Vila Vlade RS na Jahorini:Hladnoća i vjetar utiču na milionske javne nabavke
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Vila Vlade RS na Jahorini: Hladnoća i vjetar utiču na milionske javne nabavke

Milion maraka je utrošeno na rekonstrukciju vile Vlade RS na Jahorini. Firme koje su izvodile radove birane su po kriterijima "olujnog vjetra"

Hladnoća i vjetar utiču na milionske javne nabavke

U luksuzno opremanje vile Vlade Republike Srpke na Jahorini potrošeno je blizu 180 hiljada KM  iz sredstava koja je dobila Republika Srpska, nakon što je Ruska Federacija isplatila Bosni i Hercegovini dugovanja po osnovu klirinškog duga. 

Ova informacija navedena je u Revizorskom izvještaju o poslovanju Ministarstva trgovine i turzima Republuke Srpske za 2018. godinu.

„Za opremanje objekta vila na Jahorini, Vlada RS je donijela odluku (Službeni glasnik RS, broj 102/18) o usmjeravanju sredstava u iznosu od 180.000 KM iz sredstava klirinškog duga, te su navabljeni proizvodno uslužni namještaj u  iznosu od 150.342 KM  i proizvodno uslužni inventar od 18.811 KM“, naveli su revizori. 

U revizorskom izvještaju upozoreno je da ova nabavka nije bila „planirana planom nabavki Ministarstva“. 

HLADNOĆA UTIČE NA JAVNE NABAVKE

Najviši zvaničnici RS prethodno su govorili kako će pare od klirinškog duga, koji je pripao ovom bh. entitetu, biti potrošene isključivo u kapitalne investicije, a na kraju se ispostavilo da je dio tog novca otišao na luksuzno opremanje vladine vile na Jahorini. Da bi politička elita udobno stigla do vile na Jahorini, Ugostiteljski servis RS je kupio džip „Nissan X trail“, koji košta 84.500 KM. 

U revizorskom izvještaju navedeno je da je rekonstrukcija vladine vile na Jahorini koštala 862.062 KM, a opremanje dodatnih 180.000 KM, bez prethodno raspisanog javnog tendera. 


Ministarstvo trgovine i turizma RS je za rekonstrukciju vile sklopilo ugovor sa firmom „KORIĆANAC ZDRUG“ d.o.o. Banjaluka, primjenjujući “pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja u nabavci”. Pregovaračkom postupku nije prethodio Konkurs za izradu idejnog rješenja. Glavni kriterijum, zbog kojeg je posao na rekonstrukciji vile Vlade RS na Jahorini dodijeljen firmi „KORIĆANAC ZDRUG“, bio to što je ta firma ponudila najnižu cijenu. 

Paradoksalno, jer druge firme nisu ni imale priliku da dostave svoje ponude. Bio je samo jedan ponuđač, s kojim su po hitnom postupku zaključili posao zbog hitnosti, odnosno “hladnoće, vremenskih nepogoda i vjetara”?! 

S obzirom da je posao sa firmom “KORIĆANAC ZDRUG” sklopljen u septembru 2018. godine, krajem ljeta, potpuno je nevjerovatno obrazloženje o nadolazećim vjetrovima i olujama na Jahorini. 


Posao opremanja vladine vile na Jahorini dodijeljen je, po istom principu, firmi „Dineco“ iz Trebinja. Ponuda trebinjske firme je ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija, mada drugog ponuđača nije ni bilo, a u dijelu ugovora koji je definisan pitanjem – „da li je dozvoljena alternativna ponuda“, napisano je NE. Ugovor je sklopljen 28.12. 2018. godine na iznos od 154.804,77 KM. 

ZLATNI LISTIĆI

 „Vila“ na Jahorini, kako saznaje Žurnal, ima dnevni boravak i trpezariju, predsjednički apartman i kamin salu, tri sobe i potkrovlje sa sobom i lobijem. 

Sanacija i rekonstrukcija vile je koštala građane oko milion maraka. I cijeli taj trošak da bi gospoda iz vlasti, s vremena na vrijeme, mogla da provede koji dan na svježem planinskom vazduhu i da se opusti u raskošno opremljenom objektu. 

Prema informacijama koje e Žurnal dobio iz izvora u Vladi RS, unutrašnjost vile, odnosno zidovi, ukrašeni su zlatnim listićima. 

Luka Korićanac, vlasnik firme „KORIĆANAC ZDRUG“, za Žurnal je demantovao ove navode, tvrdeći da se radi samo o „dekorativnom moleraju“. 

Na pitanje Žurnala kako je baš njegova firma dobila posao, jer nije bio raspisan tender, odgovorio je da sve piše u ugovoru i da je bila najbitnija hitnost posla. Biće da su u Ministarstvu trgovine u septembru prošle godine predvidjelI olujno nevrijeme, pa požurilI da, bez tendera, posao dodijele Korićancu? Zanimljivo je da su na čelu Ministarstva trgovine i turizma kadrovi DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića a da u tom Ministarstvu, saznaje Žurnal, ima nekoliko zaposlenih Korićanaca i da su svi članovi DEMOS-a.

Luka Korićanac je potvrdio i da je preuzeo tendersku dokumentaciju za sanaciju hotela „Rajska dolina“ na Jahorini, u koji Vlada RS namjerava da uloži 7,7 miliona maraka. Vrlo je vjerovatno da će „KORIĆANAC ZDRUG“ dobiti i taj posao. 

(zurnal.info)