Iako se bavi građevinskim radovima:Gradprom se 140 puta žalio na javne nabavke klavira, vozila, goriva, računara…
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Iako se bavi građevinskim radovima: Gradprom se 140 puta žalio na javne nabavke klavira, vozila, goriva, računara…

„Gradprom“ iz Srpca relativno je mala kompanija čiji je vlasnik i direktor Vaskrsija Kresojević. Firma se primarno bavi građevinskim radovima, a u ovoj godini dobili su samo jedan tender. No, istovremeno su se žalili na više od 140 nabavki...

Gradprom se 140 puta žalio na javne nabavke klavira, vozila, goriva, računara…
Pixabay

 

Prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, usvojenom 2014. godine, svi ponuđači, odnosno kompanije koje učestvuju u postupcima javnih nabavki imaju pravo na žalbu kao pravni lijek. Procedura je jednostavna - žalba se prvo podnosi ugovornom organu (javnoj instituciji, kompaniji…). Ako ugovorni organ ne prihvati žalbu, potrebno je žalbu proslijediti Uredu za razmatranje žalbi (URŽ), te platiti taksu. I ponuđači i ugovorni organi, u slučaju da smatraju da su oštećeni odlukom URŽ-a, mogu eventualno pokrenuti upravni spor pred Sudom BiH.

U teoriji, na ovaj način štite se sve strane u postupcima javnih nabavki. U praksi, stvari su dosta drugačije. Već smo pisali o tome kako je, generalno, žalbi u postupcima javnih nabavki sve manje, da su kazne za prekršitelje zakona simbolične, te da mnoga kršenja zakona ne budu sankcionisana.

„Svi pošteni ponuđači odustali su davno od žalbi. Razlog je jednostavan – moraju plaćati ogromne takse na žalbu koje su veće od kazni. Ako se „uhvati“ ugovorni organ da je prekršio zakon, kaznit će se manjom kaznom nego što plati onaj koji se žali. Mi imamo puno manje žalbi nego prije donošenja ovog zakona 2014. godine, najgori smo u regionu prema broju uloženih žalbi“, rekao nam je tada Mervan Miraščija iz Fonda za otvoreno društvo BiH.

 

„GRADPROM“ ZA SVE I SVAŠTA

 

Dok s jedne strane imamo sve manje žalbi, s druge strane imamo ponuđače koji konstantno upućuju žalbe, desetine i stotine njih. Žale se na razne tendere, čak i na one koji nemaju skoro nikakve veze s njihovim primarnim djelatnostima. Nazivaju ih „profesionalnim žaliocima“, a cilj im je, između ostalog, putem žalbi ostvariti dodatni profit.

Jedna od takvih firmi je, čini se, i „Gradprom“ iz Srpca. Ova kompanija, kako se navodi na poslovnom portalu akta.ba, primarno se bavi građevinskim, elektro i montažerskim (vodovod i kanalizacija) radovima. Prema podacima s Portala javnih nabavki, ove godine dobili su tek jedan tender vrijedan 5.985,20 KM.

No, iz ove firme bili su puno aktivniji kad je riječ o žalbama. Prema podacima objavljenim do zaključenja ovog teksta, a u vremenskom razdoblju od početka godine do kraja augusta, Ured za razmatranje žalbi donio je preko 140 rješenja na osnovu žalbi firme „Gradprom“. To je oko 6% ukupnog broja rješenja koje je donio URŽ u istom periodu! Ovaj procenat posebno dobija na značaju kada se zna da je u sistemu javnih nabavki registrovano skoro 13.000 ponuđača iz cijele Bosne i Hercegovine, a da je firma „Gradprom“ relativno mala kompanija u poređenju s nekim drugim koji zapošljavaju mnogo više radnika, te imaju puno veći profit i dobit.

 

Gradprom finansije

Prošle godine „Gradprom“ nije imao zaposlenih (akta.ba)

 

Kako smo naveli, „Gradprom“ se primarno bavi građevinskim, elektro i montažerskim (vodovod i kanalizacija) radovima. No, žalili su na tendere i za nabavku npr. polukoncertnog klavira, ulja i maziva, goriva, računarske opreme, tonera za štampače, vozila, autodijelova, izmjena i dopuna regulacionih planova…

„Pa šta je vaš interes da vas to interesuje?“, odgovorio je vlasnik i direktor firme Vaskrsija Kresojević na pitanje Žurnala u vezi s tim zašto su se žalili na navedene tendere, te dodao: „Nazovi mog advokata pa pričaj s njim!“

Kresojevićev advokat je Mile Antonić. Zvanično, pravni zastupnik firme „Gradprom“. Novinari Žurnala i njega su kontaktirali i postavili isto pitanje. „Pogledajte aktuelni izvod iz sudskog registra, firma je registrovana za mnogo štošta“, govorim nam Antonić komentirajući sve tendere na koje se „Gradprom“ žalio.

Da je advokat Antonić govorio istinu dokazuje i podatak da je tek nekoliko žalbi odbačeno zbog nedostatka aktivne legitimacije, odnosno zbog toga što „Gradprom“ nije registrovan za obavljanje poslova koji su predmet nabavke.

No, i u ovom smislu primijećene su određene nedosljednosti – 29. jula URŽ je donio rješenje kojim se žalba odbacuje jer „Gradprom“ nije registrovan za poslove isporuke naftnih derivata, a samo 15-ak dana ranije usvojena im je žalba na nabavku sukcesivne isporuke goriva ugovornog organa JKP ,,Komunalac" d.o.o. Šekovići.

 

Gradprom nafta

Dio rješenja URŽ-a kojim se odbacuje žalba „Gradproma“ 

 

Inače, oko 50% svih žalbi „Gradproma“ URŽ je usvojio. Veliki dio onih žalbi koje su odbačene, odbačene su jer nije uplaćena naknada za pokretanje žalbenog postupka. Za Žurnalovog izvora, inače eksperta iz oblasti javnih nabavki, riječ je klasičnoj zloupotrebi sistema javnih nabavki.

„Na Portalu javnih nabavki se vidi da ova firma u zadnjih nekoliko godina gotovo da i ne dobija poslove. Dakle, njihov core biznis je nešto drugo - ulaganje žalbi. Njih dobijanje ugovora očito nije ni zanimalo, registrovani su za sve i svašta, pa preuzimaju tenderske dokumentacije za svašta, i traže greške u njima. Kada ih nađu, a naći će ih, jer poznaju sistem javnih nabavki, ide žalba i naravno zahtjev za naknadom advokatskih troškova. Pretpostavljam da se sada mnogo manje zarađuje nego ranije, ali to još uvijek funkcioniše“, ističe naš izvor.

Ako govorimo o konkretnim iznosima, možemo uzeti za primjer jednu žalbu koju je URŽ usvojio. Tako je sedmog dana januara URŽ donio rješenje kojim se žalba „Gradproma“ usvaja, a ugovorno tijelo „KJD“ d.o.o. Maglaj je bilo dužno isplatiti žalitelju iznos od 1.316,24 KM u roku od 15 dana. Uz to, izvršen je i povrat naknade za pokretanje žalbenog postupka. Ponovimo, riječ je o samo jednoj usvojenoj žalbi, a u prvih osam mjeseci ove godine usvojeno ih je na desetine.

Ipak, advokat Antonić odbacuje navode o zloupotrebama. „To je firma koja postoji duže od 30 godina i radi dosta radova, građevinskih, svakodnevno. To nije firma koja je osnovana prije godinu, dvije i da je osnovana ciljano“, ističe on.

Na našu molbu da prokomentariše navode u vezi s tim da firma i on zloupotrebljavaju sistem javnih nabavki, tako što traže i najsitnije manjkavosti u raznim tenderima nakon čega upućuju žalbe, a sve s ciljem ostvarivanja dodatne zarade, Antonić odgovara:

„Ja živim od toga da pišem žalbe, ja to radim za svoj interes, mene njihov (firme, op.a) interes ne zanima. Oni meni daju nalog na koje tendere da se žalim i ja se žalim. Zapitajte se zašto svaki tender padne. U fazi raspisivanja tendera već je namješten. Da su moje žalbe neosnovane, niko ih ne bi uvažavao. Ja njima (firmi, op.a) fakturišem kompletan iznos. Koliko je sastav moje žalbe, ja toliko fakturišem, platim PDV i čisto k'o suza.“

I dok advokat negira da je riječ o bilo kakvim zloupotrebama, ostaje nejasno zašto bi se ova firma žalila na nabavke polukoncertnog klavira, vozila, autodijelova, goriva, ulja i maziva, računarske opreme…

(zurnal.info)