Reakcija Gradske izborne komisije :Greške na 19 biračkih mjesta u Tuzli

Istražujemo

Reakcija Gradske izborne komisije : Greške na 19 biračkih mjesta u Tuzli

Slađana Krajina potvrdila da je Gradska izborna komisija u Tuzli tražila da se otvore vreće za još nekih 12 do 15 biračkih mjesta i s tim bi se trebalo započeti večeras

Greške na 19 biračkih mjesta u Tuzli

Iz Gradske izborne komisije javili su se Žurnalu kako bi pojasnili šta se tačno dešavalo na pojedinim biračkim mjestima, pa je došlo do ponovnog brojanja glasova. 

"Mi smo sa 116 redovnih izbornih mjesta, još izbornu noć i sljedeće jutro, unijeli izborne rezultate. Na jedno 19 biračkih mjesta prilikom unosa u aplikaciju CIK-a pokazalo se da ima greška ili zato što kandidat određene političke stranke ima veći broj glasova nego stranka ili iz razloga što ukupan broj glasačkih listića u glasačkim kutijama nije bio jednak ukupnom broju svih glasačkih listića. U tim slučajevima sama aplikacija prepozna greške kod tih izbornih mjesta i CIK donosi naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića na tim mjestima", pojasnila je Slađana Krajina iz Gradske izborne komisije. 

Dodala je da su otvaranje vreća i prebrojavanje glasačkih listića u cilju objedinjavanja utvrđenih izobrnih rezultata obavili jučer u toku dana i sinoć, i sve je rađeno u prisustvu akreditovanih posmatrača političkih subjekata koji su ovjereni za učešće na ovim lokalnim izborima.

"Aplikacija je ažurirana i mi smo podnijeli zahtjev CIK-u da nam odobri i otvaranje vreća za još nekih 12 do 15 biračkih mjesta na kojima nismo uopšte mogli unijeti podatke u aplikaciju iz razloga što nismo imali obrasce s tim biračkih mjesta. Od predsjednika i članova tih biračkih mjesta dobili smo  informaciju da su, nenamjerno, u vreće ubacili čitav set obrazaca. Oni su umjesto toga iz tih indigovanih obrazaca trebali iskidati po jedan bijeli obrazac koji ide CIK-u, zeleni koji ide Gradskoj izbornoj komisiji, crveni predsjedniku i žuti koji se zalijepi na biračko mjesto. Mi nemamo mogućnosti bez CIK-a da otvaramo vreće i danas nam je dostavljena naredba da se pristupi i otvaranju tih vreća kako bi se objedinili izborni rezultati u izbornoj jedinici Tuzla", naglašava Krajina. 

Svim političkim subjektima upućen je poziv da večeras (srijeda) u sedam sati otvore se i preostale vreće. 

Krajina se osvrnula i na činjenicu da su se pojavile slike žutih i crvenih obrazaca na, kako kaže, nekim mjestima na kojima ne bi trebali biti. Objašnjava da se radi o tome da to nisu kopije koje pripadaju Gradskoj izbornoj komisjii, koje bi trebale njima da se dostave, niti se radi o originalnim bijelim primjerima obrazaca, već o žutoj kopiji koju je predsjednik izbornog mjesta trebao zalijepiti na biračko mjesto po okončanju izbornih aktivnosti na tom biračkom mjestu. 

"I radilo se o crvenim kopijama koje su predsjednici trebali da zadrže za sebe. Mi smo predsjednicima stalno ponavljali na obukama da su njima bitni ti crveni obrasci jednostavno kao dokaz. Obavijestili smo policiju o tome", dodala je. 

Naglašava da svi članovi biračkih odbora moraju da prođu obuke koje organizuju opštinske, odnosno gradske izborne komisije. Svim političkim subjektima pripadne jednak broj mjesta u biračkim odborima. Ukoliko neko od njihovih kandidata ne prođe obuku Gradska izborna komisija na njihovo mjesto imenuje članove biračkih odbora iz nekih svojih rezervi ili sa ranijih izbora. 

"I uposlenici Gradske uprave, koji su ranije radili na izborima, imaju puno pravo da ih GIK imenuje kao osobe iz rezervnog sasava za popunjavanje biračkih odbore. Svake godine sve manje i manje ljudi želi da radi na izborima. Inače imamo problem sa popunjavanjem", istakla je na kraju, te dodala da obuku članova biračkih odbora provode instruktori certificirani od CIK-a. 

- Nijedan od njih nije uposlenik Gradske uprave Tuzla, zaključuje Krajina. 

(zurnal.info)