SNSD posla:HIDROELEKTRANE NA VRBASU: Izborna je godina, potopimo naselja!

Istražujemo

HIDROELEKTRANE NA VRBASU: Izborna je godina, potopimo naselja!

Cijela akrobatika oko dodjele koncesije za izgradnju MHE “Bočac 2” kompaniji “HE na Vrbasu” izvedena je samo da bi se sedam miliona maraka preusmjerilo u izborni budžet SNSD-a

HIDROELEKTRANE NA VRBASU: Izborna je godina, potopimo naselja!

Vlada Republike Srpske 28. marta prošle godine donijela je Rješenje o dodjeli koncesije preduzeću „Hidroelektrane na Vrbasu“ iz Mrkonjić Grada za izgradnju i korošćenje MHE „Bočac 2“ na Vrbasu, intalisane snage do 10 MW.

Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina, a „Hidroelektrane na Vrbasu“ za korišćenje koncesije trebalo je da uplate 25.000 konvertibilnih maraka.

Vlada RS je ovlastila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS da sa koncesionarom zaključi ugovor o koncesiji nakon donošenja odluke o izmjeni Vodoprivrednog osnova sliva rijeke Vrbas, kojim će se, kako je navedeno u tački 5. vladinog Rješenja, bliže urediti koncesioni odnos.

„Ukoliko se ne steknu uslovi za potpisivanje ugovora o koncesiji iz tačke 5. ovog rješenja, koncesionar gubi sva prava utvrđenja ovim rješenjem“, navedeno je u Vladinoj odluci objavljenoj u Službenom glasniku RS broj 34. od 26. aprila 2013. godine.

GRADNJA POČINJE

Sredinom februara direktor „Hidroelektrana na Vrbasu” Nedeljko Kesić najavio je da bi gradnja hidroelektrane “Bočac 2” trebalo bi da počne u drugoj polovini ove godine. Kesić je istakao da će radove vrijedne oko 40 miliona maraka ovo preduzeće finansirati iz vlastitih izvora.

“Imaće instalisanu snagu od deset megavata i po tom osnovu imaće status mini-hidrocentrale. U toku je izrada glavnog projekta i biranje hidromašinske i elektromašinske opreme. Potom će uslijediti raspisivanje tendera za izvođenje građevinskih radova na našem kompenzacionom bazenu, odnosno malom jezeru. Ako se sve bude odvijalo predviđenom dinamikom, HE Bočac 2 treba da počne da radi do kraja 2016. godine” kazao je Kesić.

Međutim, ovdje nije kraj priči o koncesiji za izgradnju i korištenje MHE “Bočac 2”. Vlada Republike Srpske 13. marta ove godine donosi Rješenje o izmjeni prošlogodišnjeg Rješenja o dodjeli koncesije za izgradnju ove MHE. Novim Rješenjem, objavljenom u Službenom glasniku RS od 26. marta ove godine,  brišu se tačke 5. i 6. Rješenja o dodjeli koncesije iz marta 2013. godine. Odnosno, briše se tačka 5., koja definiše da se ugovor o koncesiji zaključuje tek nakon donošenja odluke o izmjeni Vodoprivrednog osnova sliva rijeke Vrbas, kao i tačka 6., prema kojoj koncesionar gubi sva prava ako se ne steknu uslovi za potpisivanje ugovora o koncesiji.

Očito da od donošenja prvog Rješenja (mart 2013. godine) nisu ispunjeni svi uslovi kako bi “Hidroelektrane na Vrbasu” potpisale koncesioni ugovor, odnosno da nije donesena odluka o izmjeni Vodoprivrednog osnova sliva Vrbasa.

Pošto ta važna odluka nije donesena, Vlada RS ju je jednostavno izbacila iz Rješenja o dodjeli koncesije!? Odluka o izmjeni Vodoprivredne osnove sliva Vrbasa važna je jer je ranije najavljeno da će od njenog donošenja zavisiti  realizacija izgradnje hidroelektrana na Vrbasu. Na područjima gdje je po Vodoprivrednoj osnovi rijeke Vrbas iz 1987. godine planirana izgradnja akumulacija za hidroelektrane, u međuvremenu su izgrađena nova naselja, zbog čega je bilo potrebno sagledati da li će biti građeni drugi energetski objekti ili će naselja potapati.

IZ DRŽAVNE BEZBJEDNOSTI U HIDROELEKTRANE

Vladu, dakle, nije briga da li će izgradnja MHE “Bočac 2” ugroziti pojedina naselja i njihove stanovnike. Jedino je bitno da “Hidroelektrane na Vrbasu” dobiju koncesiju i počnu gradnju. Naravno, sve to se ne bi desilo da na čelu te kompanije nije Nedeljko Kesić, čovjek blizak SNSD-u i pripadnik tzv. Mrkonjićkog klana.

Kesić je u vlasti još od 1992. godine, a obavljao je visoke funkcije u nekadašnjoj Državnoj bezbjednosti RS, “Energopetrolu”, da bi poslednjih nekoliko godina bio na čelu HE “Bočac”. U avgustu ove godine dobio je novi petogodišnji mandat na čelu HE na Vrbasu.

Sam Kesić najavio je da će u gradnju MHE “Bočac 2” biti uloženo 40 miliona maraka. Stručnjaci koje smo konsultovali tvrde da je ta investicija precijenjena za najmanje pet do sedam miliona maraka. S obzirom da su izbori u oktobru, nije isključeno da je cijela akrobatika oko dodjele koncesije za izgradnju MHE “Bočac 2” kompaniji “HE na Vrbasu” izvedena samo da bi se tih pet do sedam miliona maraka preusmjerilo u izborni budžet SNSD-a.

(zurnal.info)