Poslovanje SDP-a i HDZ-a u Elektroprenosu BiH:Grabovica je rekao da u projekat uključimo firmu B4B!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Poslovanje SDP-a i HDZ-a u Elektroprenosu BiH: Grabovica je rekao da u projekat uključimo firmu B4B!

Direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić i bivši direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica namjestili firmi B4B posao vrijedan 7 miliona maraka. Nermin Nikšić u spornom periodu bio predsjednik Skupštine dioničara Elektroprenosa BiH. Direktor Žarić dugogodišnji partner predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a Grabovica ima zajedničku firmu sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem

Grabovica je rekao da u projekat uključimo firmu B4B!

„Dragi Vojo, imam potrebu da te informišem o aktivnostima na pripremi projekta za Elektroprenos BiH. Prošle sam nedjelje imao poziv od direktora Elektroprivrede BiH Grabovice. Zamoljen sam da uključim B4B u ovaj projekat i da se o tome dogovorim sa Matom Ćatićem“, piše u mailu kojeg je 15. maja 2014. godine Nebojša Ninić iz firme „Lanaco“ poslao Vojislavu Geniću direktoru  SAP-a  Zapadni Balkan.

U trenutku kada je pisan ovaj mail, Elektroprenos BiH još nije bio ni pokrenuo postupak  javne nabavke softvera za čiju implementaciju bio zainteresiran Lanaco. Tek će kasnije, 27. januara 2015. godine, odlukom HDZ-ovog direktora Elektroprenosa BiH Matana Žarića, na portalu javnih nabavki biti objavljeno obavještenje o implementaciji i nabavci ERP sistema. Isti, dakle, onaj projekat za koji je bio zainteresiran Lanaco Banja Luka, a čijem je direktoru Nebojši Niniću tadašnji direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica „predložio“ da u realizaciju projekta, za koji se još formalno nije ni znalo, uključi firmu B4B. Firmu s kojom je već do tada sam Grabovica potpisao ugovore vrijedne najmanje deset miliona maraka. 

„Saznao sam iz Elektroprenosa da su spremni, ako bude svađe oko SAP-a, implementirati Oracle. U ponedjeljak sam zakazao sastanak sa sa generalnim direktorom Elektroprenosa BiH (Matanom Žarićem), pa ću o ovome lično s njim prodiskutovati“, žali se u istom mailu Nebojša Ninić.

Sedam mjeseci nakon sastanka, Matan Žarić raspisuje tender. 

„Procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a je 6,2 milion maraka“, piše u obavještenju objavljenom u Službenom glasniku BiH broj 08/15 od 2.2. 2015. godine. 


Na tender se prijavljuju dva konzorcija. Prvi – koji čine „Core“ d.o.o. Sarajevo, Fadata d.o.o. Beograd, te firme Infostudio i Teneo. Oni nude sistem Oracle. Drugi konzorcij čine firme Lanaco i, koje li slučanosti,„B4B“. One iste za koju se „založio“ Elvedin Grbovica, danas poslovni partner Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a i tadašnjeg federalnog premijera koji je, po funkciji, bio predsjednik Skupštine dioničara Elektroprenosa BiH.  Sedmočlana Komisija koju je formirao direktor Žarić donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

„Jedna ponuda je prihvatljiva i to od ponuđača – Konzorcij Lanaco d.o.o. Banja Luka i B4B d.o.o. Zagreb“, glasila je odluka Komisije. 

Ponuđena cijena ovog Konzorcija iznosila je 7,2 miliona maraka sa PDV-om. Stoga direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić, 1. juna 2015. godine donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Bilo je, dakle, onako kako je godinu ranije i dogovoreno. Lanaco je za partnera izabrao firmu B4B i dobio posao. U tom trenutku, Elektroprenosom BiH formalno su, u svojstvu članova Skupšine dioničara upravljali Nermin Nikšić i Željka Cvijanović. Generalni direktor bio je Matan Žarić koji je godinama jedan od najbližih saradnika Dragana Čovića s kojim je čak bio i optuživan u slučaju „HT Eronet“. 

(zurnal.info)