Suđenje za zataškavanje ubistva Dženana Memića dobija nove obrise:Gdje su danas policajci koji su ukazivali na skrivanje dokaza?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Suđenje za zataškavanje ubistva Dženana Memića dobija nove obrise: Gdje su danas policajci koji su ukazivali na skrivanje dokaza?

Nekadašnji uposlenik Odsjeka za kriminalističku forenziku MUP-a, koji koristi pseudonim M16, kaže da je "jasno da je Dženan Memić ubijen", a zbog ovog slučaja se penzionisao ranije. Već odavno kruže priče da je, zbog svojih tvrdnji da se radi o ubistvu, još jedna uposlenica MUP-a sklonjena na drugu poziciju, ali za to nema zvanične potvrde. Zaštićeni svjedok M12 navodi da mu je zbog ovog slučaja "napakovano" hapšenje

Gdje su danas policajci koji su ukazivali na skrivanje dokaza?
Dženan Memić

 

Brojni svjedoci u sudskom procesu grupi optuženoj za organizirani kriminal i zataškavanje ubistva Dženana Memića, ukazuju na niz nelogičnih dešavanja koja iniciraju da je namjera bila zataškati istinu o uzroku smrti. Podsjetimo, na optuženičkoj klupi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te uposlenik Crystal hotela Muamer Ožegović.

Apsolutno je jasno da je Dženan Memić ubijen”, reći će nekadašnji uposlenik Odsjeka za kriminalističku forenziku MUP-a Kantona Sarajevo na jednom od ranijih ročišta optuženima za prikrivanje načina stradanja ovog mladića.

Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život usljed kojih je preminuo sedam dana kasnije. Ovaj bivši policajac svojevremeno je bio uključen u istragu u ovom slučaju, a pred sudom je svjedočio pod pseudonimom M16. On nije jedini uposlenik sarajevskog MUP-a koji je zatražio zaštitu u smislu da mu se ne objavljuje identitet. Upravo je veliki broj zaštićenih svjedoka, mahom policijskih službenika, ono što je karakteristično za ovaj predmet.Od ukupno 16 zaštićenih svjedoka desetak ih je iz MUP-a KS.

Žurnal je ranije pisao i to da većina ovih zaštićenih svjedoka nikada nije saslušana pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću, kojima se sudilo, pa su pravomoćno oslobođeni, za saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala Dženanovu smrt.

“Od do sada saslušanih šest zaštićenih svjedoka, koji su službenici MUP KS, samo jedan je saslušan pred Kantonalnim sudom, što dovoljno govori da KT KS nije vodilo adekvatnu istragu”, kaže za Žurnal advokat porodice Memić Ifet Feraget.

 

Ifet Feraget

Zanimljivo je da je svjedok M16 izjavio da se zbog saznanja do kojih je došao u slučaju “Memić” ranije penzionisao, iako je mogao raditi još nekoliko godina. Njegov kolega iz MUP-a, koji je svjedočio pod pseudonimom M2, tvrdi da mu je nakon davanja iskaza u Tužilaštvu BiH u vezi sa stradanjem Dženana Memića “napakovano” hapšenje zbog navodnog mita od 95 KM zbog čega je pola godine bio u pritvoru.  Ovaj svjedok je, inače, privođen u okviru akcije Dar.

Već odavno kruže priče o premještaju inspektora koji je, također, tvrdio da se radi o ubistvu, ali za to već nema i potvrde. Svi su “nešto čuli”, ali nisu sigurni.

 

Svjedok M16: Traženo da mijenja fotodokumentaciju

 

Zadatak svjedoka M16 bio je pregled vozila Renault Clio za koji mu je rečeno da je učestvovao u saobraćajnoj nesreći. On je nesporno utvrdio da to vozilo nije učestvovalo u saobraćajnoj nesreći i da nije imalo kontakt sa pješakom.

Sačinio je izvještaj i uz njega dostavio fotodokumentaciju. Pet dana nakon, pozvan je u ured tadašnjeg komesara Vahida Ćosića. Dočekala ga je fotodokumentacija o Renault Clio koju je on ranije predao uz poruku da se izbaci 10-ak fotografija, te da se izmijeni propratni tekst.

On je to odbio i obratio se tadašnjoj glavnoj kantonalnoj tužiteljici Dalidi Burzić. Od nje nikada nije dobio povratnu informaciju, a izrevoltiran je i razgovorom sa tužiocem Seadom Kreštalicom za kojeg kaže da je izbjegao unijeti u iskaz sve što je on govorio.

Ovaj svjedok naglašava da ovo nije jedini ovakav predmet, mogao bi govoriti o još najmanje dva slična. U sudnici nije pitan za te predmete, a da li su ga tužitelji, tokom istrage, ispitivali i u tom pravcu, za sada nije poznato.

 

Svjedok M2: Tužitelj Kreštalica tražio da ne spominje snimak razgovora sa Dupovcem

 

Tužitelja Kreštalicu u negativnom tonu spomenuo je i zaštićeni svjedok M2, također pripadnik MUP-a KS. On je po nalogu tadašnjeg šefa Hasana Dupovca  9. februara 2016. obišao lice mjesta u Velikoj aleji. Dvije godine nakon toga pozvan je u Tužilaštvo KS kako bi dao izjavu, a prije toga je imao poziv od Dupovca koji mu je rekao da je “sve čisto i da nije sporan njegov odlazak na mjesto događaja već nečiji drugi”. To je spomenuo i Kreštalici, te da njegov mobitel snima sve razgovore: “Kreštalica mi je rekao da ne smijem nikome pričati o snimku”.  

Prema svjedočenju M2 za njega svi problem nastaju nakon što je u vezi sa stradanjem Dženana Memića dao iskaz u Tužilaštvu BiH. On smatra da je to razlog zbog kojeg je kasnije hapšen i pritvoren na šest mjeseci: “Dvadeset godina sam bio policijski službenik, nikada nisam bio ni disciplinski, ni krivično gonjen, da bi se nakon davanja te izjave desilo to da da sam pritvoren zbog koruptivnog djela od 95 KM i u tom postupku mi je oduzet telefon”.

 

Svjedokinja M7 upozoravala kolege da im “saobraćajna nesreća neće proći”

 

Svjedokinja M7 je u vrijeme događaja bila uposlena u Sektoru za krvne i seksualne delikte MUP-a KS i ona je sačinila prvi izvještaj o počinjenim krivičnim djelima ubistvo, pokušaj ubistva i pomaganje, a u kojem su se spominjali Ljubo Seferović, njegova supruga Vasvija i otac Bekrija.

Povrede koje je Dženan Memić imao nisu nastale u saobraćajnoj nesreći”, naglasila je u sudnici ova svjedokinja.

M7 je govorila o pritisku koji je na nju vršen da se piše drugi izvještaj o počinjenoj saobraćajnoj nesreći, što je ona odbila: “Rekla sam im da to nisu ta krivična djela i da to nikada neće proći jer se to nikada nije ni desilo”.

 

M6 čuo kada je Dupovac tražio da se isječe dio snimka

 

Pripadnik MUP-a KS, svjedok M6, bio je prisutan prilikom izuzimanja snimaka videonadzora iz kuće Šerifa Konjevića u Velikoj Aleji. On je čuo kada je Dupovac tražio da se isiječe dio snimka. Prema njegovim riječima, Dupovac je napustio kuću sa CD-om u ruci, a na njegovo pitanje ima li šta interesantno rekao mu je da nema. Tokom unakrsnog ispitivanja, Dupovac je negirao navode ovog svjedoka.

 

M5 svjedočila o bačenoj plavoj koverti u kojoj su bili komadi stakla

 

Dugogodišnja uposlenica MUP-a KS koja je iskaz dala pod pseudonimom M5 ispričala da je jednom prilikom kada je Dupovac pregledao spis za koji ona misli da je onaj o predmetu Dženana Memića primijetila da je plava koverta koja je ranije bila u predmetu, završila u korpi za otpatke.

To je ocijenila neubičajenim. Na pitanje da li im treba ta koverta Dupovac joj je odgovorio da “ne treba i da su sve što je trebalo već dali”.

U plavoj koverti su bili komadi stakla koji su naknadno doneseni.

 

Svjedok M8: Spominjao se bivši Alisin momak

 

Uposlenik MUP-a KS svjedok M8 potvrdio je da mu je Barić prenio da mu je Zijad Mutap rekao „da bi se tu moglo o nečemu drugom raditi“ i spomenuo je Mirzu Ploskića (bivši momak Alise Mutap, op.a.).

Svjedok je to prenio tužiocu i predložio da uključe krim inspektore.

 

Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa, te policajci Dupovac i Barić

S obzirom da su dva od šest uposlenika MUP-a KS, koji su bili svjedoci u ovom predmetu, kazali da je Dženan Memić ubijen, za očekivati je istragu o tome. Prema informacijama do kojih je Žurnal došao, u tom pravcu se već neko vrijeme u Tužilaštvu BiH vode istražne radnje, ali zvaničnu potvrdu nismo dobili.

Još od momenta kada je Vrhovni sud FBiH svojom presudom od 27. jula 2021. godine pravomoćno oslobodio Seferoviće saobraćajne nesreće očekuju se i to da neko konačno odgovara za optužnicu koja je u nekoliko navrata padala prvo pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, a potom i Vrhovnim sudom FBiH.

Do danas nije.

(zurnal.info)