BEZ OBZIRA NA ŠTETU OD 3,5 MILIONA:Glavna državna tužiteljica zabranila raspisivanje potjernice za Dodikom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

BEZ OBZIRA NA ŠTETU OD 3,5 MILIONA: Glavna državna tužiteljica zabranila raspisivanje potjernice za Dodikom

Siniša Dodik oštetio “Puteve RS” za tri i po miliona i pobjegao u Srbiju. Tužiteljice Gordana Tadić i Ozrenka Nešković nisu dale saglasnost na raspisivanje međunarodne potjernice

Glavna državna tužiteljica zabranila raspisivanje potjernice za Dodikom

 “Saglasna sam sa Ozrenkinim mišljenjem”, piše iznad potpisa vd. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.
    
A Ozrenka Nešković, koji sat ranije, napisala je da “nije saglasna” da se raspiše potjernica za Sinišom Dodikom, SNSD-vim kadrom i biznismenom koji je osumnjičen da je oštetio “Puteve Srpske” za oko 3,5 miliona maraka.
    
“Nisam saglasna ako ima državljanstvo Srbije. Pokušati putem međunarodne pravne pomoći”, napisala je 11. maja ove godine tužiteljica Nešković, a sa njenim mišljenjem istog dana se usaglasila i vršiteljica družnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić.
    
To znači da će bjegunac od bh. pravosuđa Siniša Dodik, inače bivši zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i vlasnik kompanije Elektrounion Istočno Sarajevo, moći nesmetano putovati u sve države svijeta.
    
ŽALBA NIOTKUDA

Prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala, Siniša Dodik je BiH napustio 27. oktobra prošle godine i od tada se više nije vraćao. Naredba za njegovo hapšenje izdata je 7. novembra 2016. godine i to zbog osnovanje sumnje da je počinio krivično djelo davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. U okviru istog predmeta, SIPA je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila Dragana Vukajlovića službenika Ureda za razmatranje žalbi, koji je primio 40 hiljada maraka mita od Siniše Dodika kako bi njegovoj firmi Elektrounion omogućio da nezakonto stekne 3,5 miliona maraka.
    
Uhapšeni Vukajlović je, naime, tokom istrage priznao da je primio 40 hiljada maraka mita, te da mu je novac obećao i predao upravo Siniša Dodik. U dokumentima istražnih organa navedeno je da se Dodikova firma Elektrounion uopće nije prijavila na tender JP “Putevi RS-a”, ali da je, uprkos tome, podnijela pritužbu Uredu za žalbe. Nakon toga na scenu je stupio Siniša Dodik koji je podmitio Dragana Vukajlovića, kako bi Ured za žalbe prihvatio njegovu pritužbu, te mu, na osnovu tadašnjih odredaba Zakona o javnim nabavkama, omogućio da kao “oštećenoj firmi” bude isplaćeno 10 posto vrijednosti ugovorenog posla – odnosno 3,5 miliona maraka.
    
Osim u ovoj aferi, ime Siniše Dodika vezuje se i za izborne prevare.  Odmah nakon lokalnih izbora 2016. godine Dodik je uhapšen zajedno sa još jednim kadrom SNSD-a Radenkom Mirkovićem. Tužilaštvo BiH sumnjičilo ih je za izbornu krađu na području općine Istočna Ilidža. Međutim, nakon saslušanja, obojica su pušteni na slobodu. Siniša Dodik nakon toga bježi u Srbiju, jer je dobio informacije da Tužilaštvo BiH potiv njega vodi ozbiljniju istragu, a koja se odnosi na nezakonitosti u vezi sa “Putevima Srspke”. U Srbiju je prešao 27. oktobra 2016. godine,  u 10 sati i 27 minuta. Petnaest dana kasnije, SIPA je uhapsila njegove saradnike – Dragana Vukajlovića I Duška Lazarevića. Obojica su priznali krivično djelo, ali prvoosumnjičeni Dodik ostao je nedostupan bh pravosudnim organima. I to zahvaljujući isključivo državnim tužiteljicama – Ozrenki Nešković i Gordani Tadić.

(zurnal.info)