Uz podršku Dodika i Čovića:Gordana Tadić ostaje na mjestu glavne državne tužiteljice?

Istražujemo

Uz podršku Dodika i Čovića: Gordana Tadić ostaje na mjestu glavne državne tužiteljice?

Munib Halilović bez podrške u VSTV-u, dok Diana Kajmaković ima minimalne šanse da bude izabrana. Gordana Tadić uživa podršku SNSD-a i HDZ-a. Tadićeva zaposlila kćerku članice VSTV-a Žejle Radević. Jadranka Lokmić se izuzela od glasanja, dok je Ružica Jukić već izvijestila saradnike da će glasati za Gordanu Tadić

Gordana Tadić ostaje na mjestu glavne državne tužiteljice?

Formalno su tri kandidata. Suštinski su dvije kandidatkinje. Formalno, o imenovanju odlučuje 13 članova VSTV-a. Suštinski, odlučuju njih dvojica. 

Tako, dakle, Munib Halilović nema nikakve šanse da postane glavni državni tužitelj. Ne zato što je Bošnjak, već zato što nema političku podršku. 

Diana Kajmaković ima dva boda više od Halilovića i jednu partiju više iza leđa. Suprug joj je finansijer SBB-a, bila je ličnost godine Dnevnog avaza, a baš takve voli potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić Misirača koja se ponovo  izuzela od glasanja prilikom izbora čelnika pravosudnih institucija BiH.

Ipak, sve ambicije i političke konekcije Diane Kajmaković neće joj biti dovoljne da sa mjesta glavne državne tužiteljice svrgne Gordanu Tadić. Za svoje dvije godine v.d. mandata Tadićeva je obezbijedila apsolutnu podršku dvojca koji odlučuje – Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Uništila je slučaj „referendum“, upropastila je slučaj „Pavlović banka“ i Dodikova vila. „Bobar banku“ vodi u pravosudnu propast. Nikola Špirić joj nije kriv. Carinik Zdravko Cvjetinović, također. U nepovrat je otišao spis „Siniša Dodik i Putevi RS“, propale su istrage protiv Slobodana Stankovića i njegove građevinske mafije. Dovoljno razloga da svi Dodikovi ljudi, okupljeni oko predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije podignu ruku za Gordanu Tadić. 

Za hrvatske glasove Tadićeva ne mora da brine. Prvi rođak joj je Mijo Krešić, visokopozionirani kadar HDZ-a BiH. Spasila je od optužnice za ratne zločine HDZ-ovog federalnog ministra pravde Mato Jozića, koji je, zauzvrat, u Ministarstvu zaposlio njenu snahu. 

Gordana Tadić može računati na siguran glas članice VSTV-a Željke Radović čiju je kćerku Marinu zaposlila u Tužilaštvu BiH. Ružica Jukić će „biti uz nju i kada je svi napuste“. Usput, tokom dvogodišnjeg vd mandata zataškala je predmet diplome u okviru kojeg su trebali biti istraživani finansijeri Dragana Čovića iz Širokog Brijega. Spriječila je istragu protiv HDZ-ovih kadrova koji su povezani sa krađom identiteta bh državljanima prilikom registracije birača. 

Njeni izvještaji o radu najbolja su preporuka Čovićevim i Dodikovim članovima VSTV-a da sutra glasaju za Gordanu Tadić.

(zurnal.info)