Dok traju protesti zbog redukcija u Istočnom Sarajevu:Glasnogovornica Vodovoda prijeti da će građanima lomiti ruke
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Dok traju protesti zbog redukcija u Istočnom Sarajevu: Glasnogovornica Vodovoda prijeti da će građanima lomiti ruke

Dok građani Istočnog Sarajeva organizuju proteste zbog višemjesečne redukcije vode, glasnogovornica Vodovoda Istočno Sarajevo na facebooku prijeti da će građanima koji protestvuju lomiti ruke

Glasnogovornica Vodovoda prijeti da će građanima lomiti ruke
VIK Istočno Sarajevo

 

Znam koliko radimo, znam koliki trud je uložen i koliko radnih sati provedeno na terenu! I drugo, nemojte mi dirati u ono što mi hrani porodicu i vraća kredite. Nemojte, jer ću iskoristiti svaku priliku da vam slomijem tu ruku kojom zamahnete na Vodovod“, navela je na svom facebook profilu Dušica Kovačević glasnogovornica Vodovoda Istočno Sarajevo u podužem statusu o protestima koje organizuje grupa građana zbog višemjesečne redukcije vode.

 

 

Osim prijetnje, glasnogovornica Vodovoda i kanalizacije Istočno Sarajevo Dušica Kovačević navela je da su protesti politički.

I vi što idete da protestujete, nemojte mi priče da idete zbog redukcije (koje su ukinute) i da ste apolitični, nego budite svjesni da idete na politički skup polupismenih“, navela je Kovačević.

Istovremeno, iz Vodovoda i kanalizacija Istočno Sarajevo objavili su saopštenje u kojem navode da su  odlučili da " ukinemo redukcije vode jer smatramo da trenutno imamo dovoljne količine vode za uredno vodosnabdijevanje građana. Od danas sva naselja dvije opštine imaju uredno vodosnabdijevanje.“

Vodovod i kanalizacije Istočno Sarajevo pomoć u rješavanju problema sa redukcijama zatražili su od Grada Sarajeva.

KP “Vodovod i kanalizacija” A.D. Istočno Sarajevo je u prethodnom periodu realizovalo niz aktivnosti u obezbjeđenju dodatnih količina vode, kao alternativu smanjenom proticaju izvorišta Tilava, uzrokovano dugim sušnim periodom.  Između ostalog, u sistem vodosnabdijevanja uvedeno je izvorište Topličina, izdašnosti 7-10 l/s, kao i izvorište Kasipovac izdašnosti 8-12 l/s.  Uspostavljena je veza cjevovoda Grada Istočno Sarajevo sa Gradom Sarajevo čime su stvorene pretpostavke za povlačenje maksimalnih 20 l/s iz sistema vodosnabdijevanja Grada Sarajeva.  Trenutno izdašnost izvorišta Tilava iznosi 77 l/s a izvorišta Toplik 28 l/s. Sve prethodno nabrojano daje nam zbir  od 140 l/s, što predstavlja granicu prosječne potrošnje Opština Istočno Sarajevo i Istočna Ilidža“, naveli su u saopštenju iz VIK Istočno Sarajevo.

U međuvremenu se oglasio i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić iskazujući zahvalnost radnicima i rukovodstvu Vodovoda zbog ukidanja redukcija navodeći da je bio spreman da dođe na proteste,  ali da više ne vidi svrhu da prisustvuje tome s obzirom na ukidanje redukcija.

 Čini mi se da jedan broj ljudi namjerava da proteste iskoristi za političke svrhe i da sve opet ima političku pozadinu. Sada ne želim da prisustvujem zato što isti ti organizatori neće da kažu da je problem riješen, pa da dalje u jednoj mirnoj atmosferi razgovaramo. Oni opet insistiraju na nekoj vrsti iskazivanja imaginarnog nezadovoljstva”, naveo je Ćosić.

 Građani Istočnog Sarajeva na proteste izlaze, danas, petog oktobra  zbog višemjesečne redukcije vode. Redukcije vode u općinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža traju od jula ove godine a nadležni građane samo paušalno obavještavaju o tome koja su potencijalna rješenja i kada će se prestati sa svakodnevnim redukcijama, koje su znale trajati i do 8 sati dnevno. 

(zurnal.info)