Paranoja u redovima SNSD – a:Gradonačelnik Gavranović zaposlio 5 savjetnika

Istražujemo

Gradonačelnik Gavranović zaposlio 5 savjetnika

Gradonačelnik Gavranović zaposlio 5 savjetnika

Novi gradonačelnik Banje Luke pošteno nije ni stupio na funkciju a već je napravio nekoliko poteza koji jasno ukazuju da će se malo toga promijeniti kada je način vođenja grada u pitanju.

SAVJET FOTELJE VRIJEDAN

Još polovinom novembra, gotovo mjesec dana prije konstitutivne sjednice gradske skupštine na kojoj su zakletve položili novi odbornici (7.12), Slobodan Gavranović pogurao je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta Administrativne službe grada Banjaluka. U principu, Odluka sama po sebi nije previše sporna, niti apokaliptična, jer je u posljednjih nekoliko godina donešeno niz odluka o izmjenama i dopunama dotičnog pravilnika.

Zanimljivo je ono što piše u najnovijoj odluci, (objavljenoj u Službenom glasniku grada broj 26 iz novembra tekuće godine), koji govori o proširenju kabineta gradonačelnika za najmanje pet, više nego udobnih, fotelja. Slobodan Gavranović, za razliku od svog prethodnika i stranačkog kolege Dragoljuba Davidovića, u kabinetu će da ima pet savjetnika. Gradonačelnika će da savjetuju iz oblasti urbanizma – građenja - komunalnih poslova, finansija, privrede, društvenih djelatnosti i prava.

Doduše, Davidović nije imao potrebe za sličnim savjetnicima, jer je svoje ljude (članove SNSD-a) imao na čelu nadležnih Odjeljenja.

Gavranović zbog znatno lošijeg izbornog rezultata SNSD-a u Banjaluci, u odnosu na prethodne lokalne izbore, neće moći da računa sa jednakim brojem načelničkih mjesta za svoju stranku, pa je napravio paralelnu strukturu izmišljajući savjetnička mjesta za oblasti u kojima je izgubio načelnike Odjeljenja. Savjetnici još zvanično nisu poznati, ali se pretpostavlja da će gradonačelnika savjetovati neki od sada već bivših SNSD-ovih načelnika Odjeljenja.

Čitava priča, pojašnjavaju izvori Žurnala, vodi ka tome da se u Administrativnoj službi grada Banjaluka pravi izuzetno snažna i predominantna funkcija gradonačelnika, koji će, iako je u odnosu na mandat svog prethodnika izgubio dio moći i kontrole, paralelnim institucijama iz svog kabineta imati prste u „izgubljenim“ Odjeljenjima.

PARANOJA U KOALICIJI

Izmišljanjem funkcija savjetnika, koji će (prema svemu sudeći) imati veći uticaj od načelnika Odjeljenja, Gavranović vraća dobar dio izgubljene moći.

Zoran Talić, odbornik PDP-a u skupštini grada za Žurnal kaže:

Onaj ko postavlja te savjetnike pokazuje da ne vjeruje svojim koalicionim partnerima čim postavlja savjetnike za nešto gdje već postoje načelnici Odjeljenja. Očigledno je da su određeni ljudi iz partije ostali bez funkcija pa ih se sad na određen način ovako uhljebljava. Ovakav nastup povećava troškove grada, a ubijeđen sam da to u ovom trenutku nije neophodno.

Jačanje moći i uticaja gradonačelnika svakako će biti potpomognuto i mnogostruko većim budžetom gradonačelnika u odnosu na budžet iz 2012. godine. Iako je predloženim nacrtom za 2013. budžet grada smanjen za pedesetak miliona (a na sva zvona se najavljuje još jedna godina štednje) troškovi institucije gradonačelnika biće veći tri puta. Ukoliko predloženi budžet bude usvojen, a nema nikakvih naznaka da neće, gradonačelnik će da raspolaže sa dva miliona maraka. Umjesto dosadašnjih 679 000 KM.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović će, vjerovatno po ugledu na Predsjednika Republike Milorada Dodika, da dijeli subvencije i humanitarnu pomoć građanima i pomaže liječenje socijalno ugroženih kategorija stanovništva Banjaluke. Jednostavnije rečeno, s tuđim parama glumiće velikog dobrotvora.

(zurnal.info)