odnosu na sve, uz njegovo visočanstvo, ’patrijarha istine‘, čuvenog Sinđelića“, kazao je krajem januara Goran Petronijević. 

NATO PROTESTI

Upravo je advokat Petronijević u martu 2016. godine zajedno sa Bratislavom Dikićem bio organizator anti NATO protesta u Nišu. Na jednoj od brojnih fotografija sa tog skupa u društvu Gorana Petronijevića i Bratislava Dikića nalazi se i vođa Srbske časti – Bojan Stojković. S njima je tada bio i Nemanja Ristić presuđivani ubica iz Srbije i član beogradskog podzemlja. 

Pola godine kasnije, Dikić je uhapšen prilikom pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, dok je za Nemanjom Ristićem raspisana Interpolova potjernica. Zbog zakonskih prepreka Ristić nikad nije izručen Crnoj Gori, a u decembru 2014. godine uslikan je sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Od preostalih osoba sa fotografije - Goran Petronijević je postao branilac optuženog Bratislava Dikića, dok je vođa Srbske časti Bojan Stojković postao počasni predsjednik Udruženja POVERS. To je udruženje koje okuplja potomke veterana Republike Srpske koji su krajem prošle godine nabavili najmanje stotinu vojnih uniformi i koji su u sportskim salama širom RS uvježbavali „strojevi korak“.

Zajedno sa Petronijevićem, Dikićem, Ristićem i Stojkovićem u Nišu je, na anti- NATO protestima bio i Saša Savić, vođa Noćnih vukova Srbije koji je, prema vlastitom priznanju, učestvovao u organizovanju barikada u Ukrajini. 

Upravo bi Savić, zajedno sa Aleksandrom Zaldostanovom, trebao biti na čelu kolone Noćnih vukova koji od 19. marta voze devetodnevnu turu nazvanu – „Ruski Balkan“. Tokom vožnje – Noćni vukovi posjetit će i Niš gdje bi se trebali susresti i sa ruskim humanitarcima angažovanim u „Rusko-srpskom humanitarnom centru“. U niškom Humanitarnom centru, prema zvaničnim informacijama, provode se protupožarne aktivnosti. Međutim, zvaničnici NATO-a ovaj centar smatraju špijunskim centrom ruske vojske. 

(zurnal.info)