Novi ispit za VSTS BiH:Hoće li biti smijenjen Jadranko Grčević?

Istražujemo

Novi ispit za VSTS BiH: Hoće li biti smijenjen Jadranko Grčević?

Kako je nova sjednica VSTS BiH zakazana za 6. novembar, svima koji po Poslovniku o radu VSTS mogu da predlažu tačke dnevnog reda sudija Osnovnog suda Brčko Nedeljko Tabaković poslao je novi zahtjev za poništenje odluke o imenovanju Grčevića za predsjednika. U dokumentu je, između ostalog, ponovljeno da je odluku donio sam Milan Tegeltija, što je suprotno Zakonu o VSTS.

Hoće li biti smijenjen Jadranko Grčević?

“Mislim da smo zajednički konstatovali da nema smetnji da se pozove Jadranko Grčević da iznese svoj program na sjednici”, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 18. jula.

Drsko privatizujući fotelju u kojoj sjedi oglušio se o niz pravila o imenovanju, zaobišao kompletan sastav VSTS i konačno sam donio odluku ko će biti predsjednik Osnovnog suda u Brčkom.

Za njega je to završena stvar, za sudiju Nedeljka Tabakovića, koji je od početka ukazivao na Tegeltijinu samovolju i svojatanje pravosuđa u BiH, borba je tek počela.

Kako je nova sjednica zakazana za 6. novembar, svima koji po Poslovniku o radu VSTS mogu da predlažu tačke dnevnog reda poslao je novi zahtjev za poništenje odluke o imenovanju Grčevića. U dokumentu je, između ostalog, ponovljeno da je odluku o prigovorima sudije Tabakovića donio Tegeltija, što je suprotno Zakonu o VSTS, jer je isključivo Savjet nadležan da odlučuje o ovom pitanju.

Kako se ne bi ponovila situacija sa sporne sjednice na kojoj su neki članovi VSTS govorili kako im nisu dostavljeni Tabakovićevi prigovori, sada je svih 15 članova na vrijeme upoznato sa slučajem.

“Tonski zapis potvrdio je da članovi VSTS nisu razmatrali prigovore koje sam ranije poslao. Na sjednici održanoj 18. jula  prigovori koje sam uložio na konkursnu proceduru jesu pomenuti, ali nema govora da je VSTS, kako je to navedeno u dopisu meni poslatom dva dana ranije, raspravljao o njima. Naime, Jasmin Čalija, zamjenik šefa Odjela za imenovanje, pripremio je odgovor i dostavio ga predsjedniku VSTS na potpis, a isti ga je potpisao bez rasprave o mišljenjima drugih članova VSTS, koji je jedini nadležan da o tome odlučuje”, stoji u novom Tabakovićevom dopisu koji je u posjedu Žurnala.  

Jasno je, piše u dokumentu, da je Tegeltija sam odlučio ignorišući mišljenja i prijedloge ostalih članova Savjeta – Jadranke Lokmić Misirače, zamjenika glavnog tužioca BiH I potpredsjednika VSTS, I Slave Lakića, tužioca Tužilaštva FBiH.

TEGLETIJA IGNORIŠE MIŠLJENJA ČLANOVA VSTS

Tonski snimak sporne sjednice, koji je takođe u posjedu Žurnala, potvrđuje Tabakovićeve riječi:

“Mi smo ovakve prigovore rješavali, Jasmine, na Komisiji. ‘Ajte da se uspostavi princip. Ovo je trebalo ići na komisiju i Komisija ja trebala dati prijedlog. Ne znam, svaki put kad je neki problem, drugo je rješenje I drugo je pravilo. Sve ovo smo rješavali na Komisiji za testne procedure. Predlažem da to tako ide I sada I da se dostavi na Vijeće I zdravo”, riječi su Lokmić Misirače.

Na to Čalija odgovara:”Slažem se”.

Lakić tada naglas čita odredbu koja propisuje da na razgovor za predsjednika suda neće biti pozvan kandidat čiji je bračni drug zaposlen u toj pravosudnoj instituciji.

“Odredba je prilično pojasna… da zaposleni nigdje ne implicira nosioca pravosudne funkcije… da se ne može tumačiti pravosudna funkcija, da se zaposleni ima tumačiti da je uopšte zaposlenik. Nemam dilemu oko ove odredbe i situacija je jasna”.

Iako je mnogima sve bilo jasno, Tegeltija je zaključio da Grčevića, koji je čekao ispred vrata, treba pozvati na intervju, a potom ga i imenovati za predsjednika suda u Brčkom.

KAKO “POTKOVANI” NAMJEŠTA FOTELJU

Predsjednik VSTS Milan Tegletija, inače glavni akter afere “potkivanje”, vrlo jednostavno namješta funkcije u pravosuđu.

Kako je Žurnal nedavno pisao, prigovori sudije Nedeljka Tabakovića, jednog od tri prijavljena kandidata na mjesto predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, bili su jasni – bodovanje njegovog rada nije provedeno u skladu sa Poslovnikom VSTS, a osim toga, Jadranko Grčević ne bi čak ni smio da učestvuje na konkursu za imenovanje, s obzirom na to da mu je u istom sudu zaposlena i supruga.

U odgovoru od 16. jula koji potpisuje Tegeltija stoji:

“VSTS BiH je na sjednici održanoj 18. jula razmatrao predmetni prigovor kojom prilikom je utvrdio sljedeće…”

Tegeltija, ispostavilo se, dva dana ranije zna šta će biti dva dana kasnije.

Vijeće njegovih duhova utvrdilo je da su Grčevići u sudu zaposleni prije stupanja na snagu Zakona o VSTS-u, koji utvrđuje da bračni drugovi ne smiju da budu zaposleni u istom sudu, ali da se ovo ne odnosi na one koji su tu bili zaposleni u momentu stupanja na snagu ovog zakona.

Da apsurd bude veći, Grčevićeva supruga tada je bila samo supruga u najavi. Po Tegeltijinom odgovoru i tumačenju, tek buduća.

Grčević je u prijavnom obrascu čak i naveo da mu je u sudu zaposlena supruga, ali, eto novog tumačenja jasne odredbe, istakao da ona nije nosilac pravosudne funkcije, što je Tegeltija prihvatio kao ispravno. Dodao je da je Grčević u brčanskom Osnovnom sudu još od 2002. godine te da je u tehničkom mandatu obavljao funkciju predsjednika.

I u odgovoru sa spornim datumom i na skandaloznoj sjednici VSTS Tegeltija baca dimne bombe i krajnje sugestivno ponavlja da “ovdje nije riječ o novom zapošljavanju, jer je Grčević ionako sudija ovog suda”.

Tabaković, sudeći prema Tegeltijinim pisarima, nije dobro rastumačio čak ni sistem bodovanja. Po Tabakoviću, a na osnovu formula po kojima su se dosad ocjene zbrajale, imao je bodove u rasponu 86-93 koliko iznosi minimun da bude pozvan na intervju. Tegeltija tvrdi da ima tek 80,9.

Uslijedila je nova sjednica 5. septembra, na kojoj je advokat i član VSTS Amila-Mimica Kunosić zatražila kao tačku dnevnog reda preispitivanje Grčevićevog imenovanja, ali je Tegeltija odbio da raspravlja o tome…

Na ovo pitanje ne želi da se vraća, ali zato u javnosti ponavlja mantru kako već dugo traju napadi i pritisci na VSTS i kako su afere, u kojima je itekako aktivan, spakovane. Posljednji put se žalio 31. oktobra i to poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.  

(zurnal.info)