STANIVUKOVIĆ KRIJE TAČAN BROJ:Građani ne znaju koliko službenika GU Banjaluka plaćaju

Istražujemo

STANIVUKOVIĆ KRIJE TAČAN BROJ: Građani ne znaju koliko službenika GU Banjaluka plaćaju

Dok gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ćuti i ignoriše dopise Žurnala, u javnosti se sve češće spominje podatak da hodnicima gradske administracije luta veliki broj službenika, zaposlenih mahom bez konkursa i mimo svih zakona. Na nezakonita zapošljavanja ukazuju i odbornici.  

Građani ne znaju koliko službenika GU Banjaluka plaćaju
Draško Stanivuković (foto: Facebook)

Ni 15 dana određenih Zakonom o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske nisu bili dovoljni da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prebroji zaposlene u Gradskoj upravi i odgovori Žurnalu na konkretna pitanja. Dok on ćuti i ignoriše naše dopise, u javnosti se sve češće spominje podatak da hodnicima gradske administracije luta veliki broj službenika, zaposlenih mahom bez konkursa i mimo svih zakona.

Osim što građanima koji finansiraju rad uprave nije poznata ova informacija, uskraćeni su i za onu o mjesečnom i godišnjem budžetskom izdvajanju za višak zaposlenih. uglavnom sa članskom kartom opozicione Partije demokratskog progresa.

Nakon što je Tim za komunikaciju Žurnal obavijestio da je naš dopis proslijeđen nadležnima na postupanje, svaka dalja konverzacija je prekinuta. Isti Tim nije reagovao ni na urgenciju kojom smo ih podsjetili na zakonske rokove za odgovor.

Inače, kada je 2020. godine došao na čelo Banjaluke, Stanivuković je na društvenim mrežama objavio da je zatekao 788 zaposlenih, kao i da je 200 njih višak. Sada, dvije i po godine kasnije, odbornici u Skupštini grada ističu da je broj povećan za još 200 novih radnika.

Nemanja Kondić, koji je u odborničku klupu sjeo umjesto gradonačelnikovog prvog saradnika Ivana Begića, a potom prešao u Narodni front Jelene Trivić, polovinom prošlog mjeseca zatražio je informaciju o broju onih koji su na platnom spisku Grada. Žurnalu je tada potvrdio da odgovore nije dobio.

“U javnosti se već duže vrijeme spekuliše da u Gradskoj upravi danas radi oko 1.000 zaposlenih, dok je po Stanivukovićevom preuzimanju gradonačelničke pozicije taj broj bio oko 800. Postavlja se pitanje kakvo povećanje obima poslova je uzrokovalo toliko drastično povećanje zaposlenih (rast zaposlenih od oko 25%). Da bismo otklonili špekulacije ili ih potvrdili kao činjenice, kao odbornik u Skupštini Grada Banjaluka, postavio sam odborničko pitanje gradonačelniku u kojem sam tražio da mi dostavi podatak o ukupnom broju zaposlenih u Gradskoj upravi i to podijeljenih na kategorije: zaposleni  na neodređeno vrijeme, zaposleni na određeno vrijeme, angažovani po ugovoru o djelu. Кao što sam i očekivao, nakon poslovničkog roka od 15 dana, odgovor nisam dobio. Napominjem i da sajt Grada odavno nije ažuriran po pitanju zaposlenih i njihovih stručnih kvalifikacija”, naveo je Kondić.

VETERINARSKA TEHNIČARKA OD INSPEKCIJE DO KABINETA

O načinu zapošljavanja u Gradskoj Žurnal je ranije obimno pisao.

Bez ikakve zakonske procedure, na mjesto stručnog saradnika za administrativno-tehničke poslove zaposlena je Biljana Aničić, veterinarska tehničarka i gradonačelnikova stranačka koleginica, otkrili smo 11. oktobra 2021.

“Aničićeva je zavedena na šihtericu Odjeljenja za inspekcijske poslove, ali se na radnom mjestu nije pojavila od dana zaposlenja, 1. jula 2021. godine. Žurnal je od Gradske uprave zatražio više informacija, a odgovori su otkrili – nepotizam. Udruženim snagama službenika iz Kancelarije za građane, pošto gradonačelnikova pres služba ne želi da komunicira sa Žurnalom, i naše redakcije našli smo je - u kabinetu gradonačelnika.”

Nezakonito zaposlena u inspekciju, pa završila u Stanivukovićevom kabinetuZAPOSLIMO AKTIVISTE PDP-aNezakonito zaposlena u inspekciju, pa završila u Stanivukovićevom kabinetu

Snježana Maleš, tadašnja šefica Kancelarije, a trenutno raspoređena u Komunalnu policiju, na naš upit da li Aničićeva radi u Gradskoj upravi i na kojoj poziciji, kao i kada je proveden konkurs za prijem radnika i po kojem je osnovu upravo PDP-ova aktivistkinja osvojila stolicu, odgovorila je šturo:

„Obavještavamo vas da je imenovana zaposlena u Gradskoj upravi te je uvidom u elektronsku evidenciju prisustva zaposlenih radnika utvrđeno redovno dnevno prisustvo radnika Aničić Biljane. Imenovana je radni odnos zasnovala na određeno vrijeme u skladu sa zakonskim odredbama kojim je regulisana predmetna materija.“

Kako smo insistirali na konkretnim informacijama, tako je iz Kancelarije 27. septembra stiglo priznanje:

„Imenovana je rješenjem, shodno zakonskoj odredbi, bila raspoređena na radno stručni saradnik za za administrativno-tehničke poslove u Odjeljenju za inspekcijske poslove te je trenutno raspoređena na radno mjesto u kabinetu gradonačelnika. Kako smo vas i ranije obavijestili utvrđeno je njeno redovno prisustvo u Gradskoj upravi.“

Zanimljivo, bez odgovora su ostala pitanja kada i gdje je bio oglašen konkurs; ako nije bilo konkursa, koji je to obim posla povećan; ako je trenutno smanjen obim posla, zašto je Aničićeva i dalje zaposlena u Gradskoj upravi i kako to da je završila baš u kabinetu gradonačelnika?

TOMO GRABOVICA MEĐU NESTALIMA

Zaposlenima u Odjeljenju za saobraćaj i puteve u GU rečeno je da se na poslu neko vrijeme neće pojavljivati, takođe PDP-ov, svježe postavljen načelnik Tomislav Grabovica.

Slavku Davidoviću, dotadašnjem potpisniku u ovom Odjeljenju i šefu Odsjeka za saobraćaj, telefonom je javljeno da je smijenjen, a 14. oktobra Jelena Kos, šefica Odsjeka za puteve, upoznala je Grabovicu sa novim kolegama. Grabovica je, otkrio je Žurnal, uzeo određenu dokumentaciju i odnio je.

Zašto Gradska uprava štiti Jelenu Kos?TIM ZA SAKRIVANJE KRIMINALAZašto Gradska uprava štiti Jelenu Kos?

Bez ikakvog rješenja o zaposlenju i imenovanju, zaposjeo je načelničku kancelariju i bavio se poslovima za koje ga je tek usmeno ovlastio PDP-ov gradonačelnik i stranački kolega Draško Stanivuković. Radnici su, kako nam je rečeno, razmišljali i da pozovu MUP RS, jer neovlaštena osoba ima pristup povjerljivim dokumentima.

Neovlašteni načelnik odnio dokumentaciju iz Gradske uprave Banja LukaGDJE JE NESTAO TOMONeovlašteni načelnik odnio dokumentaciju iz Gradske uprave Banja Luka

Nakon što je Žurnal poslao pitanja u vezi sa Grabovicom, akcija uhljebljenja je obustavljena, a njegovo ime i prezime, kao i dokumentacija, od tada se ne spominju.

Inače, 9. marta 2020. godine Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju jedan od akcionara uništenih „Željeznica RS“ protiv Tomislava Grabovice podnio je krivičnu prijavu zbog zloupotrebe ovlaštenja u privredi. S Grabovicom su pobrojani i vršilac dužnosti direktora „ŽRS“ Slavko Gligorić, vještak ekonomske struke Ranko Radeta, vještak saobraćajne struke Aleksandar Jeftić, vještak mašinske struke Slaviša Stojnić i direktor Centra za vještačenje i procjenjvanje „Zenit“ Dragan Salić.

Grabovica je bio i odbornik u gradskoj Skupštini, ali i direktor hotela „Čajavec“ do privatizacije. PDP ga je 2004. godine, takođe su pisali mediji, postavio za predsjednika Nadzornog odbora „ŽRS“, a SNSD ga nije dirao „zbog kontinuiteta“. Ostavku je podnio 2010, da bi bio imenovan za direktora Sektora za informatiku, razvoj i investicije voznih sredstava „ŽRS“.

NEZAKONITO ZAPOSLENA DA SE BORI PROTIV KORUPCIJE

Stanivuković je tokom političkog angažmana često govorio o šansama za mlade. Na čelo Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije i prijavama drugih nepravilnosti prošle godine postavio je Vedranu Prole, drugaricu iz studentskih dana, prethodno zaposlenu u Gradskoj upravi mimo svih zakona i procedura.

Prethodno je, bez provedene procedure, smjestio u kabinet.

Na radnom mjestu, potvrdili su iz GU za Žurnal, bila je već 24. januara prošle godine, „na određeno vrijeme“. Naravno, ni u ovom slučaju „nije bio potreban konkurs“.

„Članom 61. Zakona o službenicima i namještencima u jedinicama lokalne samouprave propisano je da se izuzetno od člana 60. stav 1. ovog Zakona radni odnos može zasnovati i za vrijeme čije trajanje je unaprijed određeno i to radi zamjene odsutnog službenika do njegovog povratka, zbog privremeno povećanog obima posla najduže do šest mjeseci u toku jedne kalendarske godine, radi obuke pripravnika dok traje pripravnički staž, za rad na projektu čije je trajanje unaprijed određeno do završetka projekta, a najduže do 60 mjeseci i sa nezaposlenim kome do ispunjenja jednog od uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju nedostaje do pet godina, najduže do ispunjenja uslova u skladu sa propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju“.

Prijateljica preko veze smještena u kabinet, pa na čelo antikorupcijskog timaSTANIVUKOVIĆEVA KADROVSKA POLITIKAPrijateljica preko veze smještena u kabinet, pa na čelo antikorupcijskog tima

Šta je Prole od svega pobrojanog, gradonačelnik nije rekao. Takođe, i posebno ispunjeni uslovi za zaposlenje poznati su samo Stanivukoviću.

Umjesto kleveta, odgovorite na naša pitanja o zloupotrebama javnog novca!STANIVUKOVIĆ VRIJEĐA NOVINARE ŽURNALAUmjesto kleveta, odgovorite na naša pitanja o zloupotrebama javnog novca!

Na isti način u Odsjeku za pravna pitanja i propise Gradske uprave zaposlena je i članica Komisije Nikolina Lukač. I Vedrana i Nikolina, na taj način dovedene na posao, za korupciju će, kako su tvrdili u GU, bez naknade biti „udarne pesnice“.

I aktuelni narodni poslanik i Stanivukovićeva desna ruka Nebojša Drinić bio je na spisku službenika u odjeljenjima. Naravno, administracija je smatrala da konkursi nisu potrebni.  

(zurnal.info)