IZBORNI DAN U KANTONU 10:Glasanje bez dokumenata, izgubljeni listići i kandidatkinja HDZ-a na glasačkom mjestu

Istražujemo

IZBORNI DAN U KANTONU 10: Glasanje bez dokumenata, izgubljeni listići i kandidatkinja HDZ-a na glasačkom mjestu

Nekoliko karakterističnih detalja izbornog dana na području Kantona 10, HDZ BiH nije dozvoljavao iznenađenja

Glasanje bez dokumenata, izgubljeni listići i kandidatkinja HDZ-a na glasačkom mjestu

 

U naselju Prisoje kod Tomislavgrada evidentirano je nekoliko slučajeva da su članovi biračkih odbora dopustili glasanje bez dokumenata ili sa zdravstvenom knjižicom, saznaje Žurnal. Nakon intervencije pojedinih izbornih posmatrača ovaj način glasanja je zaustavljen. Na tom biračkom mjestu jedan od posmatraća bio je Ante Kutleša, inače šura načelnika Ivana Vukadina (HDZ BiH).

Službeno auto za dostavu hrane

U blizini Osnovne škole u Tomislavgradu uočen je službeni automobil Općine na čijem je čelu  načelnik HDZ-ov Ivan Vukadin, kako prevozi hranu za biračke odbore. Predsjednik Općinske Izborne komisije Kristijan Petrović u tome ne vidi ništa sporno i tvrdi da je dugogodišnja praksa da Općina obezbjeđuje hranu  biračkim odborima.

“Nije bilo nikakve odluke, ne treba nam odluka”, tvrdi Petrović.

Žurnal je kontaktirao bivšeg načelnika Tomislavgrada Zdravka Prku koji je rekao da bi za korištenje službenih automobila Općine i dostavu hrane biračkim odborima morao postojati neki dokument.


dostava hrane..

Izgubljen paket glasačkih listića

Na biračkom mjestu Vidoši kod Livna u jutarnjim satima  utvrđeno je kako nedostaje jedan paket glasačkih listića za Parlament FBiH.  Naknadno je „zagubljeni“ paket pronađen u susjednom biračkom mjestu Zagoričani.Paket je tokom dana Gradska izborna komisija vratila u biračko mjesto Vidoši. Inače, biračko mjesto Zagoričani u kojem se pojavio višak glasačkih listića za Parlament FBiH mjesto je u kojem su prijavljeni  ministar unutrašnjih poslova K10 Darinko Mihaljević, poznat po nelegalnom zapošljavanju u MUP i aferi stipendije,te Branko Ivković bivši predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH.

Kandidatkinja HDZ-a više puta na biračkom mjestu

Na biračkom mjestu Bila u Kantonu 10 kandidatkinja za Skupštinu K10 ispred HDZ-a Tihana Krželj nakon što je završila svoje glasanje, viđena je više puta kako ulazi na biračko mjesto. Uz to, članovi Biračkog odbora u Biloj su njena kćerka Ana i muž Ljubko Krželj koji je brat Borjane Krišto, potpredsjednice HDZ-a BiH. Kako saznaje Žurnal, upravo Tihana Krželj i Borjana Krišto danima su vršili pritisak na lokalno stanovništvo i članove biračkih odbora da glasaju za HDZ BiH.


Tihana Krželj na glasačkom mjestu (u sredini)


Načelnik prevozio birače na glasanje u službenom autu

Posmatračica iz Glamoča tvrdi da je vidjela načelnika Nebojšu Radivojšu  iz SNSD-a kako u službenom automobilu Opštine prevozi birače do biračkih mjesta za glasanje.

 

(zurnal.info)