Protesti u Sarajevu:Građani (opet) traže pravdu za Dženana, Davida i svu ubijenu djecu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Protesti u Sarajevu: Građani (opet) traže pravdu za Dženana, Davida i svu ubijenu djecu

Po 18. put porodica Dženana Memića je organizirala proteste na kojima je, kao i svaki put do sada, tražila da se rasvijetli slučaj ubistva njihovog sina i brata.

Građani (opet) traže pravdu za Dženana, Davida i svu ubijenu djecu
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Održan je još jedan protest grupe „Pravda za Dženana“, na kojem se tražila istina o ubistvu mladića Dženana Memića. Dženanov otac Muriz Memić izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke Vrhovnog suda Federacije BiH:

„Ponovo počinje suđenje. Zašto? Zbog saobraćajne nesreće koje nema. Doktor Mirsad Kulović je rekao da nije bilo saobraćajne nesreće!“

Pred nekoliko stotina građana iz cijele Bosne i Hercegovine sestra preminulog Dženana Arijana Memić je emotivnim govorom zahvalila svima koji su došli.

„Vi koji ste tu ste dokaz da nisu svima srca kamena, da ima nade da će pravda stići, da će razum nadvladati i da će duša moga brata konačno naći smiraj. Moj brat je zaslužio sve, samo nije zaslužio ovakav kraj i ovoliku nepravdu poslije kraja. Ne želim da ikada ijedna sestra ovako stane i moli za pravdu i vapi za smirajem duše bratove“, poručila je Arijana.


Ona je još jednom pozvala pravosudne organe da rasvijetle slučaj ubistva Dženana Memića. Njen, kao i govore drugih, prekidali su okupljeni građani uzvikujući parole „pravda za Dženana“, „pravda za Davida“, „pravda za svu našu djecu“, „ubice“...

Prisutnima se obratio i Amir Agić, inače otac Selme Agić koja je zajedno s Editom Malkoč poginula kada ih je automobilom udario Sanjin Sefić. Agić se zahvalio svima koji su došli, te je dao podršku porodicama Memić i Dragičević.

Na protest je došla i majka ubijenog Davida Dragičevića Suzana Radanović, koja je podsjetila okupljene na represiju koju provodi MUP Republike Srpske u Banjoj Luci nad članovima grupe „Pravda za Davida“: „Ovo je jedna država u kojoj vladaju kriminal i korupcija. U Banjoj Luci ne smijem javno izgovoriti ime svog djeteta. Ne smijete pjevati zajedno. Ne smijete se okupljati u centru grada... Ovo je zajednička borba čitave države!“

Advokat Ifet Feraget je ukazao na sve nelogičnosti istrage u slučaju „Memić“: „Prvi policajac je rekao da je Dženan ležao na desnom boku, doktorica da je ležao na lijevom, jedan policajac je rekao da je ležao na leđima, a drugi da je Dženan bio potrbuške.“

Muriz Memić pokazao je kombi obojen u četiri različite boje: „Ove četiri boje su četiri svjedoka Dalide Burzić. Jedan je rekao da je bordo, drugi je rekao da je sivi, treći je rekao da je plavi, četvrti da je zeleni... I da vidimo ljudsko tijelo koje će napraviti ova oštećenja?“

Protesti su trajali oko sat i po, a za vrijeme trajanja protesta nekoliko stotina građana je potpisalo krivičnu prijavu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koju je organizovao ACCOUNT.


Neposredan povod za ove, 18. proteste u nizu bila je odluka Vrhovnog suda Federacije BiH da prihvati žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koji su optuženi za „izazivanje saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja“. Stoga će u utorak, 2. jula početi novo suđenje u ovom slučaju.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži tokom šetnje s djevojkom Alisom Mutap. Preminuo je sedam dana kasnije.

Ubrzo nakon toga počelo je suđenje u ovom slučaju, a pratile su ga brojne kontroverze. Porodica Dženana Memića je sve vrijeme ukazivala na to da je riječ o ubistvu, a ne o saobraćajnoj nesreći. 

Suđenje je trajalo do 16. jula 2018. godine, kada je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića optužbi. Poslije toga se, kako je već navedeno, na ovu prvostepenu odluku žalilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a Vrhovni sud Federacije BiH je prihvatio žalbu i naložilo novo saobraćajno vještačenje.

(zurnal.info)