Crven tepih, nano:FOTO: Svečano otvoren 19. Sarajevo Film Festival
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

FOTO: Svečano otvoren 19. Sarajevo Film Festival

Ove će godine sarajevski festival sedme umjetnosti publici ponuditi 214 ostvarenja u 11 festivalskih programa

FOTO: Svečano otvoren 19. Sarajevo Film Festival
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Pozdravnim govorima u Narodnom pozorištu te projekcijom filma "Epizoda u životu berača željeza", reditelja i scenariste Danisa Tanovića, večeras je dignuta zavjesa 19. izdanja najveće regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festivala.
 
Ove će godine sarajevski festival sedme umjetnosti publici ponuditi 214 ostvarenja u 11 festivalskih programa.
 
Na svečanosti u dvorani Narodnog pozorišta okupile su se brojne istaknute osobe iz javnog, političkog i kulturnog života BiH te mnogi filmski stvaraoci koje su prigodnim govorima pozdravili direktor SFF-a Mirsad Purivatra, reditelj i dobitnik počasnog Srca Sarajeva Bela Tarr, selektorica Takmičarskog programa Elma Tataragić, te petočlani žiri Takmičarskog programa predvođen predsjednikom Danisom Tanovićem.
 
Pozdravljajući prisutne, Bela Tarr je istaknuo da je u Sarajevo došao proslaviti film, naglasivši da svi filmski stvaraoci imaju dostojanstvo koje treba štititi.
 
- To je ekskluzivnost filmskih stvaraoca. Zajedno smo na istom brodu - kazao je on.
 
Elma Tataragić je najavila da će u okviru Takmičarskog programa u svim segmentima publika imati priliku pogledati 50 naslova, te da taj presjek donosi najbolja ostvarenja iz regije, otvarajući nove vizure, talente i pristupe filmu danas.
 
- Od devet filmova u okviru Takmičarskog programa igranog filma šest je debitantskih ostvarenja. Selekcija je raznovrsna i otvara pitanje - da li film predstavlja stvarnost ili je dio nje - istaknula je ona, dodavši da će ovaj program biti otvoren sutra filmom "Obrana i zaštita" reditelja Bobe Jelčića.
 
Predstavljajući ukratko film "Epizoda u životu berača željeza", Danis Tanović je ocijenio da je riječ o "nekom čudnom projektu koji je postao čudestan". Zahvalio je svim članovima ekipe filma koji su sada već kao familija.
 
- Nisam siguran da filmovi mijenjaju svijet, ali ovaj je promijenio Nazifov i Senadin, glavnih protagonista filma - kazao je on.
 
Svečanosti u Narodnom pozorištu prethodila je ceremonija na crvenom tepihu kojim su večeras prošli mnogi stvaraoci iz svijeta filma, te druge javne osobe iz kulturnog, političkog i društvenog života grada i BiH.
 
Najveću pažnju publike - građana Sarajeva i turista koji su u potpunosti ispunili trg izazvao je prolazak ekipe filma "Epizoda u životu berača željeza", predvođene glavnim akterima Nazifom i Senadom Alimanović, te Danisom Tanovićem. Ispraćeni su višeminutnim aplauzom.
 
Već sutra počinje cjelodnevni filmski program 19. SFF-a, obogaćen brojnim pratećim sadržajima i događajima, prvenstveno muzičkog karaktera.
 
(Fena)