Da li će izbori u RS biti poništeni:Građani negoduju, Savez za pobjedu se nije ni sastao
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Da li će izbori u RS biti poništeni: Građani negoduju, Savez za pobjedu se nije ni sastao

Dok Inicijativa građana RS u dijaspori traži poništavanje izborih rezultata u RS, jer smatra da su glasački listići uništeni ili pokradeni, a građani u RS sve više negoduju, Savez za pobjedu još se nije ni sastao.

Građani negoduju, Savez za pobjedu se nije ni sastao

Opozicija u Republici Srpskoj još ne reaguje na drastične povrede izbornog procesa, koje se komotno mogu nazvati bezobzirnom izbornom krađom. Dva dana nakon izbora, uz mnogobrojne dokaze o teškim povredama procesa, opozicione stranke nemaju ni usaglašen stav.

Osim zahtjeva upućenog Centralnoj izbornoj komisiji BiH da glasovi ponovo budu prebrojani, opozicioni lideri nemaju čvršću volju za borbu protiv očiglednog ruganja građanima RS. Kako navode, ako CIK BiH iole želi da zadrži dignitet, onda će uvažiti ovaj zahtjev, a pogotovo novo prebrojavanje za izbor predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Dok Inicijativa građana RS u dijaspori traži poništavanje izborih rezultata u RS, jer smatra da su glasački listići uništeni ili pokradeni, a građani u RS sve više negoduju, Savez za pobjedu još se nije ni sastao.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kandidat PDP-a za parlament BiH Adam Šukalo, koji je, kako se ispostavilo, jedini vodio opozicionu borbu, sinoć je pozvao na mirne proteste koji će trajati dok izbori ne budu poništeni i fer organizovani.

„Ne priznajemo rezultate izbora koji su na potpuno protivzakonit način pripremani i održani. Nema ulaska u parlament dok se ne organizuju fer i pošteni izbori“, istakao je.

SNAGA NARODA

U toj ideji zasad je ostao sam jer, prema saznanjima Žurnala, u opozicionim strankama „ne vjeruju da narod ima tu energiju“. Međutim, čini se da problem nije u narodu, već upravo u opozicionim liderima koji ni u kampanji energiju nisu imali.

Šukalo danas za Žurnal kaže da neće odustati od zahtjeva te ponovio da je od momenta raspisivanja izbora u BiH bilo jasno da će se stranke na vlasti služiti svim i svačim da rezultat prevagne u njihovu korist.

„Od momenta kada je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH utvrđeno da je nestao papir za štampanje listića do samog dijeljenja već popunjenih listića građanima, sve je bilo neregularno. Istraga oko kaliranja papira bila je na SIPA-i, a onda je sve prebasčeno na Tužilaštvo BiH. Tužilaštva u ovoj državi, kao što je poznato, ne rade ništa. 'Bugarski voz' je i te kako 'radio'. Imamo saznanja da su, na primjer, u fabrici obuće 'Bema' radnicima podijeljeni već popunjeni listići. Nadam se da opozicija ovo neće pustiti, a trebalo je da reaguje još u izbornoj noći“, ističe.

Iz Partije demokratskog progresa danas navode samo da neće biti formiranja parlamenta, dok situacija ne bude jasnija.

„Učinićemo sve da dobijemo prave rezultate glasanja. Toliki nesrazmjer zaista nije moguć. Na primjer, Čelinac i Mrkonjić Grad potpuno drugačije reaguju od Banjaluke, to je nevjerovatno. Nećemo formirati nikakve institucije dok se pitanje izbora ne riješi. Tražićemo novo brojanje za sve nivoe, za dvije ključne pozicije pogotovo“, kazao je za Žurnal Branislav Borenović, lider PDP-a.

Dragan Čavić, lider NDP-a, ima svoje mišljenje, ali ne želi da ga iznosi bez usaglašavanja sa koalicionim partnerima. Na pitanje Žurnala kada imaju namjeru da se usaglašavaju, kratko je odgovorio: „Za dan-dva, a možda i danas. Vidjećemo“.

Pavić odgovorio Dodiku

Dok se opozicija u RS pokušava konsolidovati, u DNS-u, koji koalira sa vladajućim SNSD-om i Socijalističkom partijom, ponavljaju da dogovor mora da bude ispoštovan te da im pripada premijersko mjesto. To je ujedno bio i odgovor Miloradu Dodiku koji je pred izbore ponovio da će premijera ipak dati SNSD.

„DNS nema razloga da mijenja ono što je obećao narodu da će nakon izbora imati premijera. Ostvarili smo odličan izborni rezultat i imamo obavezu da ispunimo ono što je obećano u kampanji“, podvukao je Marko Pavić, lider DNS, i rekao da će o tome ponovo razgovarati sa starim koalicionim partnerima.

 (zurnal.info)