Nova Vlada Kantona Sarajevo:Goran Kovačević ministar obrazovanja a Želimir Panić preuzima resor stambene politike

Istražujemo

Goran Kovačević ministar obrazovanja a Želimir Panić preuzima resor stambene politike

Goran Kovačević ministar obrazovanja a Želimir Panić preuzima resor stambene politike

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH još uvijek intenzivno pregovara s ljudima koje vidi u novoj Vladi Kantona Sarajevo, nakon što su 21. septembra izglasali nepovjerenje bivšoj Vladi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Mada imena ljudi s kojima se pregovara još uvijek čuvaju od javosti, ali kako Žurnal saznaje iz pouzdanih izvora, sasvim je izvjesno ime kandidata za novog ministra obrazovanja.

ZAŠTO SDA BIRA "NESTRANAČKE" KADROVE?

Riječ je o 30-togodišnjem Goranu Kovačeviću, višem asistentu na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Kovačević je široj javnosti potpuno nepoznat, navodno nije stranački opredijeljen, a za vrlo odgovoran resor u budućoj Vladi KS, SDA ga navodno želi samo zbog njegovog dosadašnjeg naučnog angažmana.

Zanimljivo je da je zadatak za razgovor s ovim kandidatom, generalni sekretar SDA Amir Zukić povjerio zastupniku Narodne stranke Radom za boljitak, Damiru Čardžiću.

Podsjetimo, Čardžić je bio jedini suzdržani zastupnik kada je Skupština izglasavala nepovjerenje bivšoj Vladi.

Goran Kovačević je navodno već pristao na ponuđenu funkciju, uz uvjet da stručnost ubuduće bude glavni kriterij u radu, a ne politika. Pa, vidjet ćemo koliko će u tome eventualno biti uspješniji od svojih prethodnika. Naravno, uz uvjet da Skupština u konačnici i potvrdi novu Vladu koju SDA namjerava formirati.

Za sada je navodno dogovoreno i da će u Vladi Kantona Sarajevo, resor stambene politike preuzeti Želimir Panić, angažiran trenutno u komisijama za reviziju u federalnom Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Panić je inače bivši pripadnik specijalne policije MUP-a KS, a i aktuelni je predsjednik Udruženja veterana policije "Bosna".

(zurnal.info)